Anasayfa , Haberler , Sokaklardayız, direniyoruz ve yasakları tanımıyoruz !

Sokaklardayız, direniyoruz ve yasakları tanımıyoruz !

 

foto(4)

 Silvan’da tanklar ve özel harekat polisleri ile halka yönelik günlerdir sürdürülen saldırılar ve işlenen cinayetler, İstanbul’dan Ağrı’ya, Bitlis’ten Adana’ya birçok merkezde protestolara sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin dersleri boykot ettiği protestolarda, saldırılara dönük öfke kadar maruz kaldıkları yoğun saldırılara rağmen teslim olmayan Silvan halkı ve direnişleri selamlandı.
AĞRI

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde HDP ilçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir’in de bulunduğu çok sayıda kişi, Silvan’da süren devlet terörünü kınayarak halkın direnişini selamladı.

“Silvan’da katliam”, “Farqin ne tene ye” dövizlerinin açıldığı açıklamada AKP ve devlet aleyhine sloganlar atıldı. Grup adına açıklama yapan HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Cevdet Baycan, Silvan’da sokağa çıkma yasağının 10’uncu gününe girdiğine dikkat çekerek, “Kürt halkının kanı ve canı pahasına kazandığı demokratik hakları pervasızca yöntemlerle gasp edilmekte, özgür Kürdün iradesi kırılmak istenmektedir. Biz Doğubayazıt’taki demokratik kurum bileşenleri olarak AKP’yi buradan uyarıyoruz. Bu yöntemler toplumu daha çok kan gözyaşı ve analara acı getirecektir” dedi.

Tüm Kürt halkını Silvan’da yaşananlara karşı birleşmeye davet eden HDP Milletvekili Taşdemir ise baskı politikalarına karşı her zaman direneceklerini söyledi.

BİTLİS

Bitlis halkı da süren saldırılara rağmen Silvan halkının direnişini selamladı. Kurubulak Mahallesi’nde yer alan Toplum Destek Merkezi önünde yapılan açıklamaya HDP Bitlis Milletvekili Celadet Gaydalı, ilçe belediye eş başkanları ve HDP ile DBP yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. “Sokaklardayız, direniyoruz ve yasakları tanımıyoruz Silvan’la birlikteyiz” pankartını açan kitle, “Biji berxwedana Farqini” ve “Bitlis uyuma Silvan’a ses ver” sloganları attı.

DBP İl Eşbaşkanı Enver Barin, yaşanan katliamlara sessiz kalmanın insanlıktan uzaklaşmak anlamına geleceğini dile getirdi. Barin, gün içinde eylem, akşam saatlerinde ise ışık söndürme eylemleri yaparak var olan ablukayı protesto edeceklerini belirtti. Barin’in protestolarının yarınki adresinin Norşin ilçesi olacağına dair yaptığı duyuru ile açıklama alkış ve zılgıtlarla son buldu.

Bitlis Belediyesi çalışanları, Silvan’da yaşanan devlet terörünü on dakika iş bırakma eylemi yaparak protesto etti. Eyleme eşbaşkanlar da katıldı. “Silvan ile birlikteyiz” pankartıyla eylem yapan işçiler, daha sonra dağıldı.

ADANA

Adana’da ise Çukurova Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler, Silvan için bugün derslere girmeyip kampüsün R1 alanında bir araya geldi. Açtıkları “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız” ve “DAİŞ’e karşı Kobanêleşmeye. Silvan’a ses ver” pankartı arkasında yürüyüşe geçmeye hazırlanan öğrenciler ile onları kamera ile kayıt altına almaya çalılan polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Polislerin alandan çekilmesi üzerine gerginlik sona erdi. Öğrenciler ise merkez yemekhaneye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP ve ESP yöneticileri de katılarak destek verdi. Sloganlar atılıp, zılgıtlar çekilen yürüyüş sonrası öğrenciler adına açıklama yapan Mekan Ziyanak, “Egemen güçler halkımıza topyekûn bir savaş başlatmıştır halkımıza karşı başlatılan bu savaşa karşı buradan bir kez daha söylüyoruz yurtsever Kürt gençleri olarak direnen halkımızın yanındayız. Onur mücadelesi veren halkımızın direnişi esas alacağımız” dedi.
Kitle sloganlar eşliğinde tekrardan R1 alanına gelip oturma eylemi düzenledi.

ŞIRNAK

Silvan için yine Şırnak’ın Cizre ilçesinde de binlerce kişi bir araya geldi. DBP ilçe binası önünde bir araya gelen kitle, “Farqin ne bi tenê ye” pankartı açarak buradan Hükümet Konağı’na doğru yürüyüşe geçti. Sık sık “Bijî berxwedana Farqinê” ve “Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı yürüyüşe, esnaflar da zafer işaretleri ile destek verdi. Yürüyüş, Hükümet Konağı’nda son bulunurken binadaki kar maskeli polislerin halka silah doğrultması dikkat çekti.

Yürüyüşün ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, devlet güçlerinin gerçekleştirdiği saldırılarla, Kürt halkının iradesiyle ilan ettiği özyönetimleri boşa çıkarmak istediğini belirterek, “Devlet nasıl ki 10 gündür direnen Farqîn halkı karşısında tanklarıyla, toplarıyla istediklerini elde edemiyorlarsa, bilsinler ki hiçbir yerde Kürt halkının iradesini kıramayacaklardır” dedi.

Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ise, “AKP hükümeti faşistçe bir saldırıyla Kürt halkının direnişini kırmaya çalışıyor. Ama şunu herkes iyi bilsin ki Cizre var oldukça, Silopi, Gever var oldukça Farqîn düşmeyecektir” diye konuştu.

Şırnak’ta HDP il binası önünde bir araya gelen binlerce kişi Azadi Meydanı’na yürüyüş düzenledi. Cizre-Uludere Caddesi’ni trafiğe kapatan kitleye çevrede bulunan yurttaşlar da zılgıt ve alkışlarla destek verdi. Yürüyüş ardından açıklama yapan Şırnak Kent Meclisi Eşbaşkanı Ümran Yiğit, AKP hükümeti ve Erdoğan’ın ilan edilen özyönetimlere tahammül etmeyip, Kürt halkına topyekun bir saldırı başlattığını ifade etti. Devletin daha öncekinden farklı olarak tank, top, helikopter ve panzerlerle Silvan’ın iradesine saldırdığını ifade eden Yiğit, “Halklar kendi öz güçleri ve öz iradeleriyle mücadele etmezse başarı imkansızdır” diyerek, herkesin Silvan halkının direnişine destek vermesini istedi.

Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde HDP ilçe binası önünde oturma eylemi düzenlenerek, Silvan’a yönelik saldırı protesto edildi. Eylemde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, “Silvan’da yapılan baskıları ve katliamları daha önce Cizre’de, Silopi’de ve Sur içinde gördük. Ey AKP bu katliamlar nereye kadar sürecek? Ey saray; buradan sizleri uyarıyoruz. Biran önce Silvan’daki ablukaya son verin. Bu halkın üzerine baskı ve zulüm varsa bu halkında direnme gücü vardır” diye konuştu.

İSTANBUL

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Silvan direnişiyle dayanışma çağrısı yaptı. Yaptığı yazılı açıklamada, “Saray’ın başlatmış olduğu Kürt halkına dönük saldırı konsepti bu kez de Silvan’da devam ediyor. Kadınların çocukların açlık ve yoksullukla baş başa bırakıldığı Silvan’da havan toplarıyla evler bombalanıyor, keskin nişancılar tarafından evler taranıyor. Kadın, erkek genç yaşlı demeden insanlık katlediliyor” denildi. “Gün Silvan halkı için ayağa kalkma zamanıdır” denilen açıklamada, direnişi hayatın her alanına yaymak gerektiğine vurgu yapıldı.

SİİRT

HDP Siirt il binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi “Siirt özyönetimi Farqin direnişini selamlıyor” pankartını açarak “Biji berxwedana Farqinê”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attı. Ardından açıklama yapan HDP İl Yöneticisi Kamuran Kalkan, Siirt halkının Silvan direnişinin yanında olduğunu söyledi. Kalkan, ” Silvan için sokaklardayız, direniyoruz, yasakları tanımıyoruz. İlk günden bu güne Silvan halkı ile dayanışma içindeyiz. Bu günden sonra her gün saat 15.50 yaşamın her alanında halkımızı Silvan’a ses vermek amacıyla tüm halkımızı, sokaklara çıkıp, Silvan direnişe ses vermeye davet ediyoruz” dedi.

Silvan direnişi HDP ve DBP Kurtalan ilçe örgütleri tarafından da selamlandı. Halkın direnişi yapılan açıklamalar selamlanırken, oturma eylemi ile saldırı protesto edildi.

Siirt Baykan’da ise HDP ilçe binası önünde bir araya gelen yurttaşlar, açıklama yaptı. Açıklama yapan HDP İlçe Yöneticisi Yılmaz Çınar, AKP hükümetinin Kürt ve demokrasi sorununa sistematik soykırım politikası ile yaklaştığını ifade etti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi çalışanları ile Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ çalışanları, Silvan’da süren devlet terörünü yürüyüş ile protesto etti. Bağlar Belediyesi Hizmet Binası önünde bir araya gelen çalışanlar, slogan ve alkışlarla DİSKİ önüne kadar yürüdü. Burada DİSKİ çalışanların katılımı ile Sento Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüyen kitle, sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Biji berxwedana Farqine” sloganları attı. Yoldan geçen araçlar da korna çalarak, yürüyüşe destek verdi. Cadde etrafında bulunan apartmanlarda evlerinin balkonuna çıkan yurttaşlar ise slogan ve alkışlarla belediye çalışanlarının yürüyüşünü selamladı. İşçilerin eylemi DBP ilçe binası önünde sona erdi.

ELAZIĞ

DBP Elazığ İl Örgütü öncülünde, Hozat Garajı önünde toplanan yurttaşlar, “İsyan ateşi yanar Silvan sokaklarında teslimiyete hayır direnişe davet var” pankartı açarak, Silvan’daki direnişi selamladı. Eylemde açıklama yağan DBP İlçe Yöneticisi Mehmet Kılıçtepe, Silvan’da yaşananların Türkiye kamuoyundan gizlenmeye çalışıldığını ifade etti. Halkın meşru haklarının silahla bastırılmaya çalışıldığını belirten Kılıçtepe, halkın taleplerinin silahla bastırtamayacağını vurguladı.

MARDİN

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde DBP İlçe Örgütü öncülünde bir araya gelen çok sayıda kişi, Silvan’da süren devlet terörünü protesto etmek için Özgürlük Meydanı’nda oturma eylemi düzenledi. “Sokaklardayız direniyoruz, yasakları tanımıyoruz”, “Farqin yalnız değildir” pankartını açan kitle adına konuşan DBP İlçe Eşbaşkanı Hakkı Akansel, yaşanan vahşeti kınayarak, “Özyönetim meşru bir haktır, bu hakkı Kürtlere reva görmeyen AKP’nin savaş baronları, uygulamakta oldukları katliamın hesabını ödeyeceklerdir” dedi.

VAN

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, Silvan’daki devlet terörünü protesto etmek için Merkezi Yemekhane önünde KYK yurduna kadar yürüyüş düzenledi. “Biji berxwedana Farqinê”, “Direne direne kazanacağız”, “Katil devlet hesap verecek” ve “Biji Serok Apo” sloganlarının atıldığı yürüyüş sonunda yapılan açıklamada, devletin Silvan’da gerçekleştirmek istediği katliama izin verilmeyeceği vurgulandı.

Van Erciş’te ise DBP ve HDP öncülüğünde HDP ilçe binası önünde toplanan çok sayıda kişi Silvan’da süren devlet terörünü kınayarak halkın direnişini selamladı. Kitle adına konuşan DBP İlçe Yöneticisi Alparslan Bütün, “Sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştireceğiz. Herkes bulunduğu yerde Kürt halkına yapılan katliamlara tepki göstermelidir” dedi. Bütün, her akşam 20.00’de ışık söndürme, gürültü eylemi, kapı önüne çıkma gibi eylemleri ve her gün saat 13.30’da 10 dakika hayatı durdurma eylemi yapacaklarını duyurdu.

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütü, Silvan’da 10’uncu gününü geride bırakan halka yönelik saldırıları kınamak ve direnişe destek vermek amacıyla yürüyüş düzenledi.

Parti binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, açtıkları “Suruç-Ankara-Cizre-Suriçi-SilvanNusaybin katliamlarını yapanı tanıyoruz” pankartı arkasında Özgür Çocuk Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca ise devam eden saldırılara dönük tepkiler atılan “Silvan halkı yalnız değildir”, “Direne, direne kazanacağız” sloganları ile gösterildi.

Yürüyüş sonrası konuşan HDP İl Eşbaşkanı Selman Günbat, Silvan’da 10 gündür sokağa çıkma yasağı altında süren OHAL uygulamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasında sarf ettiği ‘Kendi halkını vuran, katledenin meşrutiyeti tartışmalıdır’ sözlerini hatırlattı. Bugün Silvan’da, öncesinde de Kürdistan’ın diğer ilçelerinde sivil halkın göz göre katledildiğini söyleyen Günbat, “Bundan sonra ne Silvan’da, ne de başka bir ilçede katliam yapılmasına izin vermeyeceğiz. Silvan halkına çok daha güçlü bir şekilde sahip çıkacağız” dedi.

Yapılan açıklama sonrası 5 dakikalık oturma eylemi yapılmasının ardından yarın saat 12.00’de kentte Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Silvan’a dair yapılacak açıklamanın duyurusu yapılmasıyla protesto son buldu.

Silvan’a dönük saldırılar Mersin’in Tarsus ilçesinde de protesto edildi. HDP İlçe Örgütü tarafından organize edilen protesto yürüyüşü için parti binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, gerçekleştirilen katliamı kınayan pankart ve sloganlarla Yarenlik Alanı’nda buluna Saat Kulesi’ne kadar yürüdü. Yürüyüş sonrası HDP yöneticisi Musa Ülken tarafından yapılan açıklamada ise “Bizler şunu çok iyi biliyoruz geçmişten bugüne dek suren Kürdistan’daki devlet şiddeti ve katliamlar hiçbir zaman sonuç getirmemiştir. Devlet dün olduğu gibi bugün de bizlere diz çöktüremeyecektir. Bugün Kürdistan’daki direniş de buna bir cevaptır” denildi.

Eylem 10 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.