Anasayfa , Avrupa , Aşağı Saksonya Eyaleti'nde Üç Türkiyeli Mecliste

Aşağı Saksonya Eyaleti'nde Üç Türkiyeli Mecliste

secimAşağı Saksonya|21-01-2013 |  Pazar günü yapılan Eyalet seçimi sonuçları açıklandı. Kesin olmayan sonuçlara Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi  (CDU)  yüzde 36, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 32.6, Yeşiller Partisi yüzde 13.7, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 9.9, Sol Parti yüzde 3.1, diğer partilerde yüzde 4.7 oranında oy aldı.  CDU seçimin galibi olmasına rağmen yüzde 6.5 oranında oy kaybetti.  SPD yüzde 2.3, Yeşiller 5.7 oranında oy attırdı. Seçimde en büyük sürprizi FDP yaptı. Baraj altı kalır denen FDP yüzde 9.9 oy aldı ve oy oranını 1.7 büyüttü.

Alınan oy oranlarına göre yüzde 5 barajını geçen partilerin çıkardığı milletvekili sayısıda belli oldu. Buna göre  CDU 54, SPD 49, Yeşiller 20,  FDP 14 milletvekili çıkardı.  6 milyon 100 bin seçmenin bulunduğu eyalette seçime katılma oranı da  yüzde 60.5 oldu. olarak.

Yedi Türkiye kökenli adaydan üçü mecliste

Eyalet seçimine 7 Türkiye kökenli adayda girdi. Ancak bu adaylardan sadece üçü meclise girmeyi başardı. Meclise Yesillerden Filiz Polat ile Belit Onay, SPD’den de Mustafa Erkan girdi.  CDU’nun Aile, Sağlık, Sosyal ve Uyum Bakanı Aygül Özkan listede 3. Sırada olmasına rağmen seçilemedi.
Dengeler değişti

Yapılan seçim sonrası CDU 54, SPD 49, Yeşiller 20, FDP ise 14 milletvekili çıkardı. Milletvekili sayısı CDU-FDP ortaklığından bir fazla olan SPD ve Yeşiller hükümetin yeni sahibi oldu.  CDU-FDP hükümeti bir milletvekiliyle yıkıldı. SPD ile Yeşiller koalisyon kurma hazırlıklarına en kısa zamanda başlayacak.