Anasayfa , Dünya , Şok İddia: Brezilya’daki Dünya Kupası Çocuk Kanıyla Finanse Ediliyor

Şok İddia: Brezilya’daki Dünya Kupası Çocuk Kanıyla Finanse Ediliyor

sok_iddia_brezilyadaki_dunya_kupasi_cocuk_kaniyla_finanse_ediliyor_h93302AHM-11-06-2014- Önümüzdeki günler Brezilya’da başlayacak olan Dünya Kupası için, ülkede alınan “önlemlerden” bir tanesi de, “imaj bozan” sokak çocuklarının ortadan kaybedilmesi. Kayıt tutulmadığı için asla tam olarak kanıtlanamayan olaylarda, sokakta yaşayan yüzlerce çocuğun öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Özellikle sosyal medyada olağanüstü ilgi gören “The Price of the World Cup” adlı dökümanter filmin yaratıcısı Danimarkalı gazeteci Mikkel Keldorf, “Sokak çocuklarının Breziya’da öldürüldüğü tartışmasız bir vakıadır” dedi. Mikkel Keldorf, belgesel filminin hazırlanma sürecini ve Dünya Futbol Kupası’nın Brezilya’da oynanacak olması sürecinde ülkede yaşanan değişimi Alman Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) haber portalının anlattı. (1)
Sol portal’dan Tevfik Taş‘ın haberine göre, kendisi halen Danimarka’nın en büyük televizyon kanalı olan TV2’de muhabir olarak çalışışan Keldorf, Brezilya’ya 2013 Eylül’ünde gelmeden önce, Danimarka’da Portekizce öğrenmiş. Brezilya’da gerçekleştirilecek 2014 Futbol Dünya Kupası ile ilgili haberleri TV2 için hazırlarken, kupanın yalnızca şenlik kısmını değil, gölgede kalan konuları da haberleştirmeyi hedeflemiş. Kendi deyimiyle öylesine olaylarla karşılaşmış ki, kupa heyecanının şaşasından ziyade dillendirilmeyen konuların çok daha önemli olduğu kanısına varmış. Ülkenin en yakıcı sorunlarından olan sokak çocuklarının ortalardan yok olmasının, öldürülmesinin arka planını araştırmaya koyulmuş. Vardığı sonuçlar tek kelimeyle ürkütücü…

İmaj bozan çocuklar…

Dünya Kupası maçlarının olduğu kentlerde sokak çocukları olarak adlandırılan insanların esrarengiz bir şekilde ortadan yok olduğunu söylüyor deneyimli gazeteci. “Bu haydutluğun tek bir nedeni var” diyor, o da, “Sokak çocuklarının dünya kupası imajına uymaması! Bundan dolayıdır ki, çocuklar gece yatarken kurşunlandı ve turistik bölgelerden kaçırıldı…”

BM temsilcisi Manoel Torquato‘nun Cenevre’de kamuoyu ile paylaştığı Fortaleza’daki sokak çocuklarının yok olmalarına ilişkin raporun tamamen gerçeği yansıttığını dile getiren M. Keldorf, kendisinin bölgede bizzat gerçekleştirdiği röportajlarla da bu bilgilerin tasdik edildiğinin altını özellikle çizerek, “benim kaynaklarıma güvenim tamdır” ifadesine yer veriyor.

Fortaleza ve Favela’larda doğrudan tanıklıklar
Fortaleza’daki resmi yetkililere göre, kaybolan çocuk sayısı “sıfır”. Oysa kentte bulunan yardım kuruluşlarının verdiği bilgiye göre yalnızca Fortaleza’da 121 çocuk kayboldu ya da daha doğru bir ifadeyle, ortadan yok edildi…

Sokak çocuğu olarak nitelenen insanlar, hiçbir resmi belge üzerinde kayıtlı olmadıkları için, hangi kentte ve ne sayıda çocuğun kaybolduğu (ya da kaybedildiği) da kanıtlanamıyor. Sokak çocuklarını kim ya da kimlerin kaçırıp, öldürttüğü sorusuna ise M. Keldorf’un yanıtı şu: “Polis içindeki işbirlikçiler, zenginler, kent kurumları, belediye başkanları… hepsi olabilir.”

Sokak çocuklarının düpedüz “avlandığını” söyleyen bir başka tanık ise, Hannes Velik. (2) Avusturyalı Hannes Velik, “Jugend Eine Welt” yardım kuruluşu adına Favela’larda (Brezilya’daki gecekondu mahalleleri) faaliyet yürütüyor. Velik, sokak çocukları tanımlamasını ikiye ayırıyor. Gündüz sokakta yaşamak zorunda kalmasına karşın, gece kalabileceği bir evi olanlar ile gece-gündüz sokakta yaşayanlar. Hiçbir barınağı ve güvencesi olmayanların tam olarak sokak çocuğu olatak tanımlanbileceğini belirtip, bu grubun yüzde yüz risk altında yaşamını sürdürmek zorunda olduğunu vurguluyor.

Hannes Velik NEWS.AT‘ın kendisiyle yaptığı röportajda, dünya kupası nedeniyle “çevre görüntüsü bozulmasın diye” pek çok sokak çocuğunun karakollarda gözetim altında tutulduğunu belirterek şunları ifade ediyor: “Çocuklar karakolda ıslak zeminde tutularak, kendilerine elektroşok veriliyor…” (3)

‘Sokak Çocuğu’ terimi

Çocuklara ayrımcılık yapılıyor gerekçesiyle kozmetik işleme tabi tutulan kavramlardan biri de, “sokak çocukları” terimidir.

Birçok kavramda olduğu gibi, benzer bir imaj operasyonu da yoksullar ve onların dünyalarına yönelik dolaşıma sokuldu. “Childeren at risk” ya da “Kinder in Risikositiuationen” (risk koşullarında yaşayan çocuklar) gibi riyakarlık kokan terimler de bunlardan bazıları.

Sokak çocuğu terimi ne kadar aptalcaysa (keza çocuğun sokağı olur, sokağın çocuğu değil) ‘risk koşullarında yaşayan çocuklar’ nitelemesi de bir o kadar ikiyüzlücedir. Futbol kollektif niteliği güçlü bir oyundur. Sokak ise kamusallığın ortak mekânı.

Çocuk, toplumsal insanlığın vazgeçilmez sürdürücüsü olarak en çok futbola ve sokağa uygun öznedir. Çocuklarına sahip çıkamayan kamusallık ölür.

Doğası gereği “artık nüfus” üreten kapitalizm, insanî olan her türlü yaşam alanını kâra kurban eder. Bininci kez de olsa yineleyeceğiz: Kapitalizm aşılmadan, çocuklarımız sokağın çocuğu olma kaderini asla değiştiremeyecektir.

Evet. Sokakta futbol olur ama sokak çocuğu asla! (avrupa postasi)

(1) http://wwhttp://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/06/06/brasilien…
(2) http://www.news.at/a/brasilien-strassenkinder-favelas-fussball-wm
(3) http://www.news.at/a/brasilien-strassenkinder-favelas-fussball-wm