Anasayfa , Avrupa , 29. Gençlik Kültür & Sanat Festivali Frankfurt’ta gerçekleştirildi!

29. Gençlik Kültür & Sanat Festivali Frankfurt’ta gerçekleştirildi!

FRANKFURT | 24.11.2019 | 29. Gençlik Kültür & Sanat Festivali Frankfurt’ta gerçekleştirildi!

29. Gençlik Kültür Sanat Festivali 23 Kasım Cumartesi günü Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleştirildi. Saat 13:00’da başlayan etkinlikte ilk olarak geçmişten günümüze bu mücadeleye katkı sunan, aynı zamanda mücadelenin öznesi olan halk sanatçıları şahsında tüm devrim ve demokrasi mücadelesinde yitirilenler için saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşunun ardından bir açılış konuşması yapıldı ve jüri üyeleri kitleye tanıtıldı. Açılış Konuşmasında Festivalin tarihine değinilirken her geçen gün artan intiharlar, toplu işçi kıyımları, haksız savaşlar karşısında halkın sanatçısı olmanın tek yolunun halkın savaşçısı olmak olduğunu bilen Yetiş Yalnız’lardan; karanlığı dağıtacak fırtınayı yaratacak damla olan Lorenzo Orsetti’lerden; erkek egemen zihniyite karşı Kobanêli kadınların enternasyonal öfkesi olan Ayşe Deniz Karacagil’lerden; karanlığa karşı ışık olan Ivana Hoffmann’lara geleceği örmeye devam edildiği belirtildi. Avrupa’nın birçok ülkesinden konukların ve gençlerin katıldığı festivalde ilk olarak Grup Sitem sahne aldı. Halaylarla ve halk türküleriyle coşkulu bir şekilde başlayan etkinlik gençlerin yoğun katılımı ve yarışmacıların sunumuyla devam etti.

“Bütün çiçekleri koparabilirsiniz ama baharın gelişini engelleyemezsiniz”

YDG adına yapılan konuşmada son dönemde dünyada yükselen krizlere ve buna karşın gelişen mücadelelere değinilerek; “Her şeye rağmen yarınların umudu biz gençler olarak sokakları terk etmiyoruz. Bugün kendimizi birçok alanda ifade ettiğimiz gibi, sanatsal anlamda da düşüncelerimizi, fikirlerimizi, politikalarımızı sunmanın kitlelere aktaracağımız en iyi yöntem olduğunun farkındayız. Fakat buna rağmen gelişen yoz kültüre karşı, tüketime endeksli yaşam tarzına karşı, birbirimize yabancılaşmaya karşı, bireyselciliğe karşı, bulunduğumuz her alanda; okulda, işyerinde sokakta, üniversitede, yani yaşamın olduğu her yerde örgütlenerek mücadele etmeliyiz. Çünkü haklıyız ve birlikte güçlüyüz.

Pablo Neruda’nın dediği gibi: Bütün çiçekleri koparabilirsiniz ama baharın gelişini engelleyemezsiniz.” denildi.

“Halkın sanatçısı halkın savaşçısıdır”

Etkinlikte söz alan Fridays for Future, Rebell, YXK, Rote Hilfe, ATİK, SYM ve Revolutionäre Einheeid dayanışma mesajlarını iletti. ATİK Eşbaşkanı Süleyman Gürcan konuşmasında gençliğin mücadelesinin önemine vurgu yaparak sanatın toplumdaki değiştirici, dönüştürücü gücü üzerinde durdu. Gürcan; ATİK operasyonlarına ve Rojava işgaline de değinerek gençliğin tüm bu saldırılara karşı “Halkın sanatçısı halkın savaşçısıdır” şiarıyla direnmesi gerektiğini ve sanatın bu anlamda güçlü bir araç olduğunu söyledi.

Sahnede sergilenen tiyatro oyunları, şiir ve öykülerde de güncel politik sorunlara ve gençliğin mücadelesinin önemine değinildi.

Etkinlikte sırasıyla sahne alan Umuda Haykırış, Rapzan Belagat ve Bandista direniş marşları, şarkıları söylediler. Ecem Soyluer de bir oryantal dans gösterisi sergiledi. Çekilen halayların, hep birlikte söylenen şarkıların ve dansların ardından ödül törenine geçildi. Salonda sık sık “Birlik Mücadele Zafer, Yaşasın ATİK, YDG, Yeni Kadın”, “Jin, Jiyan, Azadî“, “Hoch die internationale solidarität(Yaşasın Enternasyonal Dayanışma)”, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa” sloganları atıldı. Akşam geç saatlere kadar süren etkinlik son olarak davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sonlandırıldı.

Gençlik Kültür ve Sanat Festivalinin özel ödülü olarak adlandırılan ‘‘Yetiş Yalnız Özel Ödülü‘‘ ise bu sene geçtiğimiz günlerde tutuklanan sanatçı Şenol Akdağ’a verildi.

Yarışmanın ödülleri ise şu şekilde dağıtıldı:

Halk oyunları:

  1. Nergiz Halk Oyunları Ekibi
  2. KAGEF Halk Oyunları Ekibi

Tiyatro:

Gökkuşağı Tiyatro ekibi
Hareket Tiyatrosu
(İkisi de birinci oldu)

Şiir:

  1. Tuğçe Toprak
  2. Cenk Ulaş
  3. Ali Gürkan Bulut

Öykü:

  1. Ali Gürkan Bulut
  2. Suat ve Tayfun
  3. Sibel Coşkun Kavak

Müzik solo:

  1. Fırat Erinç
  2. Mustafa Sağ
  3. Joshepine Werner

Müzik Grup:

Grup İsyana Özlem
Tutamase
(İkisi de birinci oldu)