Anasayfa , Haberler , “Sömürgeciler kaybedecek; heteropatriyarka kaybedecek; gökkuşağı kazanacak!”

“Sömürgeciler kaybedecek; heteropatriyarka kaybedecek; gökkuşağı kazanacak!”

Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan LGBTİ+’ların inisiyatifi olan Avrupa Lubunya İnisiyatifi dün sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak Afrin işgalini kınadı ve ölüm orucundaki trans aktivistler Diren Coşkun ve Kıvılcım Arat için dayanışma çağrısı yaptı. Metinde tutsak trans aktivist Loren Elva’nın durumuna dikkat çekilerek T.C. içindeki anti demokratik uygulamalara dikkat çekildi. Açıklamanın tam metni şöyle:

İnkâr, imha ve asimilasyona karşı gökkuşağını kuşan, dayanışmayı büyüt!

Kuruluşundan bu yana farklılıklara tahammülü olmayan Türkiye siyasi geleneği ve onun bugünkü temsilcisi AKP hükümeti, kendinden olmayan herkesi yok etmek üzere hareket ediyor. Bu baskı ve şiddet politikaları, kendisini padişah ilan eden Recep Tayyip Erdoğan’ın hırsları ile daha da perçinleniyor!

LGBTİ+ları, Kürtleri, Alevileri, devrimcileri, demokratları, gençleri, kadınları, işçi ve emekçileri düşman gören bu zihniyet, sürdürdüğü savaş politikalarına itiraz eden kişileri tek tek hedef alarak tutsak ediyor. Bugün sosyal medya paylaşımlarından dolayı tutuklanan ve gözaltına alınan arkadaşlarımızın net sayısını söyleyebilmek bile zor. Bu durum, ifade özgürlüğünün geldiği noktanın vahametine de işaret ediyor aynı zamanda.

Türk devletinin Afrin’i işgal girişimi 21 günü geride bıraktı. Demokrasi, insan hakları ve özgürlükten yana olan bütün toplumsal kesimleri zulümle susturmak için her türlü yolu deneyen AKP ve Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e işgal girişimiyle faşizm ve soykırım politikalarını bir kez daha sınırlarının dışına taşımış durumda. Savaş politikalarını körükleyen bu güruha sınır dışı operasyonlar için her defasında onay veren milliyetçi kesimler ve ulusalcı solcular da eklenmiştir. Ancak Kürt halkının varoluşuna karşı birleşen gruplar şunu bilmelidir ki elbette son sözü direnen Afrîn halkı söyleyecektir!

Bu savaş politikaları ile birlikte Türk devleti her zamanki gibi cadı avını da hızlandırmakta ve toplumsal barış ve adalet talep eden herkesi susturmaya çalışmaktadır. Yine bir türlü cesaret edip de anayasal olarak “yasaklayamadığı” biz LGBTİ+’ları da farklı gerekçelerle hapse atmaya, yürüyüşlerimize saldırmaya ve etkinliklerimizi yasaklamaya devam etmektedir! Ne LGBTİ+ olmak, ne Kürt olmak, ne barış istemek ne de özgürlük için mücadele etmek suç olamaz! Bizler biliyoruz ki LGBTİ+’lara yönelik baskı politikaları, diğer baskı politikaları ile ayrılmaz şekilde iç içedir.

LGBTİ+’lara yönelen baskı politikalarına bir örnek, yaklaşık bir yıldır Diyarbakır’da tutuklu bulunan trans aktivist Loren Elva. Loren yaklaşık bir yıldır “Orlando katliamı anması örgütlemek ve terör örgütü propagandası” yapmak gibi sebeplerle rehin tutulurken yine trans aktivist Diren Coşkun da başka bir işlem için gittiği Diyarbakır Adliyesi’nde kimlik kontrolü sırasında benzer sebeplerle alıkonulmuş ve tutuklanarak Tekirdağ’a sürgün edilmiştir. Diren Coşkun geçiş sürecine başlamış bir trans olarak en temel hakkı olan ücretsiz ve sağlıklı bir biçimde geçiş sürecini devam ettirmek istese de bir hücrede tecrit altında tutulmakta ve bu hakkı gasp edilmekte. Bu hak gaspı üzerine Diren ölüm orucuna başlayarak talebini eyleme dönüştürmüştür. Trans hak savunucusu Kıvılcım Arat da, sessiz kalan kesimlere karşı Diren’in taleplerine ses verilmesi için 6 Şubat 2018 tarihinden itibaren ölüm orucuna başladığını duyurdu. 25 Ocak’tan bu yana ölüm orucunda olan arkadaşımız Diren’in taleplerinin bir an önce karşılanması ve bu yasal zulme son verilmesini talep ediyoruz!

Afrîn’de ve Kuzey Kurdistan’da sürdürülen savaşın sona erdirilmesi için LGBTİ+, Kürt, Alevi, kadın, isçi ve emekçi bütün kesimlerin bir arada direnmesi tarihi bir sorumluluktur. İnkâr, imha ve asimilasyona karşı mücadele etmek hem de tutsak bulunan ve hakları gasp edilen başta LGBTİ+’lar ve kadınlar olmak üzere tüm politik tutsaklar için özgürlük istemek oldukça acil ve önemlidir.

Ne Kurdistan’da ne Filistin’de ne de dünyanın başka bir yerinde ezenler işgalci, katliamcı ve tekçi hedeflerine ulaşamayacaklar!!

Bimre koletî, bijî azadî! Sömürgeciler kaybedecek; heteropatriyarka kaybedecek; gökkuşağı kazanacak, dayanışma ve mücadele kazanacak!