Anasayfa , Avrupa , Sivas katliamının 21. yılında Londra’da anma

Sivas katliamının 21. yılında Londra’da anma

10524785_337185089781194_2047068641_nLONDRA| 02– 07 – 2014 | Sivas katliamının 21. yıldönümünde Londra’da anma yürüyüşü gerçekleştirildi.

2 Temmuz Çarşamba günü Londra Stoke Newington bölgesinde bulunan  Cemevi önünden başlayan anma yürüyüşü yine aynı bölgede bulunan Pir Sultan anıtına kadar sürdü. Britanya Alevi Federasyonu (BAF) ve  Demokratik Güç Birliği çağrısıyla yapılan anma yürüyüşü için,  Cemevinde toplanıp döviz ve pankartlar taşınarak eyleme geçildi.

Eylem boyunca ” Sivas’ın ateşi sönmeyecek”, ” Gün gelecek, devran dönecek faşist devlet hesap verecek”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Ayrıca marşlar söylenerek Sivas katliamının unutulmadığı gösterildi.  Pir Sultan Anıtının bulunduğu parka gelindiğinde  çiçekler bırakılıp ve mumlar yakılarak saygı duruşuna geçildi.

 Daha sonra Britanya Alevi Federasyonu adına bir açıklama yapıldı. Açıklamada ‘’2 Temmuz 1993 günü  Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri için Sivas’a giden ver aralarında 12 yaşında semah dönen i için Sivas’a giden ver aralarında 12 yaşında semah dönen çocuklarımızın da olduğu canlarımız, devletin tezgahıyla gericiler tarafından öldürüldü.  Sivas, Madımak Otelinde on binlerce gerici, dinci, islamcı, faşist güruh 35 yazar, aydın, sanatçı ve otel işçisini katlettiler….Cemevlerimizi yıkmak için daha önce defalarca buldozerleriyle girmeye çalışan devlet şimdi silahlarıyla girmektedir. Canlarımız polis tarafından Cemevleri içinde öldülmektedir. Suriye de sadece Alevi oldukları için yüzlerce köy yok edilmiş binlerce canımız katledilmiştir.” söylendi.

DGB adına yapılan basın açıklamada ”21 yıl önce Sivas’ta ateşi tutan, katillerin sırtını sıvazlayan anlayış, bu gün Suriye ve Irak’ta IŞID karanlığın besleyerek büyütenlerdir. Sivas’ta katillerin avukatlığın yapanlar Gezi’de ve Lice’de gençlerimize tetiği çeken ellerdir.” dendi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin tek tek okunmasının ardından eylem semahla sonlandırıldı.

Yapılan yürüyüş ve anma törenine Partizan‘da bayraklarıyla katıldı.