Anasayfa , Avrupa , Avrupa’da onbinler Efrîn için yürüdü

Avrupa’da onbinler Efrîn için yürüdü

Haber Merkezi |28.01.2018| Türk Devleti’nin Efrîn’e yönelik işgal girişimi Avrupa’nın birçok şehrinde yapılan yürüyüşlerle protesto edildi.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK)’in yer aldığı Edi Bese ve Avrupa Efrîn’i Sahiplenme Platformu tarafından, 27 Ocak 2018 tarihinde Avrupa’nın birçok şehrinde yapılan yürüyüş çağrısı birçok şehirde karşılık buldu. Avrupa’da yaşayan binlerce devrimci, demokrat ve yurtsever Efrîn için yürüdü.

FRANSA

Mulhouse

Faşist TC devleti ’nin Efrîn’e yönelik işgalci saldırıları, Avrupa’da birçok şehirde de olduğu gibi Mulhouse’da da çeşitli kurumları bir araya getirdi. ATİK, ADHK, Mulhouse Kürt Toplum Merkezi, SYKP, AVEG-KOM, Mulhouse AKM, NPA, PCF, FRONT SOCİAL 68’in de aralarında bulunduğu çeşitli kurumların bir araya gelmesiyle saat 13:00’da başlayan yürüyüş, yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Efrîn ile dayanışma ruhunu, mücadele alanlarında bir kez daha coşkulu bir şekilde: “yaşasın Efrîn direnişi” “işgalci TC Kürdistan defol” “yaşasın enternasyonal dayanışma” “katil Erdoğan” sloganlarıyla tüm devrimci demokrat ve yurt severler haykırdılar. Yürüyüş esnasında sivil faşistlerin tacizlerine rağmen eylem olması gerektiği gibi son buldu.

Strasburg

Faşist TC’nin Efrîn’e yönelik işgal girişimi tüm Avrupa’da olduğu gibi Strasburg’da da protesto edildi.

İşgale Karşı Efrîn’le Dayanışma Komitesi tarafından organize edilen eyleme; Kürdistanlı, Türkiyeli kitle örgütlerinin yanı sıra Fransız örgütlerde katılım sağladılar. Place de la Gare Meydanı’nda bir araya gelen kitle buradan sloganlarla Place Kleber Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.  Aralarında ATİK ve PARTİZAN’ın da bulunduğu kitle yürüyüş boyunca; “Kahrolsun Faşist Türk Devleti”, “Yaşasın Efrîn Direnişi”, “Katil, Terörist Erdoğan”, “Yaşasın Halkların Dayanışması” vb sloganlar attılar.

Partizan yürüyüşe, “AFRİN YALNIZ DEĞİLDİR” pankartı ile katıldı. Meydana gelindiğinde çeşitli örgütler adına konuşmalar yapıldı.

ATİK adına yapılan konuşmada, Efrîn’i sahiplenmenin önemine vurgu yapıldı. Faşist Türk devletinin bu saldırısının dayanışma ruhu ile mücadele edilerek engellenebileceği belirtildi. Tüm halkımızın bu süreçte mücadeleyi sahiplenmesinin belirleyici olacağı belirtildi.

Lyon

Fransa’nın Lyon kentinde, Faşist Türk Devleti’nin Efrîn’e yönelik işgal girişimi devrimci-demokrat yurtsever kurumların yanı sıra Fransız örgütlerinin de katıldığı bir yürüyüşle protesto edildi.

Metro Brotteaux’dan başlayan yürüyüş Rusya Konsolosluğu’na bırakılan siyah çelenkin ardından yürüyüş güzergâhının son durağı olan Türk Konsolosluğu’nun önünde bitirildi.

Yürüyüş boyunca “Kahrolsun faşist Türk devleti”, “Katil Erdoğan”, “Biji berxwedana Efrîne”, “Her yer Efrîn Her yer Direniş” sloganları atıldı. Yürüyüşe Mezopotamya Kültür Derneği, Partizan, YDG, Yeni Kadın Lyon Genç Komünistler, Amitie Kurde Lyon, Front Gauche, Lyon Anti Faşist, Mouvement Jeunes Communiste ve CGA kitlesel bir şekilde kendi bayrak ve pankartlarıyla katılım sağladılar.

ALMANYA

Villingen- Schwenningen

Bir haftadır T.C devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırısı, Villingen – Schwenningen’de bir miting ve yürüyüşle protesto edildi.

ATİF, Yeni Kadın, ADHK, Kürt Hareketi, Partizan, DİDF, Schwenningen Alevi Kültür Derneği, Linke Aktion Villingen-Schwenningen, MLPD ve çeşitli ilerici-demokrat kurumların da katılımlarıyla destek verdiği yürüyüş, kalabalık bir kitle katılımıyla gerçekleşti.

27.01.18 Cumartesi günü saat 14.00 sıralarında Schwenningen tren garında toplanan 500’ü aşkın kitle, eylem birliği komitesinin ortak konuşması ve canlı sloganlar eşliğinde başladı. TC faşizminin saldırısına yönelik öfke sloganlara yansıyordu.

Konuşmalardan sonra hiç susmayan coşkulu sloganlar eşliğinde şehir merkezine doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında bir grup Kürdistanlı gencin yüksek bir binanın üstünde YPG bayrağı açıp havai fişekleri patlatması dikkat çekti.

Miting alanında ATİF ve Yeni Kadın’ın da dahil olduğu çeşitli kurumların yaptıkları konuşmalarla, emperyalistlerin de desteğini arkasına alan TC Devleti’nin gerçekleştirdiği saldırı ve emperyalist politikalar protesto edildi, Efrîn halkının yalnız olmadığı, Kobane direnişi gibi Efrîn direnişinin de mutlaka kazanacağı söylenerek Efrîn direnişi selamlandı.

Eylem, sloganlar eşliğinde halaylarla devam etti.  Yaklaşık üç saat süren eylem, komitenin, saldırılar devam ettiği sürece eylemlerin de devam edeceğini duyurmasından sonra, sloganlar eşliğinde dağıldı…

İSVEÇ

Stockholm

Saat 13:00’e yaklaşırken Norra Bantorget’te toplanan binlerce demokrat, sol, sosyalist görüşlü duyarlı insan, burada yurtseverlerin yanı sıra sol sosyalist kurumlar adına yapılan konuşmalardan sonra yürüyüşe geçti.

Oldukça uzun süren yürüyüşe on binler destek verdi. Yürüyüş boyunca Efrîn’le dayanışma sloganları atıldı. İsveççe sloganların da kullanıldığı yürüyüşte sık sık Terörist Erdoğan, Faşist Erdoğan, bijî berxwêdana Efrînê, bijî berxwêdana YPG vb. sloganlar atıldı. ATİK İsveç’in de kitlesel olarak katıldığı yürüyüşe Türkiyeli kurumlardan PARTİZAN, SYKP, MLKP ve Aleviler de katılım sağladılar.

Göteborg’ta da 7 bin civarında katılım sağlanan yürüyüşe Gustaf Adolfs Torg’deki konuşmalardan sonra geçildi. Sık sık işgali mahkûm eden sloganların kullanıldığı yürüyüşte işgal harekâtı kınandı.

Bu yürüyüşe katılımcı olarak meydanda anonsu yapılan ATİK, komite olarak destek verdiler. ATİK yanı sıra Aleviler ve ODAK da katılan Türkiyeli kurumlar arasındaydı.

27 Ocak’ta yapılan yürüyüş ve miting, 28 Ocak Pazar günü şiddetli rüzgâra rağmen yapılan etkinlikle devam etti. Kürdistan’ın diğer parçalarından kurumların da katılım sağladığı etkinlikte 1 dakikalık saygı duruşunun ardından konuşmalara geçildi. İsveççe ve Kürtçe kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından sık sık Efrîn’le dayanışma sloganları atıldı, işgal lanetlendi.

Konuşmaların son bulmasıyla atılan sloganların ardından kitle sorunsuz bir şekilde dağıldı.

Londra

Türk Devleti’nin Efrîn’e yönelik işgal saldırısı, 27 Ocak Cumartesi günü Londra’da binlerin katıldığı yürüyüşle protesto edildi.

Geçtiğimiz günlerde Londra’da faaliyet yürüten birçok devrimci, demokrat, yurtsever, inanç ve yöre dernekleri tarafından kurulan Efrîn’i Sahiplenme komitesi tarafından düzenlenen yürüyüşte 15 bin’e yakın kitle Londra Merkezde bulunan BBC binası önünde toplanarak başbakanlığa doğru yürüdü.

Hava şartlarının yağmurlu olmasına aldırış etmeyen kitle ‘Türk devleti Kürdistan’dan defol’ ‘Bijî berxwêdana Efrînê’ ‘Kahrolsun faşist Türk devleti’ sloganlarını çoşkulu bir şekilde atarak yürüyüşün sonlandırıldığı başbakanlık önüne yürüdü.

Aralarında İngiltere’nin en büyük sendikalarından UNISON sendikasında birçok İngiliz sendikası ve gruplarının da desteklediği yürüyüşte İngiliz devleti ve Türk devleti arasında yapılan silah anlaşmaları da protesto edildi.

Efrîn’i sahiplenme yürüyüşü, Gezi direnişi sürecinde Londra’da yapılan merkezi yürüyüşün ardından Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumlar tarafından yapılan en kitlesel yürüyüş olarak tarihe geçti.