Anasayfa , Avrupa , Silah Satışında Almanya'nın En İyi Müşterisi Türkiye

Silah Satışında Almanya'nın En İyi Müşterisi Türkiye

ALMANYA | 18 – 03 – 2010 | Almanya’nın silah satışında dünya pazarındaki payı arttı Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI’nin verilerine göre, Almanya’nın silah ihracatı son beş yıl içinde ikiye katlandı. Almanya’nın en önemli müşterisi Türkiye.

ABD, silah ihracatındaki liderliğini koruyor. Merkezi Stockholm’deki Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI’nin raporuna göre, 2005-2009 yılları arasında Almanya’nın silah satışında dünya pazarındaki payı iki kat artarak yüzde 11’e yükseldi. Dünya genelinde silah ihracatında başı çeken ülkeler ise ABD ve Rusya. ABD, yüzde 30’luk oranla ilk sırada yer alırken, yüzde 23’lük paya sahip olan Rusya ise ikinci sırada.

Özellikle zırhlı araç ve denizaltı satışıyla ihracatını artıran Almanya’nın en önemli müşterileri Türkiye, Yunanistan ve Güney Afrika. Almanya’nın ihracat payının yüzde 14’ü Türkiye, yüzde 13’ünü Yunanistan, yüzde 12’sini de Güney Afrika oluşturuyor. Almanya’nın 2000-2004 yılları arasındaki silah ihracatı oranı ise yüzde 6’ydı.

Silah harcamaları artış eğiliminde

SIPRI’nin açıkladığı rapor, dünya genelinde de silah harcamaları artış eğiliminde olduğunu gösteriyor. SIPRI’nin verilerine göre, silah satışları dünya genelinde 2005-2009 döneminde önceki beş yıla oranla yüzde 22 arttı.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Almanya’nın silah satışında zırhlı araç ve denizaltılar önemli yer tutuyor Pahalı savaş uçaklarının silah harcamalarını artırdığına dikkat çekilen raporda, Singapur ve Cezayir’in, ilk kez silah ithalatçısı ülkeler arasında ilk 10’a girdiği kaydedildi. Çin ve Hindistan ise en büyük konvansiyonel silah ithalatçıları olarak raporda yer aldı.

Raporda silah harcamalarının artışı konusunda uyarılarda da bulunan Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü,  silah satışındaki artışın, Ortadoğu, Güney Afrika, Kuzey Afrika ve Güney Amerika gibi gerginliklerin bulunduğu bölgelerde silahlanma yarışıyla ilgili endişeleri artırdığını kaydetti.

Alman muhalefetinden tepki

Raporda yer alan veriler Almanya’da muhalefetin tepkisine neden oldu. Kölner Stadt Anzeiger gazetesine konuşan Yeşiller Eş Başkanı Claudia Roth, söz konusu raporun Almanya’da silahlanma kontrollerinin artması ve silah ihracatına daha sıkı kriterler getirilmesi gerektiğini gösterdiğini kaydetti.

Sol Parti’nin Meclis Grup Başkan Yardımcısı Jan van Aken ise Almanya’nın silah ihracatının artışını “korkunç” olarak değerlendirdi ve silah ihracatının tamamen yasaklanmasını istedi. (Deutsche Welle)