Home , Haberler , Siirt’te binler baraj katlıamını protesto etti

Siirt’te binler baraj katlıamını protesto etti

 

siirtSiiRT-26-08-2014-Siirt’te 3’ü çocuk 6 kişinin yaşamına mal olan baraj faciası binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle protesto edildi.

Kayaboğaz (Xêrtê) köyü yakınlarında bulunan Çêlik mevkiindeki Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali kapaklarının açılması sonucu Botan Nehri’nde yükselen su katliamında 3’ü çocuk 6 kişinin yaşamını yitirdiği facia, Siirt’te bir yürüyüşle protesto edildi.

KESK Siirt Şubeler Platformu öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe KESK üyeleri, CHP Manisa Millet Vekili Özgür Özel, Siirt Belediye Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, DBP, HDP, CHP, il, ilçe, belde yöneticileri, ilçe belde belediye eş başkanları, Ketten bulunan çok sayıda STK temsilcileri, il genel ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. .

Siirt Belediyesi önünde biraraya gelen binlerce kişi, baraj faciasında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve “Baraj Değil Yaşam İstiyoruz”, “Ölümlere, Katliamlara Daha Ne Kadar Sesiz Kalacağız”, “Önce Doğamızı  sonrada insanlarımızı katlettiniz” yazılı pankartlar eşliğinde Güreş Caddesine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında, “Botan Halkındır Özgür Akacak”, “Katil Limak Hesap Verecek”, “Bijî Azadiya Botan”, “ Bijî Berxwedana Botan”, “Kahrolsun Limak” , Botan’da HES İstemiyoruz”,” Vali İstifa”, Vali Botan’ın hesabını ver” sloganları atan binlerce kişi Kızılay İş Merkezi önüne ulaştıktan sonra kitle adına KESK Şubeler Platformu’ndan Osman Yüztaş açıklama yaptı.

Yüztaş, sözkonusu baraj nedeniyle daha önce de can kayıplarının yaşandığına dikkat çekerek, “2011 yılında 1,5 ayda 17 kişi bu şekilde hayatını kaybetti. Son olarak Sermaye hükümeti AKP’nin baraj politikası Siirt’te katliama yol açtı. Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj kapaklarından bırakılan suyun yol açtığı faciada aralarında çocukların da olduğu 6 kişi yaşamını yitirdi” dedi.

Tüm dünyanın alternatif enerji kaynakları arayışına girip HES projelerinden vazgeçerken Türkiye’nin HES projelerinin mekanı haline getirildiğini ifade eden Yüztaş, facianın sorumlusunun AKP iktidarı döneminde aldığı yüklü ihalelerle kasasını dolduran Limak Şirketler Grubu olduğuna dikkat çekti.

Yüztaş. “Ölümleri sıradanlaştıranlara buradan bir kez daha sesleniyoruz. Ölümleri normal karşılamayacağız, ölümlere alışmayacağız, alıştırmayacağız. Katliamın üzerini örtemeyeceksiniz. Bu katliam bir basın açıklaması ile geçiştirilecek bir durum değildir. Bu daha başlangıç diyoruz. Bugünden itibaren Siirt’teki tüm sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve gönüllü çevrecilerle birlikte bu mücadele; katliamda sorumluluğu bulunanların hesabı soruluncaya kadar devam edecektir.  Botan yüzyıllardır olduğu gibi yeniden özgür akacaktır” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Yapılan açıklama ardından kitle 10 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Oturma eylemi ardından polisin yürüyüşe engel olmak istemesine tepki gösteren Siirt DBP İl Başkanı Mehmet Ata İnan, “Birileri buradan gelir elde ediyor, birilerine dokunuyor. Bin tane Alkumru bir Betül canı kadar değerli değildir” dedi.

CHP Manisa Millet Vekili Özgür Özel de, olaya tepki göstererek, “Soma’da bir firma parasına para katsın, İstanbul’da yüksek katlı gökdelenler yapsın diye 301 evladımızı  diri diri gömdüler. Dün Limak firması kendisine gelen 2 saatlik elektrik üretim teklifini kaçırmamak için hiçbir uyarı yapmadan, ama uyarı yaptık diyerek, suları saldıktan sonra göstermelik sirenleri çalarak 6 tane canımızı diri diri boğdu. Onların canını paraya tercih etti.  Bu vicdansızlığı kınıyorum” şeklinde konuştu.(anf)