Home , Avrupa , Seyit Rıza ve Arkada​şları Mannheim’da Anı​ldı​

Seyit Rıza ve Arkada​şları Mannheim’da Anı​ldı​

mannheim_seyitriza2MANNHEIM | 28 – 11 – 2013 | Integrationsverein Mannheim tarafından yaklaşık 100 kişinin katıldığı Seyit Rıza ve Arkadaşlarını Anma etkinliği düzenledi. Etkinliğin acılışını Hasan Sağlam bir kılamı ile yaptı. Dernek Yönetiminden bir arkadaş sözü alarak güneşe uğurlanan tüm Devrim Şehitleri Anısına, misafirleri 1 dakikalık saygı duruşuna davet eti. Katılımcılar kürsüye davet edildi ve sözü alan araştırmacı-yazar Cafer Demir Seyit Rıza’nın asılma anını anlatı. Seyit Rıza Dersim’de yüreklere taht kurmuş birisi olduğunu söyleyen Cafer Demir bu gündem ile alakalı sunumunu şu konular ile ele aldı. ‚Dersim neden hedef alındı? Bu askeri hareket köprü yüzünden mi oldu, yoksa önceden planlanmış bir işmi? Mustafa Kemal işin içindemi? Aktörlerin rolü neydi?‘

mannheim_seyitriza1Tekrar sözü alan Hasan Sağlam, Seyit Rızanın o dönemde bölgenin ruhhani ve manevi öneme sahip olan bir şahız olduğunu dile getirdi. Dar ağacına giderken, sergilemiş olduğu duruşu bizler için bir manifesto olduğunu vurguladı. Sıradaki Panelist ATİF Yönetim Kurulu Zeki Şahin konuşmasında, 38 soykırımını ve güncel gelişimleri ele alarak bunları anlatı. ATİF temsilcisi;  ‚Dersim değince iki olgunun altını cizmek lazım, bir zulüm ve iki direniş. Bu iki olgu diyalektik olarak birbirine bağlı olgulardır. Bu soykırım günümüzde halen devam etmekdedir ve sadece insan kayıbı olarak görülmemelidir. Bugün bile Dersim’de devlet cemaatinin soykırımları ve orada bulunmaları devam etmekdedir. Bugün son sürecte yaşanan HES ler soykırımın yeni metodlarıdır. Kültürel yozlaşma, uyuşturucu, ajan ve iş birlikciliği Dersim’de halen T.C. Devletinin uyguladığı politikadır. Dersim’de Devletin bu politikasına karşı, Devrimcilerin ciddi bir kavgası vardır‘ dedi.

mannheim_seyitrizaProgramın ikinci kısmı soru ve cevap bölümü ile başladı. Kitlenin söz alması bu akşamı dahada zenginleştirdi. Anmayı Gülcan ve Hasan Sağlam klamları ile sonlandırdı.