Anasayfa , Avrupa , Sermaye saldırıyor, Avrupa grevlerle sarsılıyor

Sermaye saldırıyor, Avrupa grevlerle sarsılıyor

AVRUPA | 13 – 03 – 2010 | Ekonomisi çöken Yunanistan’da hükümet, kemer sıkma politikalarıyla halktan daha fazla fedakarlık yapmasını bekliyor. Portekiz, İrlanda, İtalya, İspanya, Belçika, Fransa ve İngiltere’de de hükümetler açıkladıkları “ekonomik tedbirler” ile faturayı halka çıkarıyor.

Neredeyse her gün farklı iş kollarından grev kararlarının açıklandığı Avrupa’da sokaklar hiç boş kalmıyor. Temel soru ise şu: krizin faturasını kim ödeyecek?

2008 dünya ekonomik krizinin etkilerinin büyük oranda atlatıldığının konuşulduğu bu günlerde Avrupa’dan gelen haberler işin aslının pek de öyle olmadığını gösteriyor. Yunanistan’da ekonomi tamamen çökmüş durumdayken AB ülkelerinde ise işsizlik hızla artıyor. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel kamusal hizmetler üzerindeki paralılaştırma programları sosyal devlet çerçevesini giderek zorluyor. Hükümetler kamu harcamalarını kısmak için artık maaşlara da göz dikmiş durumdalar.

İngiltere maaşları donduruyor
Yunan hükümetinin borç isteğine olumsuz yanıt veren ve kemer sıkma politikalarını daha da sertleştirmesini isteyen AB ülkelerinde hayata geçirilen politikalar Yunanistan’ı aratmayacak nitelikte. İngiliz hükümeti çalışanların kıdem tazminatlarında sınırlama getirilmesini ön gören bir yasa tasarısı hazırlanırken İngiltere Başbakanı Gordon Brown bütçe açığını kapatmak için kamu çalışanlarının maaşlarının dondurulacağını açıkladı. Karar yaklaşık 6 milyon kamu çalışanını etkiliyor. Hükümetin, kamu çalışanlarının işten çıkarılması halinde kıdem tazminatlarını 60 bin sterlinde sınırlayan yasa teklifine kamu çalışanları iki günlük greve çıkarak yanıt vermişti. Nisan ayında uygulamaya geçirileceği açıklanan maaşları dondurulmasına karşı kamu çalışanları eyleme hazırlanıyor.

Sarkozy: reformları erteleyin
Benzer bir durum Fransa’da yaşanıyor. Son günlerde işten çıkarmaların hızlandığı Fransa’da hükümet reform paketlerini Meclis’ten geçirmeye çalışıyor. Özellikle eğitim alanında yoğunlaşan reform paketleri öğretmenler ve öğürencilerin yoğun tepkisiyle karşılaştı. Fransız hükümeti okul öncesi kreşler için ödenek kısıtlamasına gitmek, çalışan öğretmen sayısını azaltmak ve halka ödenen kreş yardımlarını kesmek istiyor. Bu tasarılara dün binlerce okul öncesi öğretmeni Paris sokaklarına dökülerek karşı çıkmıştı. Bugün de öğretmenler ve öğrenciler lise reformuna karşı greve gittiler. Ülkenin birçok kentinde okullar kapanırken, ülke genelinde eğitim yapılamaz hale geldi. Lise reformunun eğitimi paralı hale getirmenin adımı olduğunu söyleyen öğretmenler, reformun Meclis’ten geçmesi halinde eğitimde çok ciddi eşitsizliklerin yaşanacağını söylüyorlar. Eylemlerin artması üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkosy hükümete çağrı yaparak reformların 2011’e kadar ertelenmesini istedi.

İtalya’da sendikalar grev karar aldı
İtalya’nın en önemli sendikası CGIL bugün bir açıklama yaparak hükümetin ekonomik krize karşı uygulamayı düşündüğü politikalara karşı grev çağrısı yaptı. Hükümetin açıkladığı önlem paketinin işten atılmaları kolaylaştırdığını ve krizi çalışanların üzerine yıktığını belirten CGIL hükümeti geri adım atmaya çağırdı. 5 milyondan fazla üyesi bulunan sendikanın çağrısıyla gerçekleştirilecek grevin özellikle kamusal hizmetler ve taşımacılık alanlarında etkili olması bekleniyor.

Yunanistan 16 Mart’a hazırlanıyor

Hükümetin kemer sıkma politikalarından geri adım atmayacağını açıklaması üzerine Yunanistan’daki gösteriler giderek şiddetlenmeye başladı. Dün yüzbinlerce işçi ve memurun katıldığı genel grev ülkede eğitim, sağlık ve ulaşım gibi temel hizmetleri işlemez hale getirdi.

Yunanistan’da bir ay içerisinde düzenlenen üçüncü grev dün gerçekleşti. Eğitim ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere devlet dairelerinde hizmetler durma noktasına geldi. Havayolu çalışanlarının da greve katılmasıyla ülkede havayolu trafiği tamamen durdu. Benzer bir tablo denizyollarında da gerçekleşti. Deniz işletmelerinde grev oldukça etkili olurken gemiler limanlardan çıkamadı.

Hükümetin kemer sıkma politikalarından geri adım atmaması halinde çok daha sert mücadele yürüteceklerini açıklayan sendikalar 16 Mart günü için bir genel grev kararı daha aldılar.(Sendika.org)