Anasayfa , Avrupa , Faysal Sarıyıldız BM’de konuştu: Cizre’de yakılanlar adına buradayım

Faysal Sarıyıldız BM’de konuştu: Cizre’de yakılanlar adına buradayım

Sarıyıldız, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 33. İnsan Hakları Oturumlarında konuştu. “Cizre’de Türk devleti tarafından diri diri yakılan halkımın adına buradayım” diyen Sarıyıldız, BM’yi ve dünyayı görevini yapmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 33. Eylül Ayı İnsan Hakları Oturumları, ülkelerde yaşanan İnsan hakları ihlallerini tartışmalarıyla devam ediyor.

Oturumların 5. gününe Cizre katliamının yakın tanığı olan HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’da katılarak bir konuşma yaptı.

BM üyesi devletlerin temsilcileri ve dünyanın birçok yerinden oturumlara katılan onlarca uluslararası insan hakları kuruluşların temsilcilerinin hazır bulunduğu salonda söz alan Sarıyıldız, Cizre katliamını dünyanın gündemine taşıdı.

CİZRE’NİN CANLI TANIĞIYIM…

“Milletvekili olduğum Cizre’de 79 gün süren sokağa çıkma yasağında, devlet güçleri en az 24’ü çocuk 257 insanı öldürdü. Mahalleler top atışlarına tutulduğu için aralarında üniversite öğrencisi, sanatçı, siyasetçi ve gazeteci olan 143 insan, üç ayrı bodrum adrese sığındı, yardım çağrısında bulundu. Bodruma sığınanların isimlerini ve adreslerini hükümet ve devlet kurumlarıyla paylaşmamıza rağmen, Türk hükümeti, dünyanın gözü önünde bu insanları ateşe verdi” diyen Sarıyıldız, Cizre’de yaşanan katliamın boyutuna dikkat çekti.

‘BM CİZRE’DE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI’

Sarıyıldız şu şekilde devam etti: “20 Ocak’ta ambulansların almadığı yaralıları hastaneye kaldırmak için benim içinde olduğum kalabalık grubun üzerine asker ateş açmış, 2 kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, olayın vahim olduğunu ve acilen incelenmesi gerektiğini ifade etmişti. Hemen akabinde ortaya çıkan vahşet bodrumlarından sivillerin sağ kurtarılması için tüm dünyaya sesimizi duyurmaya çalıştık ama maalesef insanlık bu katliama seyirci kaldı. Türk devletine diplomatik baskı yapılmış olsaydı şu an o yakılan ve katledilen insanlar aramızda olabilirdi.”

‘CİZRE’DE YAKILANLAR ADINA BURDAYIM’

Sarıyıldız devamla şunları kaydetti: “Cizre’de yaşananlar basit çatışmalardan kaynaklanan ölümler değildir. Yaşananlar tam bir insanlık suçudur. Bir halkı toptan yakmanın veya yok etmenin açık bir niyeti ve işaretidir. Cizre ablukasında bir vekil olarak halkımın yanındaydım. Vahşet bodrumlarında benzin dökülerek yakılan ve cesetleri parçalanan insanların çoğunu tanıyorum. Onlar ve halkım adına buradayım. Ölenlerin yanık et kokusunu üzerimde taşıyorum. Hala parçalandıkları için teşhis edilmeyen cesetler var. Oradaydım ve Türkiye tarihinin en kötü vahşetin tanıklığını yaptım.”

‘CİZRE’DE YAKILAN İNSANLIKTI BUNU SİZE HATIRLITMAK İSTİYORUM’

Son olarak BM’ye çağrı yapan Sarıyıldız, “Birleşmiş Milletler ’in Cizre olaylarını inceleme talebine Türk makamları hala yanıt vermiş değil. Gerçeklerin üzeri kapatılmak isteniyor. Cizre’de yakılan insanlıktı; bunu hatırlatmak isterim sizlere.

Gerçeğin er ya da geç, ortaya çıkma gibi bir huyu vardır ancak sizler bu gerçeğin ortaya çıkmasında aktif bir rol oynamalısınız. Bu hepimizin birincil görevi olmalıdır. Yoksa vicdanı sürekli kanayan insanlık, huzur yüzü göremeyecektir” dedi.

 

CENEVRE / ANF – SERKAN DEMİREL