Anasayfa , Haberler , Sarısülük davasında ikinci duruşma: Sanık yok!

Sarısülük davasında ikinci duruşma: Sanık yok!

ethemafis_web ANKARA| 28 – 10 – 2013 |  Haziran ayında Ankara’daki Gezi protestoları sırasında polis tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük  davasında ikinci duruşma bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.  Duruşmaya Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Şahbaz yine katılmadı.

Polis tarafından protesto gösterileri sırasında başından vurulduktan sonra 14 Haziran günü hayatın kaybeden Ethem Sarısülük’e ilişkin davada ikinci duruşma bugün görülüyor. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, polis Ahmed Şahbaz katılmadı.

Duruşma salonu jandarma ablukasına alınırken, duruşma öncesinde ise salonda köpekle bomba araması yapıldı. Duruşmada Ethem’in ailesi ve aileyi temsilen 100’ü aşkın avukatla hazır bulundu. Salonun dolup taşarken, yüzlerce kişi de adliye binasına alınmadı.

BAYRAKTAR: MAHKEME TUTUKLAMA KARARI VERMEKTEN ÇEKİNİYOR

Mahkeme heyeti kimlik tespiti ile duruşmayı başlattı.  Duruşmaya Urfa’da atanan Şahbaz’ın gelmemesi nedeniyle, davanın sanıksız yapılmak istendiği tepkisine yol açtı. Sanık Şahbaz önceki duruşmaya da perukla gelmişti. Polis avukatları müvekkilleri için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla ifade talebinde bulundu.

Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar, siyasi iktidar, polis ve yargı işbirliğinin söz konusu olduğunu belirterek,  “Katil sanık emniyet ve savcının koruması altına alındı” dedi.  Bayraktar, Başbakan Erdoğan’ın “Ben polisimi yedirtmem. Polis destan yazdı” sözlerini hatırlatarak, mahkemenin tutuklama kararı vermekten çekindiğini kaydetti.

“Hukuk sisteminde gizli tanık var ama gizli sanık yok diyen” Bayraktar önceki duruşmada yüzünü kimliğini gizleyerek gelen sanığın suç işlediğini ifade etti.

Sanığın yakalama kararı verilerek duruşmaya getirilmesini talep eden avukat Bayraktar, SEGBİS sisteminin en alt sınırı 5 yıl olan cezalardan dolayı CMK 196 ve AİHS 6. maddesine aykırı olduğunu vurguladı.

Avukatların önüne dizilen çok sayıda jandarmanın çekilmesi talebi avukatlar tarafından sık sık dile getirilirken, mahkeme ancak uzun ısrarlar sonucu jandarmayı salon dışına çıkardı.

ETHEM’İN ANNESİ: KORKMA BİR ŞEY YAPMAYACAĞIM

Mahkeme başkanının “Birkaç tanesi kalsın demesi” üzerine, Ethem’in annesi, “Ben Ethem’in annesiyim. Korkma ben bir şey yapmayacağım. Sana hiçbir şey olmaz” şeklinde tepki gösterdi.

Avukatların iddianamenin de okunmadığını hatırlatması üzerine mahkeme başkanı, sanık olmadan iddianameyi okutmaya karar verdi. Avukatların “Ama sanık yok” diye itirazı üzerine ise başkan, “İddianameyi okuyalım sanık var mı yok mu sonra bakalım” dedi. Ancak avukatların tepkisi üzerine karardan vazgeçildi.

SANIK TUTUKLANMADI

Savcı SEGBİS sisteminin uygulanmasında yasal bir engel olmadığını iddia ederek, sonraki celselerde gerekli olursa sanığın hazır olabileceğini istedi. Tutuklama talebinin reddedilmesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti savcının talebini kabul ederek, Ethem’in katili polis Ahmet Şahbaz’ın tutuklanmamasına karar verdi.

YÜZLERCE KİŞİ ADLİYEYE YÜRÜDÜ

Adliye binasının dışında da yüzlerce polisin yer aldığı bir polis kordonu oluşturuldu. Davayı takip etmek ve adalet talebini dile getirmek için çok sayıda kentten Ankara’ya giden yüzlerce kişi sabah saatlerinde buluştukları Kızılay’dan Ankara Adliyesi önüne yürüyüş yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ve CHP Milletvekili Aylin Nazlı Aka da adliye önüne geldi. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına adliye önünde bir basın açıklaması yapılırken, BES üyesi adliye çalışanları “Ethem yaşıyor, adalet öldü” yazılı döviz taşıyarak dışarı çıktı. Ethem Sarısülük için saygı duruşu yapan kitlenin adliye önünde sloganlarla bekleyişi sürüyor.ANF