Anasayfa , Haberler , Sarıgazi’de Kaypakkaya anması gerçekleştirildi

Sarıgazi’de Kaypakkaya anması gerçekleştirildi

DSCF5518

İstanbul:  Partizan ve Yeni Demokrat Gençlik (YDG)’nin çağrısıyla İstanbul-Sarıgazi’de, 43 yıl önce 18 Mayıs günü Amed zindanlarında 90 gün uygulanan işkencelerle katledilen İbrahim Kaypakkaya şahsında Mayıs ayı şehitleri anması gerçekleştirildi.

Partizan ve YDG’nin çağrısıyla Derya Market önünden, Demokrasi Caddesi’ne kadar gerçekleştirilen yürüyüşe HDP-HDK, Demokratik Halklar Federasyonu (DHF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Kaldıraç, AKA-DER, ÖDP ve HTKP gibi devrimci demokrat kurumlarda destek verdi. Polisin zırhlı araçlarla ablukaya aldığı ve kitleyi taciz ettiği yürüyüşte, “Çelik aldığı suyu unutmayacak/Partizan” ve “Ser verip sır vermeyenlerin yolunda yürüyoruz” yazılı pankartlar taşındı.

Yürüyüş boyunca kitle sık sık, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” gibi sloganlar atıldı.

Kitle yürüyüş boyunca, 21 Ekim gecesi Dersim Ovacık ilçesi Mercan Vadisi’nde Şahverdi mezrasında TSK ile TKP/ML-TİKKO gerillaları arasında çıkan çatışmada şehit düşen Cengiz İçli (Ünal), Hakan Çakır (Yurdal), Özgüç Yalçın (Sefkan) ve 6 Mayıs günü Dersim Geyiksuyu Okurlar (Askesor) köyünde şehit düşen Haydar Arğal (Sinan), Murat Tekgöz (Rıza)’ün fotoğraflarını taşıdı.

Yol boyunca ajitasyonların çekildiği ve şehitleri anmanın önemine vurgu yapılan yürüyüşte Demokrasi Caddesi’ne gelindiğinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Burada tüm devrim ve demokrasi şehitleri şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunda İbrahim’in yoldaşları şiirler okuyarak kavga yeminlerini yineledi.

İbrahim Kaypakkaya anması sarıgazi 2

“Kaypakkaya, devrimin kutup yıldızı, direnişimizin meşalesidir!” 

Saygı duruşu ve şiirlerin ardından Partizan adına bir basın açıklaması okundu. Açıklamada Kaypakkaya’nın Amed zindanlarında 90 gün boyunca ördüğü direnişe vurgu yapılarak şunlara yer verildi: “Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın faşist cellâtlar tarafından Amed Zindanı’nda katledilmesinin üzerinden 43 yıl geçti. Faşist diktatörlük, önder yoldaşı fiziken imha ederek ondan duyduğu büyük korkuyu ilan etmiş ve böylece onun düşüncelerini yok edebileceğini düşünmüştür.

Ancak Kaypakkaya, gerek işkence tezgâhlarında sergilediği 90 günlük destansı direniş gerekse de girdiği açık siyasi hesaplaşma ile düşmanı bozguna uğratmıştır. Kaypakkaya, faşizme kendi kalesinde komünist bir devrimcinin takınması gereken tavrı takınarak, büyük bir yenilgi yaşatmış ve ülkemiz devrimci hareketinde “ser verip sır vermeyen” direniş geleneğinin ilk köşe taşını döşemiştir!

Açıklamada Kaypakkaya’nın 71 silahlı devrimci çıkışı içinde yer aldığına değinilerek onun içinde de bir kopuşu ifade ettiğine dikkat çekildi.

 

“Baş verecek ama baş eğmeyeceğiz!”

T. Kürdistanı’nda gerçekleşen saldırıların teşhir edildiği açıklamada, “T. Kürdistanı’nın dört bir yanında Kürt halkının büyüyen direnişi karşısında düştüğü aczi, gözaltı, tutuklama ve faşist ablukalar ile katliamlarla bastırmaya ve yok etme çalışmıştır! Devşirdiği, besleyip büyüttüğü, cihatçı çetelerle, emekçi halkımızın büyüyen mücadelesine set vurmaya, onları korku iklimi için teslim almaya yönelmiştir!

Amed Sur’dan Cizre’ye, Silvan’dan Yüksekova ve Nusaybin’e Kürt halkının öz yönetim talebine karşılık tam da katliamcı niteliğine uygun bir şekilde, ilçeler ve mahalleler ablukaya alınmış, sokağa çıkma yasakları ile darbe dönemlerini aratmayacak uygulamalar yaşama geçirilmiş, direniş bölgeleri tank ve savaş uçaklarıyla bombalanarak taş üstünde taş bırakılmamıştır” vurgusu yapıldı.

Kitlelere sokağa çıkma çağırısı yapan açıklama şu şekilde sonlandırıldı: “Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın çağrısı, sınıf mücadelesinde çatışma ve direnişin, hesaplaşma ve kopuşun en fazla yaşandığı alanlaradır!

Kaypakkaya’nın çağrısı, işçi sınıfı ve geniş emekçi yığınlarla daha fazla buluşma ve onları örgütleme çağrısıdır! Önder yoldaşın çağrısı halkımıza yönelen her türlü saldırıya anlayacağı dilden yanıt verme çağrısıdır.”

 

Pazar günü yapılacak olan anma yürüyüşüne çağrı

Slogan ve zılgıtlar eşliğinde son bulan açıklamada, Pazar günü (22 Mayıs) Kartal-15.00’da gerçekleştirilecek olan Mayıs ayı şehitlerini anma yürüyüşüne çağrı yapıldı. Yürüyüşün Ahmet Şimşek Koleji önünden başlayacağı bilgisi verildi.