Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , Samsung’da kadınlar grevde: Eşit işe eşdeğer ücret

Samsung’da kadınlar grevde: Eşit işe eşdeğer ücret

Kore’de Samsung çalışanı binlerce kadının greve çıkması ülkede ücret eşitsizliğine karşı mücadeleye dönüştü. Kadınlar eşit işe eşdeğer ücret talebiyle çıktıkları grevi sürdürmekte kararlı

samsung-grev-manset

Yıllar süren ücret ayrımcılığı ve eşitsizlikten sonra, Samsung firmasında çalışan kadın çalışanlar Güney Kore’nin şimdiye kadar görmediği büyüklükte bir greve başladı. Şirketin 30 bin kadın çalışanı ücretlerinin erkek çalışanlarla eşit duruma getirilmemesi ve yönetim kuruluna 3 kadın üyenin alınmaması durumunda geri dönmeyeceklerini söylüyorlar.

medium.com’un haberine göre, 15 Ağustos itibariyle yaklaşık 30 bin kadın, Samsung’un ana lobisine gelip rozetlerini yere attılar ve, “Birlikte hepimiz biriz, bizsiz hiçbir şey!” diye slogan attılar. Dünyanın en büyük teknoloji şirketi, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki sistematik ücret eşitsizliğini kınayan kadınların protestoları nedeniyle durma noktasına geldi. Samsung, borsa açıldığından beri yüzde 20 oranında düşüş gösterdi.

Güney Kore kadınları Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne üye ülkeler arasında en kötü maaşı alıyor. Kore nüfusunun 51 milyonu yani yarısından fazlası kadınlardan oluşuyor. Şirketin analisti olan Kim YuJeong, “Kore’de kadın çalışanlarına bu şekilde davranmak ulusal bir trajedidir. Erkek meslektaşlarına oranla yüzde 40 daha az ücretlendirilmemizin kesinlikle bir sebebi olamaz” diyor.

Samsung merkezinde neredeyse her kadın ofislerini boşaltmış ve şirketi tamamen çalışamaz hale getirmiş durumda. Üst düzey yöneticilere ulaşılamazken küresel ofislerde çalışan kadın çalışanlar da iş yerindeki eşitlik konusuyla ilgili protestoya katılacaklarını bildirdiler.

Kadınların şartları

Şirketin 30 bin kadın çalışanı ücretlerinin erkek çalışanlarla eşit duruma getirilmemesi ve yönetim kuruluna 3 kadın üyenin alınmaması durumunda geri dönmeyeceklerini söylüyorlar. Şu anda kadınların hepsi işi bırakmış durumda ve taleplerinin yerine getirilmediği taktirde işlerine geri dönmeme konusunda kararlılar.

Yukarıdaki taleplerin yanı sıra, kadın koalisyonu Kore hükümetinden devrim niteliğinde bir talepte de bulundular. Kadınlar Ulusal Eşit Ücret Mevzuatı talep ettiler. Bu talepleri yerine getirilmediği taktirde de kesinlikle hiçbir çalışanın geri dönmeyeceğini dile getiriyorlar.

Yonsei Üniversitesi İktisat Profesörü Shin JinHo, Samsung şirketinin kadın çalışanlarının taleplerini Kabul etmekten başka bir şansı olmadığını belirtti ve şöyle devam etti: “Samsung greve giren bütün herkesi işten atabilir yada yıllar önce yapması gereken şeyi yapıp çalışanlarına eşit saygı ve ücret verebilir.”

Kaynak: JINHA