Anasayfa , EMEĞİN GÜNDEMİ , Daimler’de İşçiler Direnmeye Kararlı

Daimler’de İşçiler Direnmeye Kararlı

Stuttgart |07.04.2019| Werk 10 diye bilinen ve Untertürkheim, Metingen, Bad Camstadt, Hedelfingen, Brühl vb. işyerlerinden oluşan ve yaklaşık 12 bin civarında işçi kapasitesi olan Daimler Fabrikası İşçi temsilciliği (Betriebsrat), belirli periyotlarla örgütlediği büyük işçi toplantılarından birisini 1 Nisan tarihinde 5200 işçinin katılımı ile Hans-Martin Schleyer büyük salonunda gerçekleştirdi.

ATİF ve MLPD’den Toplantı Öncesi Bilgilendirme

Günlerce öncesinden ATİF (Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu) ve MLPD (Almanya Marksist-Leninist Partisi) aktivistleri tarafından hem birlikte hemde ayrı ayrı toplantılar yaparak hazırlandığı işçi toplantısı günününün sabahın erken saatlerinde toplantı salonu önünde değerlendirme ve planlamalar yapıldı. Erken saatlerde alanda olan devrimci ve demokratik kurumlardan işçilerin, yoğun olarak geldikleri güzergahta ATİF ve Enternasyonalist Birlik pankartları asmaları dikkat çekti. Alanda ayrıca işçilere yönelik konuşma gerçekleştirildi, kiralık işçilerin yaşadıkları sorunlar dillendirildi ve kapitalist sistemin teşhir yapıldı. Ayrıca Almanca ve Türkçe marşlar çalındı. ATİF’in çıkardığı Almanca ve Türkçe bildiriler dağıtıldı, Offensiv Metall ve MLPD tarafından bildiriler iki ayrı güzergahta dağıtıldı. İşçiler bildirilere ilgisi yoğun olduğu dikkat çekti.

Bir ATİF üyesi işçilerin bildiri talep ettiğini, yapılan bilgilendirme konuşmasına ilginin yoğun olduğunu ve müzik eşliğinde yapılan ajitasyonun etkili olduğunu belirtti.

İşçilerin toplantı yaptığı salonda işçilerin yoğun olarak oturdukları bölümlerde önceden hazırlanan, özelde kiralık işçilerin durumunu ve genelde ise istem ve taleplerini içeren, birlikte mücadele ve direniş çağrısının yazıldığı pullamalar yapıldığı gözlemlendi.

İşçi temsilciliği (Betriebsrat) toplantısında bir süredir Daimler fabrikasında yürütülen direniş motifli çeşitli aktivitelerin (imza kampanyası, fabrika kapılarının önünde eylemler, bildiri dağıtımları vb.) etkisi ile bütün konuşmaların ve konuşmacıların değindiği ve değinmek zorında kaldığı konu işçilerin çıkarılması meselesi oldu.

Betriebsrat direnişe karşı çıkıyor

Betriebsrat Başkanı direnişçi işçilere seslenerek yürütülen imza kampanyasına son verilmesini ve bu eksende çabaların sürdürülmesinin sonuç vermeyeceğini, işçilerin çalışma yerlerinin sistem değişikliğinden dolayı ortadan kalktığını, bu duruma kendisnin de üzüldüğünü belirtti.

Diğer kimi Betriebsrat üyeleri de aynı temelde konuşmalarını gerçekleştirdiler. Direniş cephesinde olan iki işçi konuşmalarında, hem Daimler’in işçi çıkarma politikasını, hemde 3 maymunu oynayan IG Metall sendika yönetimini ve Betriebsrat üyelerinin uzlaşmacı tavırlarını eleştirerek, işçilerde birlik ve mücadele çağrısında bulundular.

AfD (Almanya için Alternatif Partisi) yanlısı faşist sendika (Zentrum) temsilcileri konuşmak için kürsüye çıktıklarında ıslık ve yuhalanmalar ile protesto edildiler.

Akabinde kısa bir demeç veren direnişçi işçiler başlattıkları mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler.