Anasayfa , Haberler , Renault işçileri kazandı!

Renault işçileri kazandı!

19063Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Oyak Renault Fabrikası’nda, işçilerin yeni toplu sözleşme talebinde bulunması üzerine Renault işçileri direnişi devam ederken, dün gece 16 işçinin giriş kartları okunmayarak fabrikaya alınmaması ile beraber vardiyadaki işçiler iş bırakma eylemi yaptı; saat 24.00 vardiyasına gelenler de işbaşı yapmadı.

Metal sektöründe,  Bosch’ta imzalanan toplu iş sözleşmesinin ardından aralarında Oyak Renault, Tofaş ve Coşkunöz gibi fabrikalarda çalışan işçiler de yeni toplu sözleşme istedi. Oyak Renault fabrikası önünde dün bazı işçilerin Türk Metal Sendikası’ndan istifa etmesi üzerine tırmanan gerginlik, saat 24.00 vardiyasına da yansıdı. 16 işçinin kartlarının okunmayarak fabrikaya girememesi üzerine hem vardiyaya giren işçiler, hem de görev başında olanlar eylem yaptı.

Vardiyadaki işçilerin işi bırakarak vardiyadan ayrılmaması üzerine, fabrikanın Fransız direktörü işçi temsilcileri ile görüşme yaptı. İşçileri dinleyen fabrika yöneticileri 16 işçinin işe geri alınacağını, Türk Metal Sendikası yöneticilerinin fabrikaya giremeyeceğini bildirdi. Ayrıca ücret artışları konusunun Fransa’daki merkezle görüşüleceğini bildiren yöneticiler, bu konuda 15 gün süre istedi.

Görüşmenin ardından vardiyadaki işçiler fabrikadan ayrılırken, aralarında kartları okunmayan 16 işçinin de bulunduğu 24.00 vardiyası işçileri işbaşı yaptı. Bu gelişme üzerine bir süreden beri eylem yapan Renault işçileri 20 Mayıs’a kadar bekleme kararı aldı.