Home , Avrupa , R. Luxemburg ve K. Liebknecht Katledilişlerinin 100. Yılında Berlin`de Anıldı!

R. Luxemburg ve K. Liebknecht Katledilişlerinin 100. Yılında Berlin`de Anıldı!

BERLIN | 15.01.2019 | Alman işçi hareketi ve uluslararası komünist hareketin iki önderi Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht katledilişlerinin 100. yılında Almanya`nın başkenti Berlin’de binlerin katılımı ile devrimci bir çoşkuyla anıldılar. 1919 yılında Sosyal Demokratların işbaşında olduğu bir dönemde ve bu hükümetin silahlı güçlerince, Noske ve ortakları tarafından barbarca katledilen Rosa ve Karl her yıl geleneksel olarak Berlin’de düzenlenen LLL-Demo (Luxemburg, Liebknecht, Lenin) etkinliği ile bir kez daha enternasyonal dayanışma ruhu ile anıldılar.

Alman Komünist Partisi kurucu önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht 15 Ocak 1919`da gözaltına alınmış ve Alman tekelci burjuvazisi tarafından desteklenen Sosyal Demokrat Partisi hükümeti tarafından katledilmişlerdi.
Alman işçi hareketi ve uluslararası komünist hareketin en kalifiye, en önde duran iki önderi olan Rosa ve Karl için binlerce kişi her sene olduğu gibi bu yıl da Berlin’in Frankfurter Tor meydanında saat 09:00’dan itibaren bir araya gelerek saat 10:00`da hep birlikte anıtmezara doğru yürüyüşe geçtiler.

Anma etkinliğine Alman parti ve örgütlerinin yanı sıra Türkiyeli göçmen kökenli bir çok örgüt de katılım sağladı.
Yürüyüşe TKP/ML üzerinde beş ustanın (Marx, Engels, Lenin, Stalin ve Mao) ve Rosa Luxemburg ile Karl Liebknecht’in resimlerinin bulunduğu pankartlar ile katıldı. Ayrıca üzerinde Rosa, Karl ve Lenin’in resimlerinin bulunduğu Partizan flamalarını taşıdı. Yürüyüşe yoğun katılım sağlayan Partizan kitlesi tüm yürüyüş boyunca attığı Almanca ve Türkçe sloganlar ile yürüyüş kortejlerinin çoşkusunu sonuna kadar hep yüksek tuttu. Alman ve Türkiyeli devrimci kurumlar ve göçmen kurumların yanı sıra bir çok gençlik ve kadın kurumları yer aldı.

Avrupa Türkiyeli Işçiler Konfederasyonu (ATIK) ve bileşenleri Yeni Kadın ve YDG (Yeni Demokratik Gençlik) de her sene olduğu gibi, Rosa ve Karl`ın katledilişlerinin 100. yıldönümünde bayrak ve pankartları ile yerlerini aldılar. Yeni Kadın’ın 100. yıldönümü nedeniyle “Unutmadık, Unutturmayacağız! Rosa Luxemburg Mücadelemizde Sonsuza Dek Yaşayacak!” şiarı ile çağrısını yaptığı anma yürüyüşüne kadınların yoğun katılımı dikkat çekiciydi.
Ayrıca Yeni Kadın’ın Almanca, İngilizce ve Türkçe çıkarmış olduğu bildiriler toplanma alanında ve yürüyüş esnasında tüm kitleye dağıtıldı.

Bildiride;

Rosa Luxemburg Mücadelemize Meşale Olmaya Devam Ediyor;

Tüm bu yaptırımların karşısında alttan gelen dalga giderek kabarmakta… Bu tarihsel süreçte, biz kadınlara düşen görev daha da büyümekte. Dün olduğu gibi bugün de, Rosa Luxemburg’u okumak ve anlamak, ondan, onun yaşamından öğrenmek, güncel bir görev, yakıcı bir ihtiyaç olarak önümüzde durmakta. Katledilişlerinin 100. yılında onları bir kez daha saygıyla anıyoruz. Anıları mücademize meşale olmaya devam edecek.
Selam Olsun Proletaryanın Ölümsüz Önderleri Lenin, Luxemburg, Liebknecht’e!“ vurgusu yapıldı.

Yürüyüş olaysız bir şekilde anıt mezara gelindikten sonra sona erdi. Binlerce kişi gün boyunca anıt mezarlığı ziyaret ederek kırmızı karanfiller bıraktılar.

LLL yürüyüşü sonrası ATİF Berlin derneğinde bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Yapılan değerlendirmelerde gelenekselleşen yürüyüşün her geçen yıl daha bir anlam kazandığı ve önümüzdeki süreçlerde daha üst seviyede hazırlıklar yapılarak anmanın yanı sıra Alman emperyalist politikaların daha fazla teşhir edilmesi gerektiği dile getirildi. Değerlendirmelerde ayrıca Yeni Kadın’in yürüyüşte kendi korteji ile katılması olumlu olarak değerlendirildi.