Home , Haberler , İbrahim Kaypakkaya mezarı başında anıldı

İbrahim Kaypakkaya mezarı başında anıldı

ÇORUM | 15 – 05 – 2010 | 1971 devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya, Diyarbakır Cezaevi’nde işkencede öldürülüşünün 37. yılında Çorum’un Karakaya Köyü’nde bulunan mezarı başında anıldı.

Diyarbakır Cezaevi’nde 18 Mayıs 1973’te işkence edilerek katledilen İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Diyarbakır Cezaevi’nde bedenlerini tutuşturan 4’ler, Ferhat Kutay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Nemci Önen anıldı.

Kaypakkaya’nın öldürülüşünün 37. yılında Çorum’un Karakaya Köyü’nde yapılan anma, Alınteri, BDP, Dev-Genç Birliği, Dersimliler Derneği, Devrimci Hareket, DHF, DYG, EHP, ESP, İHD Ankara Şube, ÖDP, Partizan, SDP, Sosyalist Parti ve 78’liler Girişimi tarafından düzenlendi. Etkinliğe Tüm-İGD, Kaldıraç ve EMEP Çorum İl Örgütü üyeleri destek verdi. Anmaya İbrahim Kaypakkaya’nın kardeşi Ali Ekber Kaya ve akrabaları ile Karakaya köylüleri de katıldılar.

Anma için Ankara’dan iki otobüs ile hareket eden kurumlar, Sungurlu girişinde durdurularak, kimlik kontrolünden geçirildi. Siyasi parti ve kitle örgütlerinin üyeleri, Çorum-Ankara karayolu üzerinde bulunan Karakaya Köyü’nde bulunan mezarlığa girmeden öncede jandarmalar tarafından üst aramasına tabi tutuldu.

Otobüslerden inerek kortejler oluşturan yaklaşık 150 kişi, karanfiller ve İbrahim Kaypakkaya’nın resimlerini taşıdılar. Yürüyüş esnasında sık sık “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “İbo Mahir Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz” sloganları atıldı. Mayıs ayında yaşamını yitirenlerin adları sayıldı, hep bir ağızdan “Yaşıyor” denildi.

71 Devrimci çıkışının köşe taşları

Anmada kurumlar adına yapılan açıklama yapan Yalçın Kocaoğlu, 18 Mayıs’ta yaşamını yitiren devrimcileri andı. Onlar şahsında İbrahim Kaypakkaya’nın mezarı başında toplandıklarını söyledi. Kocaoğlu, “İbrahim, 71 devrimci çıkışının Denizler ve Mahirler’le birlikte köşe taşlarından biri oldu. Ülkemiz devrimci hareketi içerisinde ona özel yerini veren en önemli noktalardan biri ise resmi ideolojiye yönelik eleştirileriydi. İbrahim, Kemalizm hakkındaki yanılsamaları deşifre etti. Kürt ulusunun kendi kaderini tayin etme hakkını ortaya koyup buna sahip çıkmasıyla İbrahim ülkemiz devrimci hareketindeki ilklerden oldu” diye konuştu.

Mercan’dan Çiğdem getirildi

18 Mayıs’ta yaşamını yitirenlerin baskı ve zulme meydan okudukları için öldürüldüklerini söyleyen Kocaoğlu, “İbrahim Kaypakkaya’dan, Dörtler’den ve Haki Karer’den büyük bir miras aldık” dedi. Geçmiş yıllarda yapılan anmalara katılanlar hakkında çeşitli davalar açıldığını dile getiren Kocaoğlu, “Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya’nın ölümünün 37. yılında yine mezarı başında ‘suç’ işliyoruz” şeklinde konuştu.

Anma mezar başında İbrahim Kaypakkaya anısına yazılan türkü ve marşlar söylendi. Mercan Vadisi’nde yaşamını yitiren Berna Ünsal’ın mezarından getirilen çiğdemler, Kaypakkaya’nın karanfillerle süslenen mezarına dikildi. Kurumlar ayrıca, mezarın başına bir çam ağacı dikti.(Etha)