Home , Avrupa , İspanya cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini yasakladı

İspanya cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini yasakladı

Haber Merkezi |14.10.2020| İspanya hükümeti çalışan kadın ve erkekler arasındaki cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinin önüne geçmek için büyük bir adım attı.

Sosyalist Parti ile Unidas Podemos’un kurduğu koalisyon hükümeti, bu yılın başlarında kabul edilen işyerinde cinsiyet eşitliği yasasının nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntıların belirlendiği iki kararnameyi Salı günü (dün) kabul etti.

Yeni düzenlemelerden biri, şirketleri, kadınlara ve erkeklere ödenen ücretleri kayıt altında almakla ve istendiğinde bu kayıtları açıklamakla yükümlü tutuyor. Eğer, çalışanlarının taban maaşlarını ve diğer sosyal haklarını oluşturmak için kullanılan sistemi açıklamazlarsa 187.000 avro para cezasına çarptırılacaklar.

Diger kararname, 50’den fazla işçi çalıştıran şirketlerin işgücünde kadın- erkek oranını dengelemek üzere dört yıllık bir eşitlik planı hazırlamasını ve hükümete sunmasını gerektiriyor. Çalışma ve Eşitlik Bakanlıkları da, cinsiyete dayalı ücret farklarını nasıl azaltacakları ve cinsiyet eşitsizliği sorunlarını nasıl ele alacakları konusunda işletmelere bilgi ve tavsiye sunan ücretsiz araçlar sağlayacak.

Kararnamelerle ilgili açıklamayı bakanlar kurulunun haftalık toplantısından sonra Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Díaz yaptı. Hükümetin İKP’li bakanlarından biri olan Díaz yeni düzenlemelerin “tarihsel” nitelikte olduğunu söyledi.

Díaz’a göre, kararnameler “emek eşitsizliklerini açığa çıkarmayı ve işçilere bunları ortadan kaldıracak araçlar sağlamayı” amaçlıyor. Bakan, düzenlediği basın toplantısında ücret eşitsizliği “kadınların haklarını dışlayan, farklılaştıran, ihlal eden bir etken ve demokrasiden sapmadır” dedi.

Yolanda Díaz şunları söyledi: “Bu, İspanya’yı ücret şeffaflığı ve işyerinde kadın-erkek eşitliği bakımından Avrupa’nın öncüsü haline getirecek. Kadınların ücretlerle ilgili bilgi edinmeye hakları yoktu. Bu düzenlemenin yapılmasıyla herkesin kayıtlara erişimi eşitsizliklerin ortaya çıkmasına da izin verecektir.

“Eşitlik planları uygulanınca, kadınların rolünü eşit ücretin çok ötesine taşıyacaktır: 21. yüzyılda iş dünyasında oynayacakları ana rolden söz ediyoruz.”

Basın toplantısında Eşitlik bakanı ve Podemos üyesi Irene Montero da şunları ekledi: “Erkeklerle kadınlar arasındaki ücret farkı İspanya’da hala yüzde 20’nin üzerinde ve feminist bir hükümet olarak bu açığı kapatmak için mümkün olan her şeyi yapacağız. Bakanlar Kurulunca onaylanan iki kraliyet kararnamesinin önemi buradan geliyor. Bakanlar Kurulu’nun bugün (13 Ekim 2020) onayladığı şey, aynı zamanda, ülkemizin acısını çektiğini bildiğimiz diğer salgına, eşitsizliğe karşı bir aşıdır.”

13 Ocak 2020’de işbaşı yapan ve 11’i kadın 11’i erkek 22 bakandan oluşan şimdiki İspanya hükümeti esas olarak Sosyalist Parti ile Unidas Podemos’un kurduğu bir koalisyon. Unidas Podemos (Birlikte Yapabiliriz) hükümette 5 bakanlığa sahip. Pablo Iglesias (Başbakan Yardımcısı) ve İrene Montero (Eşitlik Bakanı) Podemos’a mensup; Yolanda Díaz (Çalışma Bakanı) ile Alberto Garzón (Tüketiciler Bakanı) İspanya Komünist Partisine. Ünlü sosyolog Manuel Castells (Üniversiteler ve Yüksek Öğretim Bakanı) ise Unidas Podemos’un Katalonya’daki müttefiki En Comú Podem tarafından önerilen bir bağımsız. Çünkü Unidas Podemos’un kendisi de bir koalisyon, veya, ittifak. 2016’da Podemos, Izquierda Unida (Sol Birlik, İKP’nin merkezinde bulunduğu, küçük ölçekte HDP’ye benzer bir yapı) ve Equo’nun (Yeşilci) seçim ittifakı olarak kuruldu, sonraki seçimlerde Equo çekilse de devam etti ve bu yılın Ocak ayında Sosyalist Parti ile bir anlaşma imzalayarak yeni hükümette yer aldı.