Anasayfa , Dünya , PYD, Kobanê zaferini kutladı

PYD, Kobanê zaferini kutladı

Haber Merkezi|26.01.2021|Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kobanê zaferinin altıncı yıldönümünde yaptığı açıklamada, “Mücadelemizi büyüteceğimizi ve topraklarımızı özgürleştireceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

PYD, Kobanê’deki Şehit Dicle Şehitliği’nde açıklamada bulundu. Açıklamaya onlarca PYD üyesi ile sivil toplum örgütü üyeleri ve şehit çocukları katıldı.

Açıklamayı okuyan PYD Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi üyesi Ehmed Şêxo, “2014 yılında çeşitli güçler arasında yaşanan şüpheli senaryolarla DAİŞ çeteleri, Suriye ve Irak’tan geniş toprak ve çok sayıda gelişmiş silah aldıktan sonra Kobanê’ye gönderildi. Çoğu gözlemci 24 saat içinde Kobanê’nin işgal edileceğini tahmin ederken, Kobanê direndi ve genç kadın ve erkeklerin kanıyla kahramanlık efsaneleri yazıldı” dedi.

Şêxo, “6 yıl önce bugün herkesin gözü Kobanê’deydi. Bazıları tüm bölgeye karanlığın hakim olmasını istiyordu, bazıları direnişin ve demokratik ulus projesinin inşa eden Kürt savaşçılarının başarmasını istiyordu” diye ekledi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

“Kobanê direnişi insanlık tarihinde sıradan bir tecrübe değildi. Kobanê’nin genç kadınları ve erkekleri vahşi saldırılara karşı direndi ve savaşçı, direnişçi kişiliği yarattı. Mücadeleleriyle zulümkar güçlere karşı durdular.  Girê Spî, Sirîn, Minbic, Tebqa, Reqa, Dêrazor ve Baxoz’u özgürleştirdiler. 6 yıl önce bugün DAİŞ çetelerine karşı zaferi ilan ettiler. Bu adım DAİŞ şahsında zulümkar güçlere son verme adımı oldu. Ayrıca dünya genelinde enternasyonal savaşçılar ve Uluslararası Kaolisyon güçleri YPG ve YPJ savaşçılarına destek verdiler ve bu zaferde ana rol oynadılar. 150 delegesi Kobanê’ye gelen Pêşmerge güçleri Kürt birliğinin sağlanması yönünde ilk kez adım attı.

Öte yandan Fırat Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi’nin 7’nci kuruluş yıldönümündeyiz.  Toplumu örgütleme ve zor zamanlarda gerekli hizmetlerin sağlanması anlamında baş rol oynadı. Aynı zamanda Kobanê’nin tarihi direnişini desteklemenin temeliydi.

Kobanê’nin çocukları DAİŞ çetelerini yendiği zaman, çete liderleri öldürülen çetelerin intikamını almaya ve onların yolundan ilerlemeye söz verdi. Fakat bütün intikam hırsları yerle bir oldu. Erdoğan gerçek yüzünü ortaya çıkardı ve Kobanê’ye saldırı ve katliam kararı verdi. Bu da birçok masum sivilin katledilmesine neden oldu.  Fakat bu durum Erdoğan’ın kinini ve öfkesini azaltmadı. Bu defa çeteleriyle birlikte Suriye topraklarına saldırdı ve Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal etti.

Bu işgal ve katliamlar, başta Rusya ve Şam hükümeti olmak üzere bütün uluslararası kamuoyunun gözü önünde gerçekleşti. Uluslararası güçler ve Rusya sessizlikleri ile Suriye topraklarının işgal etme planlarına ortak oldu.

Fırat Bölgesi Demokratik Birlik Partisi (PYD) olarak başta Kuzey ve Doğu Suriye halkı olmak üzere tüm Suriye halkına, mücadelemizi büyüteceğimizi ve topraklarımızı özgürleştireceğimizin sözünü veriyoruz. Kobanê’nin çetelerden kurtarılmasını ve Fırat Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi’nin 7’nci kuruluş yıldönümünü kutluyor, şehit ailelerine, özgürlük yolundan yürüyenlere ve direnişin ön saflarında savaşanlara selam gönderiyoruz.” (ANF)