Anasayfa , Haberler , Dersim’de binler buluştu…

Dersim’de binler buluştu…

dersim_merkezde_konser_25_temmuzDERSiM |26-07-2013 | 13. Munzur Doğa ve Kültür Festivali kapsamında Atatürk Stadyumu’nda binlerce kişinin katıldığı bir etkinlik gerçekleştirildi.

“Seyit Rıza’nın memleketine hoş geldiniz!”

Etkinlik öncesi yapılan açılış konuşmasında festival kapsamında gerçekleştirilecek konser, panel gibi çalışmalarla Dersim’deki kültürel soykırıma dur diyileceği vurgulanırken, “Seyit Rıza’nın memleketine hoş geldiniz!” denilerek etkinliğe başlandı.

Devrim şehitleri şahsında yapılan saygı duruşunun ardından DEDEF Başkanı Hikmet Aydoğan söz alarak, Dersim’in kızılbaşlık ve sosyalist geleneğe bağlılık olmak üzere iki temel özelliği olduğunu belirti. Devletin Dersim üzerindeki saldırılarına da değinen Aydoğan devlete seslenerek, “rüzgar ekerseniz fırtına biçersiniz” dedi. Ayrıca Aydoğan Gezi olaylarını da değerlendirerek, bu sürecin herkesin öfkesini biriktirmesi sonucu yaşandığının altını çizdi.

Aydoğan’ın ardından söz alan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin de konuşmasının çoğunluğunu Zazaki lehçesinde olmak üzere Kürtçe ve Türkçe olarak yaptı. Şahin konuşmasında ortak mücadelenin, inanç ve değerlere sahip çıkmanın öneminden bahsetti.

Etkinliğin ilerleyen saatlerinde de BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında devam eden müzakere sürecinde herkesin emeği olduğu ama Dersim’in, dağlarının emeğinin daha farklı olduğunu vurgulayan Kışanak devlet partilerinin Dersim’de yeri olmadığını vurguladı. Ayrıca Tayyip Erdoğan’ın Alevilikle ilgili açıklamalarına da gönderme yapan Kışanak “senden olsa olsa dört dörtlük yalancı olur” dedi. Gülten Kışanak’ın konuşması ve etkinliğin birçok yerinde askeri helikopterlerin etkinlik alanı üzerinde yaptığı uçuşlar da dikkat çekti.

 

İsyan Ateşi: “Her yer Taksim, her yer direniş!”

Festivalin ilk günü kapsamında Grup İsyan Ateşi’nden Abdal’a, Erdal Erzincan’dan Belediye Gençlik Kültür Merkezi Çocuk Korosu’na birçok sanatçı ve grup sahne aldı.

Etkinlikte ilk sahne alan Grup İsyan Ateşi’nin söylediği ezgilerle coşkulu anlar yaşandı. Özellikle İsyan Ateşi’nin Gezi direnişiyle bütünleşen “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Bu daha başlangıç mücaleye devam!” sloganlarıya başlayıp biten bestesi kitleler tarafından sloganlarla sahiplenildi.

Ayrıca, grubun seslendirdiği “Yoldaş seni anacağız” “Dersim” “Vartinik Destanı” “Yüce dağlardan sesler geliyor” gibi Partizan ezgileri coşkuyu artırırken, etkinlik alanından da “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Gerillalar ölmez, yaşasın halk savaşı”, “Faşizme isyan, halka önder Partizan” sloganları yükseldi.