Home , Dünya , Peru Komünist Partisi gerillaları 13 askeri pusuda öldürdü

Peru Komünist Partisi gerillaları 13 askeri pusuda öldürdü

peruLİMA | 16 – 04 – 2009 | Peru Komünist Partisi (PKP) gerillalarının gerçekleştirdikleri eylemde bir askeri konvoyu pusuya düşürülmesi sonrasında çıkan çatışmada 13 askerin öldüğü bildirildi. Cumartesi günü Ayacucho eyaletinde gerçekleşen çatışmada dinamit ve el bombaları kullanıldı. Ölen askerlerin arasında bir yüzbaşı ve bir astsubay’ın olduğu açıklandı.

Son yılların en büyük eylemi olarak değerlendirilen eylemden sonra 1 askerin kayıp ve 2 askerin de yaralı olduğu bildiriliyor. Ayrıca bu çatışmadan 4 saat önce PKP çevredeki başka bir konvoya saldırmış, 1 asker ölmüş ve 4 asker yaralanmıştı.

Savunma Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre Huanta’dan bölgeye, sağ kalanlara yardım etmek ve gerillaları aramak için 1 askeri birlik ve 1 helikopter gönderildi.

Fujimori’nin, özel ‚ölüm‘ timi oluşturarak 1999-2000 yıllarında PKP ve Tupac Amaru gerillalarına karşı kirli bir savaşa girdiğinden kaynaklı, 25 yıllık hapis cezasına çarptırılmasının sadece 48 saat ardından PKP’nin bu saldırıyı gerçekleştirmesi ise dikkat çekici.

Maoistler son yıllarda saldırıların arttırıyor. Özellikle Apurimac Ene ırmağı yakınındaki bölgede önemli derece güç biriktirip, coca yetiştiren yerli köylüler içerisinde örgütleniyor. Saldırının olduğu bölge 1960’larda PKP’nin kurulduğu ve 20 yılı aşkındır savaştığı Ayacucho’nun kuzeybatısına düşüyor.

Sociolog Jaime Antezana’ya göre geçmiş 11 ayda PKP 11 kez askeri konvoylara saldırı düzenledi. RPP radyosuna yaptığı açıklamada Antezana ‚bunlar münferit değil sistematik saldırılardır. Karşımızdaki güç çok hızlı yer değiştirebilen ve 2005 yılından sonra coca yetiştirilen alanlarda güçlerini çoğaltmış bir güçtür.‘ Başbakan Yehude Simon ise saldırıyı ‚askeriyenin bölgedeki kaydettiği ilerlemeyi baltalamak amaçlı Aydınlık Yol’un çaresiz çabaları‘ olarak nitelendirdi.

Daha önce, Ekim 2008 yılında Huancavelica’da yapılan bir saldırıda 14 kişi (12 asker, 2 sivil) ölmüştü. Temmuz 2003’den itibaren toplam 21 saldırı gerçekleştirildi, toplam 35 asker, 23 polis ve 12 sivil öldü.