Home , Haberler , Erdoğan eczacıları ve hekimleri tehdit etti

Erdoğan eczacıları ve hekimleri tehdit etti

ANKARA | 13 – 01 – 2010 | Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yine emekçilere saldırdı. Eczacıları tehdit etti, Tam Gün Yasasına karşı sokaklara çıkmaya hazırlanan hekimleri hedef gösterdi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun İlaç Alım Protokolü’nü feshetmesiyle yaşanan krizle ilgili eczacıları suçladı. Erdoğan, yasal olmamasına rağmen, kurumun eczanelerle tek tek sözleşme imzalayacağını söyledi. Başbakan, “Bu konuda eczane sahiplerine… Şu anda sorumlu olan birlik, ilgili bakanımla -davetini yapmıştır- ya oturur anlaşır, oturmadığı takdirde de biz kalkarız, müracaat eden bütün eczanelerle anlaşmalarımızı yapar, yolumuza devam ederiz. Online sistemiyle eczaneler anında hemen ilgili bakanlıkla kontağını kuruyor” diye konuştu. Erdoğan, eczacıların haklarını aramasını ideoloji olarak değerlendirdi, “Halkımızın sağlığını ideolojilere kurban etmeyeceğiz, ettirmeyeceğiz” dedi.

Başbakan, bu açıklamaları yaparken, hastalar, SGK’nın provizyon sistemini kapatması nedeniyle ilaca ulaşamıyordu.

Türk Eczacılar Birliği’nin, bir anlaşma sağlanmadığı durumda, hastaların, yüzlerce lirayı bulabilen reçetelerini ancak ceplerinden ödeyerek alabileceği, parası olmayanın ise ilaca ulaşamayacağı uyarısına rağmen, Başbakan şunları söyledi: “2,5 katrilyonluk matrahı serbest eczanelere devrettik. Benim vatandaşım gitsin serbest eczaneden ilacını rahatlıkla alsın.” Erdoğan, uygulamada bazen aksaklıklar yaşanabildiğini de itiraf etti.

Başbakan Erdoğan, halkı ve sağlık emekçilerini mağdur eden Sağlık Dönüşüm Projesini, ABD ile karşılaştırdı: “Dünyanın en ileri ülkelerinde, bu tür sıkıntılar var. Obama’yı sağlık reformuna götüren hadisenin nelere mal olduğu çok açık ve net ortada. ABD’ye gitmeden önce Sultanahmet Camisi’nde Amerikalı turistlerle görüştüm. Bana dediler ki ’siz ciddi bir sağlık reformu yapmışsınız, bunu Sayın Obama’ya da anlatsanız‘ dediler.”

Tam Gün Yasası

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hedefindeki diğer bir kesim de doktorlardı. Tam Gün Yasasına tepki gösteren hekimlerle ilgili Erdoğan, “Bakıyorsunuz, hastanelerde işi durduracaklarmış. Bu olacak iş mi? Ameliyat masasında, acilde, benim vatandaşım, beyefendiler eylemi bitirsin gelsin de ondan sonra ameliyat için bekleyebilir mi? ‚Efendim biz oralara nöbetçi bıraktık.‘ Neyin nöbetçisini bıraktın, öyle şey olur mu?” dedi.

Başbakan, sosyal devletin bir gereği ve en temel haklardan olan sağlık hizmetini, “milletin hayır duasını almak için yapma” anlayışıyla sürdürülmesi gerektiğini ileri sürdü, “Tam gün yasasının altında yatan gerçek bu” dedi.  (Atılım)