Home , Haberler , Paris Saldırısı Berlin’de Eylemler ile Protesto Edildi

Paris Saldırısı Berlin’de Eylemler ile Protesto Edildi

Berlin|29.12.2022| Almanya’nın başkenti Berlin’de 23.12.2022 tarihinde Paris’te üç Kürt’ün (Emine Kara, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl) ölümü ve üç kişinin yaralanması ile sonuçlanan faşist, ırkçı saldırı yapılan eylemler ile lanetlendi.

Nav-Berlin ve Dest-Dan Kadın Meclisi’nin çağrısını yaptığı iki protesto eylemi gerçekleştirildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve aynı sokakta bulunan iki işletmeye yapılan silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden üç Kürt yurtseverin olduğu açıklamasının hemen ardından, Avrupa’nın birçok şehrinde eş zamanlı protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de de düzenlenen  eylemler ile Paris’teki bu hain faşist ve ırkçı saldırı lanetlendi.

İlk eylem saldırının olduğu gün,saat 17:00’da Berlin Brandenburg Kapısı (Berlin Brandenburger Tor) önünde gerçekleştirildi. Acil eylem çağrısı ile düzenlenen bu protesto mitingine Kürdistan’lı, Türkiye’li ve Alman demokrat, devrimci ve ilerici bir çok kurum ve kişi katıldı. Eyleme katılanlar hep bir ağızdan attıkları slogan ve yaptıkları konuşmalar ile Paris’teki bu kanlı ırkçı saldırıyı lanetlediler.

PKK kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in  katledilmesinin 10. yıl dönümüne denk gelen bu hain saldırının arkasındaki faillerin ve güçlerin derhal açığa çıkarılmasını talep ettiler.

 

İkinci eylem ise Fransa Büyükelçiliği’nin önünde  27.12.2022 tarihinde saat 13:00’da yapılan basın açıklaması şeklinde düzenlendi. Basın açıklaması yapmak ve saldırıyı lanetlemek için bir araya gelen bir çok kurum temsilcisi ve kişi, Fransa devletinine ve yetkililere seslenerek, bu saldırıyı örgütleyen ve destekleyen kişi ve güçleri derhal ortaya çıkarmasını talep ettiler. Basın açıklamasına eski Alman Sol Parti milletvekili Hakan Taş. uzun süredir Almanya’da yaşayan gazeteci yazar Hayko Bağdat ve eski HDP Diyarbakır milletvekili Sibel Yigitalp, Akademisyen Neşe Özgen ve Nevra Akdemir, Yazar Meral Şimşek, Avukat Lukas Theune, sanatçı Hozan Aydın katılarak destek verdiler. Kürt kurum ve kuruluşlarının yanı sıra ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçi Konfederasyonu), AGİF (Almanya Göçmen İşçileri Federasyonu) ve Alman demokrat ve ilerici kurumlarıda temsilcileri ile katılarak dayanışmada bulundular.

Yaklaşık bir buçuk saat süren basın açıklamsında söz alan konuşmacılar, Fransa’nın baskenti Paris’te gerçekleştirilen bu hain ve ırkçı saldırının failleri, bundan 10 yıl önce, 9 Ocak 2013 tarihinde,  üç Kürt kadınının (Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez) katledilmesi ile sonuçlanan olayın arkasındaki güçler ile aynıdır ve  bugün tekrar sahneye çıkmışlardır. Kürtler’in kazanımlarını, verdikleri  mücadeleyi hazmedemeyen faşist ve ırkçı zihniyet, Avrupa’da yaşayan demokrat, ilerici , yurtsever Kürtler’i ve dostlarını hedef alarak gözdağı vermeyi amaçlıyor. Bu yüzden bu tür saldırıları önlemek ve püskürtmek halkların birleşik devrimci gücü ile mümkündür. Bundan dolayı herkesi bu saldırıyı lanetlemeye, bunu protesto etmek için sokaklara ve birleşik devrimci hareketi güçlendirmeye çağırıyoruz dendi.

Basın açıklamının ardından, Berlin’de Perşembe günü 29.12.2022 tarihinde Alexabderplatz’da düzenlenecek yürüyüş eyleminin çağrısı yapılarak, tüm devrimci, demokrat ve ilerici kurum ve şahısların bu eyleme güçlü bir şekilde katılması ve güçlü bir katılımın örgütlenmesi çağrısı yapıldı.