Home , Avrupa , Ford Avrupa’da Binlerce İşçi Çıkartacak

Ford Avrupa’da Binlerce İşçi Çıkartacak

Haber Merkezi | 16.01.2019 | Ford şirketinin Avrupa’daki işletmelerinde bu yıl binlerce işçiyi çıkartacağını, işletmenin Avrupa şefi Steven Armstrong 10 Ocak’ta yaptığı basın toplantısında duyurdu.  Steven Armstrong basın açıklamasında “tek tek işletmelere ilişkin özgün bir sayı vermeyeceğini” ve işçi temsilcileriyle bunu görüşüp ortak bir yol bulmaya çalışacaklarının üzerinde durdu. İşçi çıkarılmayla birlikte, bazı işletmelerin kapatılması da söz konusu olabilir. İşçi çıkarmanın nedeni, 2018 yılında aşırı zarar yapılması gösterildi. Yapılan açıklamada Ford Avrupa’nın 2018 yılının son çeyreğinde 245 Milyon dolar zarar yaptığı, geçen seneye göre bunun 53 Milyon daha fazla olduğu belirtildi.  Steven Armstrong “biz daha öncede zor kararlar almıştık, şimdi de yeni zor kararlar almak zorundayız (Süddeutche Zeitung)” diyerek gelecek dönem Ford işçisini zor günler beklediğini dolaylı olarak ortaya koymuş oluyor.

 

Ford fabrikası ABD merkezli bir şirket olsa da diğer araba şirketleri gibi Avrupa’da da önemli bir potansiyeli söz konusudur. Şirketin Avrupa’daki işletmelerinde toplam 50 bin işçi çalışmaktadır. Bunların 24 bini Almanya’nın Köln, Saarlouis ve Aachen şehirlerindeki fabrikalarında çalışmaktadırlar. Almanya’da Ağustos 1925’de Berlin’de kurulan Ford fabrikasının araba sanayisi pazarında 2018 rakamlarına göre yüzde 7.3 paya sahiptir. Özellikle Almanya’daki işletmelerin işçi çıkartılmasında yoğun etkilenmesi beklenmektedir.

Frankfukter Allgemeine Zeitung (FAZ) haberine göre Ford’un Fransa’nın Bordeaux şehrindeki “Getriebewerk” fabrikasını Ağustos ayına kadar kapatacağının ve Almanya’nın Saarlouis şehrindeki fabrikasında ürettiği C-Max modelini artık çıkarmayacağının kararını aldığı söz konusudur. Ford daha öncede 2014 yılında Belçika’da işçilerin güçlü direnişine rağmen Genk’deki fabrikasını kapatmıştı ve burada binlerce işçi işsiz bırakılmıştı.

İşçi çıkarılmasının arkasında yatan gerçeklik

Ford fabrikasının önümüzdeki dönem işçi çıkarmasının arkasında yatan esasta yaptığı zarar değil, daha ucuz iş gücünün olduğu ülkelere üretimi kaydırmaktır. Özellikle ABD’de VW şirketine yönelik Diesel skandalının patlatılmasıyla birlikte, araba sanayisi üretimini elektrikli arabada yoğunlaştıracaktır. Bunun içinde fabrikaların tümden yenilenmesi ve yeni üretim sistemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Bu üretimin pazardaki güçlü rekabet savaşında kar marjını yükseltmek için, emek değerinin ucuza getirilmesi gerekiyor.

Bundan dolayı da bazı araba şirketleri ortak fabrikalarda üretimlerin yapılmasına ilişkin görüşmeler gerçekleştirmektedirler. Bu konuda 2018 başlarında Almanya’daki Opel şirketinin tümü Fransa’de Renault ve Citroen ortaklı PSA şirketine satılması bir örnektir.

Gene Ford ve VW şirketleri de geçen yıl buna ilişkin yoğun görüşme mesaisi gerçekleştirdiler. VW şirketi Hannover’deki fabrikasında 2020’den itibaren elektronik araba üretmek için yer açmak istediğini,  Hannover’de ürettikleri Transporter modellerinin Ford şirketinin Türkiye’deki fabrikasına üretimi kaydırmak için görüşme yaptıklarını ve bunun için 400 milyon dolar bütçe ayırdıklarını VW şefi Herbert Diess tarafından açıklandı. Diess konuya ilişkin Ford şirketiyle detayların görüşüldüğünü ve yakın zamanda sonuçlarının açıklanacağını da vurgulamaktadır. Son yıllarda araba sanayisinden bir çok şirket Türkiye’ye üretiminin bir kısmını kaydırmaktadır. Bunun nedeni Türkiye’de işçi ücretlerinin ucuz olması, esnek çalışmanın yoğunluğu ve işçinin iş güvenliğinin yok denecek düzeyde olmasıdır. Buda araba sanayisinin kar marjındaki iştahını kabartmaktadır.

Ford şirketinin önümüzdeki dönem Avrupa’daki üretiminin toplamını durdurma ihtimali de söz konusu olabilir. Duisburg üniversitesinden öğretim görevlisi ve Araba eksperti Ferdinand Dudenhöffer “Ben günümüzde Ford’un Avrupa piyasasından toptan çekilme ihtimalini de göze önünde bulundurulmasını düşünüyorum. İnsanlar sanayide dünyanın tüm bölgelerinde  önemli rol oynayamayacaklarını anladılar (Süddeutche Zeitung)” belirlemesi yabana atılmamalıdır.

Jaguar Land Rover (JLR)’de İşçi Çıkartacak

İngiltere’nin em büyük araba üreticisi Juguar Land Rover’de 10 Ocak’ta yaptığı açıklamada esasta İngiltere’de ki işletmelerde olmak üzere 4500 işçi çıkartacaklarını açıkladı. JLR şirketinin İngiltere’de ki fabrikalarında 44 bin civarında işçi çalışmaktadır.

Hindistan kökenli demir çelik sanayisinin dünyada önde gelen şirketi olan Tata’nın sahibi olduğu JLR, işçi çıkarmanın nedeni geçen yıllara göre yüzde 4.6 civarında daha az araba satılmasından kaynaklandığını dile getirmektedir. JLR şirketi şefi Ralf Speth yaptığı açıklamada “karar vermek zorunda kaldığımız bu durum, giderlerimizin ve karımızın düzeltmek, uzun vadeli olarak ta kazancımızı yükseltmek içindir” (Frankfukter Allgemeine Zeitung) belirlemesinde bulundu.

Ortak Mücadeleyle Zorunludur

Araba sanayisinde ki rekabet ve yaşanan Diesel skandalı bahane edilerek yeni önlemler geliştirilmektedir. Özellikle esnek çalışma, kiralık iş gücü ve taşeronlaşmanın yoğun yaşandığı bu sanayi dalında işçi çıkarma tehditleri he dönem duyulur hale geldi. Yaşanan krizleri her dönem işçilerin sırtında aşmak için yoğunlaşan tekeller, bu dönemde aynısını yapmaktadır.

Otomobil işçisinin emeğinin sömürülmesine,işten çıkarılma tehditlerine, esnek çalışmaya, kiralık işçiliğe ve taşeronlaşmaya işçi ve emekçilerin ortak karşı örgütlenmesiyle başarılı olunur. Tekellerin böl parçala yöntemlerine karşı birleşerek, ortak mücadele zorunludur. Bunun için gerek işletme içerisindeki işçiler ve gerekse de sokaktaki toplumsal muhalefetin omuz omuza vererek araba sanayisindeki işçi çıkarma tehdidine karşı mücadeleyi geliştirmelidir.