Anasayfa , Avrupa , Paris banliyölerinde 45 Gündür Süren Direnişle Temizlik İşçileri Zaferi Kazandı

Paris banliyölerinde 45 Gündür Süren Direnişle Temizlik İşçileri Zaferi Kazandı

FRANSA|21.12.2017|Paris’te tren istasyonlarında çalışan temizlik işçileri, 45 gün süren direniş sonrası işverene geri adım attırdılar. Zaferi yakalayan 84 işçinin tamamı göçmen.

Fransız Demiryolları İşletmesine (SNFC) bağlı olarak Paris tren istasyonlarını temizleyen ONET firması işçileri, 45 gün süren grev sonucunda büyük bir zafer elde ettiler. Tümü göçmen olan 84 işçinin hemen hemen tüm talepleri kabul edildi. Örneğin taleplerin başında yer alan, işçilerin sadece bir gün önce hangi vardiyada çalışacaklarını öğrenebildikleri aşırı esnek vardiya planları iptal edildi.

Direniş Sonrası Elde Edilen Kazanımlar;

  • Ulaşım alanında çalışan tüm temizlikçiler için, daha iyi çalışma koşulları sağlayan bir sözleşme kabul edildi.
  • Öğle molalarında ödenen para ve ikramiyeler yükseltildi.
  • Grev sırasında alamadıkları ücretlerini ONET’ten ödemek zorunda kaldı ve grevci işçilere yönelik tüm yaptırımlar geri çekildi.
  • Oturma izinleri, kalıcı iş sözleşmesine bağlı olan temizlik işçileri işe alındı.
  • Sendika temsilcilerinin görev sürelerinin bir sonraki seçimlere kadar devam etmesi kabul edildi.
  • Değişik sendikalara üye olup, değişik dünya görüşlerine sahip olan işçiler, birlik olduklarında kazanmanın mümkün olduğunu bir kez daha gösterdiler…

ONET’te çalışan 110 işçiden 84’ü, 45 gün karşılarına çıkan her türlü zorluğa karşı, inançlarını ve ideallerini kuşanarak ısrarla mücadele ettiler. Grev kırıcıları birlikte engellendi, grev gerekçelerini yolculara birlikte anlattılar ve temizlik işçilerinin olmaması halinde metroların alacağı durumu, kitlelere birlikte açıkladılar… Böylece mücadelede birlik olmanın getirdiği zaferi de birlikte kutladılar.

İlk zafer diğerini tetikledi

Temizlik işçileri, ilk başarılarını önceki hafta da tren istasyonlarındaki temizlik işini bünyesinden çıkararak ONET’e veren SNCF’ye (société national chemin de fer. Fransız demir yolları). karşı kazandılar. SNFC, işin ONET’e verilmesi sonrası SNCF binasını yasa dışı olarak işgal ettikleri iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme, işçilere hak verdi ve SNCF’yi her işçiye 500 avro tazminat ödemeye mahkum etti. 9 işçi aldıkları 500 Avro’yu grev kasasına bağışladı. Bu başarının ardından ONET patronları da geri adım attı.

Dayanışma güçlüydü

Grev süresince işçileri, hem yolcular, hem de değişik işletmelerdeki işçiler yoğun destekledi. Grev komitesi, farklı işletmelerde çalışan işçilerin, göçmen örgütlerinin ve tanınmış kişilerin katılımıyla oluşturuldu. Komite dayanışmayı desteklemek için, grev süresince nöbet tuttu, yemek işini organize etti, bildiri dağıttı. Dayanışma amaçlı başlatılan bağış kampanyasıyla 70 bin avronun toplanması ise; işçilerin, 45 gün boyunca ailelerinin zorunlu ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladı. (Evrensel)