Anasayfa , Avrupa , Avrupa’da 8 Mart Coşkusu! – YENİLENDİ

Avrupa’da 8 Mart Coşkusu! – YENİLENDİ

koln2Avrupa| 09-03-2014 |8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Avrupa’nın bir çok yerinde büyük bir coşkuyla kutlandı.

Ingiltere/Londra:
Dünya emekçi kadınlarının mücadele ve dayanışma günü 8 Mart dolayısıyla kadınlar Londra’da da seslerini yükselttiler, taleplerini haykırdılar.

8 Mart günü Londra’nın en işlek caddesi olan Oxford Street pek çok farklı ulus ve kültürden kadınların gerçekleştirdiği yürüyüş dolayısıyla trafiğe kapalıydı. Yürüyüş boyunca “kadına yönelik şiddetin durdurulmasından”, “eşit isi eşit ücrete” kadar pek çok talep haykırıldı. Yeni Kadın Londra da pankart ve bayrakları ile yürüyüşte yerini aldı.

9 mart günü ise Yeni Kadın Londra’nın da bileşeni olduğu Londra Kadın Dayanışma Platformu (Yeni Kadın , SKB, Dersim-Der, Elbistanlılar Derneği, Kirkisraklilar Derneği, Roj Kadın Meclisi) tarafından kadınların bir araya geldiği ve emeklerini sunduğu kültürel bir etkinlik düzenlendi. Saygı durusu ile başlayan etkinlikte, “Govenda Jinan” halk oyunları ekibi, Tohum Kültür Merkezi İlke Sanat Topluluğu skeç çalışması , SKB’li kadınların “Tanya” isimli skeçleri ve müzik grupları yer aldı. Ayrıca etkinlik boyunca Rojava’daki kadınlara destek olma amaçlı yiyecek sunumu yapıldı. Her bir kurumun ayrı ayrı mesajlarını paylaştığı etkinlik, bir sonraki çalışmalarda da bir araya gelme dileği ile bitirildi….

Yeni Kadın Londra

Almanya/Frankfurt:
Frankfurt’ta 8 Mart’ın Rengi Kadın

8 Mart’ta gün boyunca Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri gerçekleştirildi. Etkinlikler 3 kısımdan oluştu.

Birinci kısımda kent merkezi Zeil’de biçok kadın kurumunun katıldığı bir miting gerçekleştirildi. Bu miting Yeni Kadın ve ADKH gibi kurumların içinde yer aldığı 8 Mart Kadın Platformu tarafından organize edildi. 150 kişinin üzerinde bir kitle katılımının olduğu miting saat 14:00’de başladı. 8 Mart kadın platformu bileşenlerinin konuşma yaptığı mitingde ayrıca oldukça ilgiyle izlenen davul gösterisi gerçekleştirildi.

Mitingin ardından gerçekleştirilen yürüyüş etkinliklerin ikinci kısmını oluşturdu. Zeil’de yürüyüşe başlayan kitle DGB sendika binasının önüne kadar yürüdü. Büyük bir coşku ile gerçekleşen yürüyüşe yaklaşık 400 kişi katıldı. 8 Mart Kadın Platformunun düzenlediği yürüyüşte sık sık uluslararası dayanışma ve kadın kimliğinin özgürleşmesine ve kadına dair şidetin son bulmasına yönelik sloganlar atıldı. Yürüyüş DGB binası önünde sonra erdi.

Gün boyu süren etkinliklerin son kısmını, KAGEF derneğinde gerçekleştirilen etkinlik oluşturdu. Yaklaşık 40 kadın katılımcının yer aldığı etkinliği Yeni Kadın ve ADKH düzenledi. Etkinlik kapsamında din ve cinsellik, kadın ve emek, özgüven ve örgütlenme konularının tartışıldığı 3 ayrı taartışma grubu oluşturuldu. Çalışma gruplarında tartışmaların oldukça canlı olduğu gözemlendi. Ardından her çalışma grubu temsilcileri tartışma konuları bağlamında sunu gerçekleştirdiler. Sunumlar sırasında da canlı ve renkli tartışmalar yaşandı. Katılımcı kadınlar böylesi etkinlikliklerin devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdiler. Erkek ve kadınların ortak emeği ile örgütlenen kadın etkinliği olumlu tepkilerin ardından, kurum temsilcilerinin son konuşmaları ile son buldu.

KADININ RENGİ VE SESİ GENİŞLEMELİ

Etkinlik sonrası Yeni Kadın MYK temsilcisi İmran Öcal’ın görüşlerine başvurduk. ‘Uzun bir aradan sonra böylesi bir etkinlik gerçekleşti. Ortak olması ayrı bir başarı. Düzenleyenler açısından olumlu sonuçları var. Bundan sonra bu tür etkinliklere devam edilecek. Önemli olan diğer kurumlarla ortak çalışmaların yapılabilmesi, kadın dayanışmasının güçlendirilmesi ve kadının rengini ve sesini geniş kadın yığınlarını içine alacak şekilde genişletebilmek,ki kararımız-kararlılığımız  bu yönde.Bu tür ortak etkinliklerin  kadın kitlesi üzerinde önemli oranda bir moralve motivasyon oluşturduğu  kanaatindeyim. Kadınların da bu türden ortak çalışmaların devam ettirilmesi noktasında  talepleri var. Kadın mücadelemiz bu yönüyle devam edecektir. Burada tüm emeği geçen arkadaşlara ayrıca teşekkür ediyorum.’

ALEVİ KADINLAR BİRLİĞİ ETKİNLİĞİ

9 Mart günü de,Hessen Alevi Kadınlar Birliği’nın organize ettiği geceye katılım sağladık.İnformasyon masamızı da açtığımız etkinlikte Yeni Kadın adına mesajımızı da okuduk.200’den fazla katılımcının hazır bulunduğu gecede,AAKB başkanı Özlem Akgül,AABF inanç kurulundan Ana Narin Gülçiçeği,AABF Hessen bölgesi ve AKB üyesi Birsen Bektaş,AABF Hessen Bölge sekreteri Neriman Aktaş  konuşma yaptılar. Gecede değişik müzik grupları,Pınar Aydınlar,10.Köy Tiyatro ekibi ve Kagef bünyesinde çalışmalarını yürüten Mavi Yelken Sahnesi de sahne aldılar.Mavi Yelken Sahnesi Kadının Çığlığı adlı oyunuyla,kadının sesini,rengini ve mücadelesini sergileyerek 8 Mart’ta kadın dayanışmasının güzel bir örneğini sergiledi.

Hessen Alevi Kadınlar Birliği Yönetim Kurulunun sahneye çeğrılmasından sonra,YK başkanı Hülya Yaman kısa bir konuşma yaparak;’’İnsanlığa yürümeyi biz kadınlar öğretmişiz,konuşmayı da,bağda-bahçede bulduğumuz ve yetiştirdiğimiz hasatları daha kolay toplayabilmek-işleyebilmek için üretim aletlerini de biz icad etmişiz.Yetmemiş,ateşi de biz bulmuşuz ama o ateşin başında ilk yakılanlar biz kadınlar olmuşuz yine.Tarihi-tarihimizi bizim adımıza,bize rağmen ve istedikleri şekilde yazanlar hep erkekler olmuş.Bu becerilerimiz-buluşlarımız-emeklerimiz hep erkekler hanesine yazılmış,çoğumuz yüzyıllarca yarattığımız bu değerlerin bize ait olduğunu bişmemişiz.Ama tüm bunlara rağmen;

Özel mülkiyet olarak görülmemize,üretim araçlarına el konulmasına,bedenimiz erkek tahakkümü altına

Alınmasına rağmen ve bunlara karşı,tarihimiz,emeğimize,kimliğimize,bedenimize sahip çıkma mücadelesinin tarihi olmuştur.Ve biz artık kendi tarihimizi kendimiz yazıyoruz.İşte 8 Mart 1857 de tarihe geçmiş mücadele günlerimizden- isyanın adıdır.129 kadın emekçinin katledildiği ve ama bayraklarını bugün bize devrettikleri  bu günde,AKB-Hessen yönetimi olarak en içten kadınca duygularımızla ve devrimci bir ruhla sizleri selamlıyor,yüreği kavgadan ve kadından yana çarpan herkesin bu isyan ve mücadele gününü kutluyoruz.’diyerek kitleyi selamladı.Çekilen halayların ardından sahneye çıkan 10.Köy tiyatro ekibinin sunduğu skeçle gece sona erdi.

Almanya/Köln:

Köln Mülheim’de bir araya gelen yüzlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü coşkuyla kutladı. Saat 13 de mitingle başlayan etkinlik katılımcıların birer konuşmasıyla devam etti. Aralarında Yeni Kadın’ında bulunduğu, Türkiyeli, Kürdistanlı ve Alman kadın örgütlerinin ortaklaşa örgütledikleri 8 Mart etkinliğinde sundukları mesajlarda Almanya ve dünyadaki kadınların karşılaştıkları sorunlara değindiler. Sonrasında saat 14 de başlayan yürüyüş boyunca coşkulu bir şekilde sloganlar atıldı, konuşmalar yapıldı.

Tekrar miting alanına geldiğinde, eylemim kültürel etkinlikle devam etti.
Gerek yürüyüş anında ve gerekse de miting yerinde Yeni Kadın olarak bizde bayraklarımızla, pankartımızla ve coşkumuzla eyleme katıldık. Eylem boyunca Yeni Kadın’ın çıkarttığı bildiriler geniş bir şekilde dağıtıldı.
Köln Yeni Kadın

Almanya/Ulm:
Ulm 8 mart Dünya Emekçi kadınlar günü Yeni Kadın,Sosyalist Kadınlar birliği,Demokratik Kadın Hareketi nin organize ettiği ve Yurtsever Kadınlarında destek verdiği etkinlik çarşı merkezinde açılan standt ile başladı.

Devrimci mücadele içinde şehit düşen kadınların ve enternasyonal alandaki şehitlerinin resimlerinin yanı sıra paris te katledilen üç fidanın resimleri açıldı.Almanca ve türkçe bildirilerinin yanı sıra sloganlarla etkinlik devam etti.
Etkinlikte Yeni Kadın flama ve dövizlerle yer alırken YDG de etkinlikte yerini aldı.Yeni Kadın bildirileri hem okundu hem dağıtıldı.Yine yeni kadın dergileri dağitilarak etkinlik son buldu.
ULM  Yeni Kadın
Almanya/ Hamburg:

Hamburg YDG’den Kısa Film Çalışması!

Hamburg YDG 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kadına yönelik şiddeti konu alan bir kısa film çalışması gerçekleştirdi. Senaryosundan, çekimine, oyuncularına ve teknik boyutuna kadar tümüyle YDG’li gençlere ait olan çalışma, 8 Mart yürüyüşünden sonra Hamburg ATİF Derneğinde gösterildi. Çok sayıda insanın izlediği film izliyiciler tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Özellikle kolllektif bir çalışmanın ürünü olması, tümüyle gençlere ait olması çalışmanın değerini ayrı bir anlamlı kılmaktadır.

Türkiye ve Kürdistan’da yaşanmış tümüyle gerçek kadın olaylarından alınan senaryo, oyuncuların genç, çoçuk ve ilk tecrübeleri olmalarına rağmen oldukça etkili bir nitelik kazanmış.

Gençlerin bu çalışması izleyiciler tarafından devamının gelmesi ve daha da başarılı çalışmaların yapılması dileğiyle alkışlandı.

Almanya/ Nürnberg:

Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart Nürnberg’de coşkuyla kutlandı. 8 März Bündnis Nürnberg’in organize ettiği etkinliğe 300 civarında insan katıldı. Weißerturm’da saat 13:00′ten itibaren güne ilişkin bilgilendirme standları açıldı. Çarşıdaki kalabalığın yoğun ilgi ile izlediği infostand etkinliğinin ardından saat 15:30′da yürüyüş başladı. Lorenzkirche’de mitingin ardından yürüyüş Plärrer’de sonlandırıldı.

Bündnis’i oluşturan kurumlar adına yapılan konuşmalarda cinsiyetçiliğe ve patriyarkal düzene karşı mücadele çağrıları yapıldı.

İçinde Organisierte Autonomie (OA), Courage, Yeni Kadın, Sosyalist Kadınlar Birliği, Medya Volkshaus, Internationales Frauencafe, Radikale Linke, Revolutionär Organisierte Jugend Aktion (ROJA),Autonomes Revolutionäres Kollektiv (ARK) gibi kurumların olduğu toplam 17 örgütten oluşan “8 März Bündnis” etkinliğinin ardından bir etkinlik de derneğimizde düzenlendi. Açılış konuşması ve sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikde 8 Mart’ı yaratan ve yaşatan bazı kadın devrimcilerin yaşamlarından kısa kesitler aktarıldı. Şiirler okundu, türküler söylendi.

Fransa/ St. Louis:

Fransa’da, St. Louis Alevi Kültür Derneği’nde    Görünmeyen Emek tartışması  23 Şubat Pazar günü St. Louis Alevi Kültür Derneği’nin talebi üzerine, “Görünmeyen Emek ve 8 Mart” konulu bir seminer gerçekleştirildi.

Yeni Kadın temsilcisi arkadaşımızın Power Point eşliğinde gerçekleştirdiği sunum, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

60 civarında katılımın olduğu etkinlikte sunum sonrası soru – cevap bölümüne geçildi. Sorulan sorular ve belirtilen düşüncelerden de anlaşılıyordu ki; görünmeyen emek olan kadının ev emeği üzerinde hiçbirimiz fazla kafa yormamıştık. Oysa sunum sonrası, kadın emeğinin nasıl görülmediği ve inkâr edildiği, görünmeyen emek üzerinden kapitalizmin sağladığı kârlar, sistemin nasıl kendisini tekrar tekrar ürettiği ve kadının mahküm edildiği yaşam üzerinden nasıl bir toplumsal kültür yaratılmaya çalışıldığı daha bir net görülmüştü.

Son olarak yaklaşan 8 Mart etkinliklerinin duyuruları ve çağrıları ile etkinlik sona erdi.

Hollanda/ Amsterdam:

Kadınlar Amsterdam Sokaklarında Buluştu

8 Mart Cumartesi günü, çeşitli göçmen ve yerli kadın örgütleriyle birlikte örgütlediğimiz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Dam meydanında bir etkinlik gerçekleştirdik.

Beşyüz dolayında katılımın sağlandığı etkinlikte kurumlar adına günün önemine ilişkin konuşmalar ve kitlenin ilgiyle izlediği „çocuk evlilikleri“ konu alan bir sokak tiyatrosu gerçekleştirildi. Yeni Kadın olarak bizim de konuşma yaptığımız alanda bildirilerimizi de dağıttık.

Akabinde günün programının devam edeceği salona doğru doğru kortej halinde yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında günün özüne uygun dövizler ve pankartlar taşındı, sloganlar atıldı.

Salona varıldığında küçük bir yemek molasının ardından Türkçe, Kürtçe ve Hollandaca seslendirilen müzik dinletisiyle etkinlik sonlandırıldı.

Hollanda Yeni Kadın

Hollanda/Arnhem:

Dünya emekçi kadınlarının mücadele ve dayanışma günü 8 Mart dolayısıyla 9 Mart pazar günü ATİD (Arnhem Türkiyeli İşçiler Derneği) de bir etkinlik gerçekleştirildi.

8 Mart etkinliğine dünyada ve Türkiye’de devrim ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler adına yapılan saygı duruşuyla başlandı. 8 Mart’ın anlam ve önemi üzerine dernek yönetim kurulundan bir kadın arkadaş konuşma yaptı, ardından Sosyalist Parti’den bir kadın arkadaş da 8 Mart ile ilgili bir konuşma yaptı.

Yoğun katılımın olduğu etkinliğe Hollandalı Balkan Ensemble Slaviti grubunun balkan müziğiyle başlandı ardından Rengi İsyan ve Kenan söyledikleri isyan parçalarıyla kitleyi coşturdular. ATİD Kadınlar Korosu söylediği halk türküleriyle büyük beğeni ve alkış topladı. Çekilen halaylarla etkinlik sonlandı.

Almanya/ Villingen:

EMEĞİMİZİN İNKÂRINA, BEDENİMİZİN SÖMÜRÜSÜNE İSYANIMIZI  BİR KEZ DAHA HAYKIRMAK İÇİN VİLLİNGEN’DE DE SOKAKTAYDIK!

Uzun zamandan beridir Villingen – Schwenningen’de Yeni Kadın, Courage, Frauen Helfen Frauen kadın örgütlerinin ve ATİK ve MLPD’nin ortak hazırlandığı 8 Mart eylemi başarıyla gerçekleştirildi.

13.30’da eylem alanında bir araya gelerek standtlarımızı ve görsel hazırlıklarımızı bitirdikten sonra 14.00 de, o gün orada neden birlikte yer aldığımızı, günün ve birlikte mücadeleyi örmenin önemine vurgu yapan açılış konuşmasının ardından, Yeni Kadın olarak biz de bu gün neden burada olduğumuzu ve birlikte mücadelenin önemini vurgulayan yazımızı okuduk. Diğer kurumların da günün önemine ilişkin anlatımlarından sonra, Rus Kadın Korosu’nun seslendirdiği coşkulu müzikler kitle tarafından zevkle dinlendi. Görsel hazırlıklarımız kitlenin oldukça ilgisini çekiyordu.

Yaklaşık iki aydan beridir, Villingen’de ayın ikinci Cuma günü çarşı merkezinde, “yaşanabilecek ücret ve daha iyi çalışma koşulları” için, “Yaşlı Ve Hasta Bakıcıları Ayağa Kalkıyor!” şiarı ile oturma eylemi yapan çoğunluğu kadın; yaşlı ve hasta bakıcılarının eylemini de saat 16.00’da 8 Mart eylemimizle birleştirdiğimizde coşku doruk noktaya ulaşmıştı. (8 Mart nedeniyle onlar da Mart ayı eylemlerini bir hafta öne çekmişlerdi)

Bakım sektöründe çalışanların yaptıkları açıklamada, eylemlerinin nedenlerini ve amaçlarını şöyle anlatıyorlardı. “Bakım hizmeti ağır bir yük olarak bir taraftan evlerde eşler, kızlar, anneler veya gelinlerin omuzlarına ücretsiz yüklenirken, diğer taraftan da bakım sektöründe meslekli çalışan yaklaşık 1.2 milyon insanın omuzlarındadır. Almanya’da hastanelerde, bakım evlerinde ve evlerde yapılan bakımlarda çalışanların %85’i kadın. Toplum bu vazgeçilmez hizmet için, her iki gruptakilerden de yararlanmakta fakat verilen hizmetin karşılığı gerektiği gibi ödenmemektedir.

Bakım işi, maaşların düşük, çalışma temposunun yoğun, iş koşullarının ağır ve aile yaşamı ile çalışma hayatının bir arada yürütülmesinin çok zor olduğu bir sektör haline geldi. Çalışma saatlerinin düzensiz, ücretlerin düşük olduğu bu iş hayatının sonunda yaşlılık veya hastalıkta insanları yoksulluk beklemektedir. Bu nedenle DBfK (Bakım Meslekleri İçin Alman Meslek Birliği) siyasetteki sorumlulardan iş koşullarının derhal ve uzun vadeli çözülmesini talep ediyor.

Taleplerimiz; 1) Daha fazla eğitimli personel, 2) İş güvencesi, 3) İşin değerinde ücret, 4) Meslekî özel eğitimlerin verilmesi, 5) Çalışanlara karşı saygılı bir işletme kültürü, 6) Bu çalışma alanına ait, çalışanların özel sağlık risklerine karşı gerekli eğitimlerin verilmesi ve önlemlerin alınması.” Eyleme katılan kadınlar bu sorunlarına, sendikalarının da ilgisiz kaldığını söylediler.

Yaklaşık yarım saat süren ortak eylemin akabinde, hep birlikte  “One Billion Rising” (Bir Milyar Kadın Ayaklanıyor) dansı ile alkışlar arasında eylemi sona erdirdik.

Yaklaşık 4 saat süren eylem boyunca, bir 8 Mart’ta daha alanlarda kitle ile buluşup taleplerimizi birleştirerek haykırdık.

Üç yıldan beridir düzenli 8 Mart ve 25 Kasım eylemlerimizi gerçekleştirdiğimiz Villingen – Schweningen’de bu yıl, geçen yıllara oranla daha kitlesel bir katılımın olduğunu gözlemlemek sevindirici idi.

Almanya/ Augsburg:

Augsburg’da coşkulu 8 Mart

Yeni Kadın’nın çağrısıyla aralarında MLPD, Die Linke, Alevi Cem Evi Derneği ve Fraun Zentrumun birlikte düzenlediği mitting coşkulu ve kitlesel geçti.

Rathausplatz’da saat 15:00 de Yeni Kadın üyesi arkadaşın açılış konuşmasıyla başlayan eylem, tek tek kurumların günün anlam ve önemine ilşkin konuşmalarıyla devam etti. Daha sonra Yeni Kadın temsilcimizin konuşmasının ardından Alevi Cem Evi Derneği Kadınlar halkoyunları ekibi güzel oyunlarını sergiledi. Bildiri ve flamalarımızla katıldığımız eyleme kitlenin ilgisi görülmeye değerdi. Yaklaşık iki saat süren eylem kitlenin katıldığı halaylarla  saat 17:00 de son buldu.

Augsburg Yeni Kadın.

Almanya/ Wiesbaden:

Wiesbaden Türkiyeli İşçiler Birliği Derneği’nin kuruluşunun 35. Yılı vesilesiyle 2 Mart günü, George – Buch – Hause’da bir gece düzenlendi. 160 civarında katılımın sağlandığı etkinlik, Yeni Kadın ve Wiesbaden Türkiye’li İşçiler Birliği Derneği tarafından organize edildi.

Etkinlik, yaklaşan 8 Mart vesilesiyle Dünya Emekçi Kadınlar Gününe vurgu yapılarak, kadın hareketi tarihinde Amerika’da  katledilen kadın işçilerden günümüze kadar gelen bütün kadın önderlerin mücadelelerinin selamlandığı açılış konuşması ile baişladı.

Ardından dernek başkanının yaptığı konuşmada, derneğin 35 yıl önce, göçmenlerin sosyal ve siyasal sorunlarını gündeme getirmek ve müdahale etmek amacıyla kurulduğunu ve bugün halen bu işlevini yerine getirmeye çalıştığını ifade etti. Akabinde 35 yıl önce yazılmış olan, derneğin kuruluş bildirgesini okudu.

Kültürel etkinlik bölümünde ilk olarak saz ve gitar hocası Nihat Yurtsever ile Dilek Dolez sahne aldı.

Ardından toplam 10 dernek çalışanına emeklerinden ötürü teşekkür belgesi verildi

Etkinliğin panel kısmında ise; BİR-KAR, Barış Evi, Yeni Kadın ve ADKH dan kadın arkadaşlar tarafından kadın sorununda 4 ayrı konu tartışıldı.

İlk olarak sözü alan BİR-KAR temsilcisi, “dünyada kadın sorunu” başlığı altında sunumunu yaptı. Konuşmasında, kadın sorununun aileden başlayarak toplumsallaştığını, aile içinde yaşanan sorunların toplumda ve iş yaşamında da yaşadığını, erkekle aynı muameleye tabi tutulmadığını, bu nedenle de sınıf sorununun bir parçası olduğunu, söyledi.

İkinci olarak sözü alan Barış Evi temsilcisi “medya ve kadın” başlığı altında sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda, ana akım medyanın, sermayenin yansıması olduğunu, dolayısıyla kadına olan bakış açısının, sermayenin kadına olan bakış açısından farklı olmadığını, kadını hem bir tüketim malzemesi olarak kullandığını hem de bütün günahların kaynağı olarak gösterdiğini ifade etti.

Üçüncü sunucu Yeni Kadın temsilcisinin ‘Çocuk Gelinler-Pedofili’ başlığı altında sunumunu başlatmadan önce, başka bir Yeni Kadın üyesi, çocuk istismarı konusunda simge haline gelmiş Ünzile şarkısını seslendirdi. Konuşmada, çocuk istismarının çağımızda çok büyük bir sorun olduğunu ve günümüzde yılda yaklaşık 39.000 çocuğun zorla evlendirildiğini söyledi. “Çocuk evliliği” kavramının yanlışlığına parmak basarak, “Varolan şey aslında çocuklara tecavüzdür. Çocuklardan gelin yaratan sistem  çocuk katilidir. Çocuk istismarı çeşitli şekillerde her alanda yaşanmakta, çocuklar seks kölesi haline getirilmekte, tecavüzcüleriyle evlendirilmektedir. Bu durum çok ciddi ölümcül sağlık sorunlarına da yol açmaktadır ve bu konuda duyarlı olmak zorundayız!” dedi.

Dördüncü konuşmacı ADKH temsilcisi ise; “kadınlar ve örgütlülük” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasında, ataerkil sistem içinde belirli bir kadın örgütlenmesinin bulunduğunu ama bunun zayıf olduğunu, sistem karşısında kadının bireysel çıkışının ve mücadelesinin bir çözüm getirmeyeceğini, kadının kendi mücadelesinin tarihini bilmesi gerektiğini, kadınların toplumsal bakıştan ve örgütlülükten koptuklarında ya da zaaf gösterdiklerinde kaybedeceklerini, kadının kendisine verilmiş olan toplumsal cinsiyet rolüne her durumda karşı çıkması ve politikadan uzak durmaması gerektiğini söyledi ve  “kadın örgütlülüklerini genişletmek ve kadın cepheleri platformları oluşturmak gerekmektedir.” dedi.

Yapılan sunumların ardından soru – cevap bölümüne geçildi. Yapılan toparlamalarla birlikte panel sonlandırıldı

Panelden sonraki kültürel etkinlik kısmında ilk olarak keman ve piyano eşliğinde enstrumental dinleti gerçekleştirildi, akabinde de keman eşliğinde Kenan Taşkesen şiir dinletisi gerçekleştirdi

Son olarak dernek başkan yardımcısının kapanış konuşması ile etkinlik sona erdi.

Avusturya/ Innsbruck:

8 Mart’ta Tüm Yürekler Yanyana  

   Tüm dünyada kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Avusturya’nın Innsbruck şehrinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Tirol eyaletinde oluşturulan “Tirol Demokratik Kadın Platformu” içerisinde bulunan ADHK, Yeni Kadın, Jenbach Pir Sultan Abdal Derneği kadın kolları, JUSOS gibi bir çok demokratik kitle örgütü bu yıl 8 Mart’ı öğlen saat 15:00’da bir mitingle sokaklarda, emekçi kadınların günümüzdeki taleplerini haykırdılar.

Saat 15:00’da Altın Çatı’nın (Goldene Dach) önünde toplanan kitle burada “Yaşasın 8 Mart” pankartı açarak eylemlerine başladı. Önce Almanca olarak okunan ortak metnin ardından göçmen emekçilere hitaben Türkçe metin okundu. “Seksizme (Cinsiyet ayrımcılığına) Karşı Mücadeleyi Yükselt”, “Yaşasın Dayanışma” sloganlarının sık sık atıldığı yürüyüşten sonra tekrardan buluşma yerine gelinerek kısa bir konuşma yapıldı. Tertip komitesi adına yapılan konuşmadan sonra kitle 1 saat sonra başlayacak olan 8 Mart gecesine davet edildi.

Stadtsaal’da 17:00 sularında başlayan etkinlik ise, Yeni Kadın, Verein Lilith, ADHK, Jenbach Pir Sultan Abdal Derneği ve Tirol Dersim Çevre ve Kültür Derneği tarafından örgütlenirken, Demokratik Kadın Platformu’nun tüm bileşenleri de destek sundu.

8 Mart’ın tarihçesi ile başlayan konuşmanın ardından sırasıyla Emekçi Kadınlar Korosu, Grup Umuda Tohum, Sanat Çocuk Tiyatrosu, Grup İklim, Umuda Tohum Tiyatro Ekibi, Yüksel Güzel sahne aldı. Pek çok kurumun destek mesajı yolladığı gece, alkışlar ve halaylarla son buldu.

İsviçre/Basel:

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği

Bu yıl ilk kez Basel 8 Mart Platformu çalışmalarında (en başından itibaren olmasa da) Yeni Kadın olarak yerimizi aldık. Şemsiyeli eylem kararı alındıktan sonra geçtiğimiz haftasonu kadın arkadaşlarımızla yaptığımız  kahvaltıda,  sohbet eşliğinde onların da düşünce ve taleplerini öğrenerek payımıza düşen şemsiyelerimizi Almanca-Türkçe “eşit işe eşit ücret, ücretsiz kreş, annelik izninin uzatılması, kadınlarda emeklilik yaşının düşürülmesi, güvenceli iş, ev içi emeğin tanınması vb.” taleplerimizle süsledik.

8 Mart günü UNION salonunda Yeni Kadın Informasyon ve Tutsaklarla  Dayanışma standımızı açtık. Standlarımızı hazırladıktan sonra miting alanına gitmek için dışarı çıktığımızda Sykp’li kadın arkadaşlarla  spontan olarak yürüyüş başlattık. Miting alanı olan Marktplatz’a Almanca sloganlar eşliğinde Yeni Kadın bildirilerimizi dağıtarak geldik. Çeşitli renkte olan şemsiyeler açılarak alana bırakıldı. Oldukça yoğun ilgi gören eylemimizde erkek arkadaşlarımız da bizi yalnız bırakmadılar. Kendilerine Sokak Korosu adını veren ve farklı  ülkelerden, aralarında engelli kadın ve erkeklerin de yer aldığı grup  ezilenlere, yoksullara ve kadınlara hitap eden şarkılar söyleyerek eylem alanını şenlendirdiler.

Koro’dan sonra 8 Mart Platformu adına kaleme alınan bir bildiri okundu. Bildiride, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nün anlamı ve tüm dünyada kadınlara uygulanan şiddet ve cinayetlerin yanısıra Suriye’de kadınların uğradıkları şiddetten satılışlarına, sürgünden organ mafyasının eline düşmelerine kadar çeşitli konulara dikkat çekilerek onlara İsviçre’de yaşama hakkının tanınmasını talep etiğimiz dile getirilerek, Paris’te öldürülen kürt kadınları Sakine, Fidan ve Leyla’nın neden ve kim tarafından öldürüldükleri hakkında hala kesin bir bilgiye sahip olamadığımıza dikkat çekildi.

8 Mart mitingimiz taleplerimizin yazılı olduğu  şemsiyelerin, Basel Parlementosu’na taşıması için SP milletvekili  Eva Herzog’a teslim edilmesiyle son buldu.

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Yaşasın Kadın Dayanışması!

Şan Olsun 8 Mart’ı Yaratanlara, Yaşatanlara!