Anasayfa , Avrupa , Wörgl”de Göçün 50.Yıl Şöleni yapıldı

Wörgl”de Göçün 50.Yıl Şöleni yapıldı

DSC_0006

 TIROL | 12 – 10 – 2013 |   Avusturyan‘ın Wörgl kasabasında Göçün 50. Yıl şöleni yapıldı.  Wörgl Demokratik Göçmenler Derneğinin hazırlamış olduğu etkinliğe bir çok davetlinin yanısıra, Türkiyeli Göçmenlerde katılım sağladı.

Şölen tamamıyla ATİGF’e bağlı Wörgl derneğinin kendi katkıları  ile hazırlandı. Program kendi öz çalışmalarıyla uygulayan Wörgl derneği bir etkinliği daha başarıyla sonuçlandırdı. Vedat Dağ ile Alev Harmancın ın sunuculuklarını yaptıkları şölen altı saat sürdü.

Davetliler arasında yeni seçilen Yeşiller Miletvekili Aygül Berivan Aslan, Tirol Vali Yardımcısı İngrid Felipe, Wörgl Belediye Başkanı Hedwig  Wechner ve çok sayıda çeşitli Parti Yönetici, sivil Toplum kuruluşların temsilcileri şölende hazır bulundular.

DSC_0010Yaklaşık 350 kişinin katıldığı şölen saat 17.00 başladı. Şölen Dernek adına yapılan selamlama ve açılış konuşmasıyla başladı. Selamlama ve Açılış konuşması iki dilde yapıldı. Açılış konuşmasından sonra Göçü konu alan bir Sinevizyon gösterimi yapıldı.  Daha sonra Dernek başkanı Hanifi Bakmaz bir konuşma yaparak katılan kurumları ve herkesi selamlayarak, daha fazla mücadele istemini belirti.

 

DSC_0022Daha sonra ise Wörgl Belediye Başkanı Hedwig Wechner bir konuşma yaptı. Konuşmasında uyum ve İntegrasyon politikalarına yönelik eleştirel yaklaşımı dikat çekti. Wörglde tüm Göçmen ve yerlilerin eşit haklar içinde birlikte yaşayabileceklerini ve bunuda ançak eşitlikle olanaklı olduğunu belirti. Belediye Başkanının konuşmasından sonra ise Tirol Vali Yardımcısı Yeşiller Eyalet Miletvekili Ingrid Felippe konuşmasını yaptı.

DSC_0036

Ingrid felipe Göçmenlere eşit Haklar, Seçme ve seçilme hakkı gibi konulara değinerek, bu hakların mümkün olduğunu ama daha uzun yolumuzun olduğunu vurguladı. Bu hakların Yabancılar yasaları ve Polis yasalarıyla engelendiği ve sınırlandırıldığını belirti. Anayasal hakların Göçmenler içinde hak olması gerektiğini belirterek, yedek yasalarla Göçmenlerin yedekleştirildiğini belirti.

 

DSC_0042

Avusturya Parlementosuna yeni secilen Yeşillerden Aygül Berivan Aslan ise Derneğe ve kendisine desteklerini sunan tüm Demokratik kurumlara teşekürlerini sunarak, bu başarının hepimizin başarısıdır dedi.  Berivan Aslan Göçmenliğin her zaman olacağını farklı şekillerde ve sebeblerden değişiklikler yaşayarak devamlı olduğunu belirti. Bundan dolayıda her dönem  günah keçileri olmaya aday yeni Göçmen kitlelerin olacağını vurguladı. Yoksulluk ve siyasal sebelerden kaynaklı Göç hikayelerinede değinen Berivan Aslan kendisinin yaşadıklarını da örneklerle anlattı. Sosyal topluma katılımın olabilmesi için daha çok Eğitim ve yaşadığımız alanın politikaların ilgi gösterilmesi gerektiğini söyledi.  Yabancılar yasalarının kaldırılması gerektiğini belirten Berivan Aslan, Seçme ve Seçilme hakkının önemine vuırgu yaptı.

DSC_0060Şölenin ilerleyen bölümünde ise  TMMOB ve Taksim Dayanışmasında Akif  Burak Atlar konuşmasını yaptı. Özelikle Taksime gelen süreci aktararak Dipten gelen dalganın yüzeye vurduğunu ve bunun önemli bir güce dönüştüğünü belirti. Ortaya çıkan bu gücün ve enerjinin devam ettiğini vurguladı. Bundan böyle egemenlerin saldırılarını rahatca gerçekleştirme şansına sahip olamayacağını belirti.

 

Konuşmalardan sonra Programın Kültürel bölümüne gecildi.

Yeni Kadın Korosu sahne aldı. Özelikle Farklı dillerden seçilen parçaların solo ve Koro seslendirilmesi kitleler tarafından ilgiyle dinlendi. Türkçe, Kürtçe, Lazca parcalar hep bir ağızda söylendi.

Yeni Kadın korosu sonrası Göç hikayelerini konu alan bir Tiyatro gösterimi yapıldı. Wörgl Derneğinin hazırlamış olduğu oyun gerçek hikayelerden esinlenmiş ve yine bunları yaşayan Göçmenler tarfından sahneye sunuldu.

Şölenin ilerleyen saatlerinde Leyla sahne aldı. Haydar Aksel saz da ve Yüksel Güzel  kavalda eşlik etti. Leyla Halk türkülerini  Kürtçe ve Türkçe parcalarla seslendirdi. Leylanın Söylediği birbirinde duygulu Türkülerle, dinleyicileri de duygulandırdı.

DSC_0108Leylanın hemen akabinde ise Demokratik Güç Birliği adına Ahmet Işık bir konuşma yaparak, birlikte çalışmanın önemine ve değerine vurgu yaptı. Önümüzdeki süreçte birlikte belirlenecek politikalarla başaracağımız bir çok kazanımın olacağını belirti. Hemen akabinde ise ATİGF adına Can kısa bir konuşma yaparak demokrasi mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Birlikte bir çok hakın kazanılacağını belirti. Konuşmanın akabinde Wörgl ve Innsbruck Halkoyunlarının karma ekibi sahne aldı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Haydar ve Derya Aksel sahne aldılar. Bunlara ise Banu eşlik etti. Haydar ve Derya , Banu halk türkülerini kendi özgünlükleriyle seslendirdiler. Bu son sahneden sonra ise sunucular gecenin bitişini anons etikten sonra katılanlara teşekürlerini belirtip, bir başka etkinlikte buluşmak umuduyla…