Home , Haberler , Özgür Gelecek: 1 Mayıs’ta Coşku ısrar ve umut

Özgür Gelecek: 1 Mayıs’ta Coşku ısrar ve umut

İSTANBUL | 03 – 05 – 2011 | 33 yıl aradan sonra bu yıl Taksim Meydanında ikincisi kutlanan “yasaksız” 1 Mayıs’ta 4 koldan gelen sendika ve kitle örgütleri yüz binler olup meydanı doldurdu. Alana öncelikle 77’den günümüze Taksim 1 Mayıs’ın simgesi olan Prometheus’un zincirleri kıran dev resmi asıldı. Binlerce işçinin görev yaptığı alana doğru yürüyüşler sabah saat 09.00 sıralarında başladı.

Hak İş’e Taksim meydanına Mete Caddesi’nden gelen ilk konfederasyon olurken, miting yapmadan alana gelmesi Türk İş, DİSK ve Hak İş görevlileri arasında tartışmalara neden oldu. Kısa süreli yaşanan tartışma Türk İş’in Gümüşsuyu arama noktasından geçerek alana gelmesi ile son buldu. Tarlabaşı’ndan yürüyüşe geçen KESK ve Şişli’den yürüyüşe geçen DİSK’e bağlı sendikaların alana gelmesi ile 1 Mayıs kutlamaları başlandı. Alanda sıklıkla “ Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji Yek Gulan”, “Yaşasın işçilerin birliği” sloganları atıldı.

“Emek, Barış, Özgürlük ve Demokrasi için 1 Mayıs” şiarı ile başlayan kutlama 77 1 Mayıs şehitleri şahsında tüm devrim ve demokrasi şehitleri şahsında yapılan saygı duruşu ile devam etti.

Taksim Meydanı’nın dolması ile devrimci kurumların alana gelmesi uzun sürdü. Halk Cephesi’nin tek tüp yürüyüşleri dikkat çekerken, ESP’nin bando takımı kitle tarafından ilgiyle izlendi. Anadil, kadın ve HES’lerle ilgili Ermenice Kürtçe, Türkçe ve Arapça yazı dövizlerle Partizan kortejini renklendirirken “‘Kentsel Dönüşüm’ talandır yıkımlara karşı birleşelim, örgütlenelim!” yazılı pankart barınma hakları için mücadele eden Arızlı ve Ayazma halkı tarafından uzun süre alkışlandı.

Taksim meydanına MLKP ve TİKB militanları tarafından pankart asılırken TKP/ML militanları tarafından da Dersim’de şehit düşen 5 kızıl karanfil için “Beşler yaşıyor TİKKO savaşıyor TKP/ML” yazılı pankart asıldı.

Sendikalar ve kurumlar adına ortak yapılan açıklama Kürtçe ve Türkçe yapıldı. Konuşmaların ardından Ruhi Su Dostlar Korosu, Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Agire Jiyan’ın türküleri ile halaylar çekildi

 

Şişli

DİSK ve Dev Sağlık-İş, Genel-İş, Birleşik Metal İş gibi bağlı sendika şubeleri; TMMOB, TTB;  aralarında Halk Cephesi, Kaldıraç, Barikat vb. kurumların yer aldığı Devrimci 1 Mayıs Platformu; Partizan, DHF, ESP, EHP, SODAP gibi kurumların biraraya gelerek oluşturduğu 1 Mayıs Koordinasyonu; DDSB, Devrimci Hareket, BDSP, Alınteri, Halkevleri; Yeni Demokrat Gençlik, Öğrenci Kolektifi, Liseli Öğrenci Birliği, SGD vb. gençlik örgütleri ile çeşitli üniversite öğrencileri, taraftar grupları, feminist, eşcinsel kurumlardan oluşan ve günün en kalabalık kolu olan Şişli, sabahın erken saatlerinden itibaren 1 Mayıs’ın coşkusunu kuşanmıştı.

Partizan 1 Mayıs’a Bijî Yek Gulan, Yaşasın 1 Mayıs”, “Halk savaşçıları ölümsüzdür”, “Emperyalizm kağıttan kaplandır”, “Güvencesiz çalıştırma, taşeronlaştırma, hak gasplarına karşı birleşelim, mücadele edelim, kazanalım”, “ ‘Kentsel Dönüşüm’ talandır, yıkımlara karşı, örgütlenelim, kazanalım”, “Nükleer, HES ve barajlara dur de! Geleceğini sahiplen” ve “Şan olsun proletaryanın kavga günü 1 Mayıs’a” yazılı pankartlar ve renkli dövizleri ile katıldı.

Flamaları ve kadına yönelik şiddeti, emek sömürüsünü, baskı ve ayrımcılığı konu edinen dövizleri ile Yeni Demokrat Kadın, “Umut, Ortadoğu halklarının isyan ateşinde büyüyecektir” pankartı ile DDSB ve “GelecekSizsiniz” diyen Yeni Demokrat Gençlik de 1 Mayıs’ta alandaki yerini aldı.

Dersim’de şehit düşen Sefagül Kesgin, Nurşen Aslan, Gülizar Özkan, Fatma Acar, Derya Aras, Çiğdem Yılmaz ve Ferdi Karacan sık sık sloganlarla anıldığı Partizan korteji oldukça renkliydi. Kortej içerisinde Sazlıdere Köy Derneği de “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart açarak yürüdü. “Bir halkın türkülerini yapanlar, yasalarını yapanlardan daha güçlüdür” pankartı açan ve dillerinde coşkulu türküleri ve sloganları eksik olmayan İTÜ Konservatuar öğrencileri de YDG ile birlikte yürüdü.

Şişli kolundan bazı notlar:

– LÖB ve SGD kortejinin geçtiği sırada Şişli Ülkü Ocakları binalarından çeşitli cisimler atarak, 1 Mayıs’ı provoke etmeye çalıştı.

– Öğrencilerin şifre skandalı protestoları öne çıkarken, gençlerin “Dev-Adıvarlılar” gibi kendiliğinden çeşitli örgütlenmeler oluşturdukları görüldü.

– Halk Cephesi ve Devrimci Hareket’in çocuklara özel oluşturdukları kortejler, kolun en canlı kortejlerindendi.

– LGBT bireyler, Lambdaİstanbul gibi kurumlar bu yıl ilk defa 1 Mayıs’a kendi pankartları ile katıldılar.

 

Şişhane

Taksim’e Şişhane kolundan yürüyen KESK ve bağlı sendikalar, BDP, Köz, EMEP, DSİP, EDP gibi kurumlar TRT binası önünde erken saatlerde toplanmaya başladılar. KESK’e bağlı sendikalardan Eğitim-Sen İstanbul 1-2-3-4-5-6-7-8 Şubeleri ve Gebze Şube “Güvenli iş güvenli gelecek” talebinin ön plana çıktığı pankartları taşıdılar. Çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlara dair kreş hakkı, cinsel ayrımcılığın kaldırılması gibi taleplerle yürüyen Eğitim-Sen’li Kadınlar da kortej sıralamasında yerini aldı. SES, BES, Tüm Bel-Sen’in de sıralamada yer aldığı yürüyüş kolunda BDP kitlesi ve coşkusuyla alana damgasını vurdu.

Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun İstanbul 1. Bölge Adayı Sabahat Tuncel, 2. Bölge Adayı Sırrı Süreyya Önder, 3. Bölge Adayı Mustafa Avcı’nın TRT binası önünde göründüğü anda alkış ve zılgıtlar eşliğinde halkın vekilleri selamlandı.

“Yaşasın 1 Mayıs” pankartının en önde yer aldığı yürüyüş boyunca, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması, anadilde eğitim hakkı, siyasi tutsakların serbest bırakılması, emek ayrımcılığının son bulması, faili meçhul cinayetlerin araştırılması ve kayıpların bulunması, çocuklara işkence yapılmaması ve tutuklanmaması, Abdullah Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi vb. onlarca talebi içeren pankart ve dövizlerle yürüyen BDP; Türkçe-Kürtçe sloganlarıyla oldukça coşkuluydu. Türkiye devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Che Guevara ile feda eyleminde şehit düşen Zilan ve PKK’nin önder komutanlarından Beritan’ın resimlerinin yer aldığı “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır” pankartıyla birlikte atılan devrimci dayanışmaya dair sloganlar yürüyüş kolundaki kurumlar tarafından da destek aldı.

Yürüyüş kolunda yer alan kurumların genel olarak katılımındaki eksikliğe rağmen Kürt halkının devam eden askeri ve siyasi operasyonlara karşı öfkesi “İntikam”, “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan”, “Barıştan yanayız savaşa da hazırız” sloganlarıyla kendini gösterdi. Son dönemde Dersim’de şehit düşen gerillaları “Şehıd na mirin” diyerek sahiplendiler. YSK kararı, sivil itaatsizlik çadırlarına saldırıların had safhaya ulaşması, tutuklama terörü ve askeri operasyonların yoğun olarak yapıldığı bir dönemde olası bir öfke patlamasına karşı önlem alan İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyeti Şişhane kolunda polis kordonunu görünür şekilde konumlandırdı. Beyoğlu Polis Karakolunun bulunduğu sokakları kapatan Çevik Kuvvet ve Özel Hareket Timleri kitle tarafından yürüyüş boyunca yuhalandı.

 

Dolmabahçe

Dolmabahçe’de bir araya gelen Türk İş ve Hak-İş Şubeleri ile siyasi partiler saat 09.00’da Gümüşsuyu üzerinden meydana doğru yürüyüşe geçti. Geçen yıla göre kitleselliği daha az olan Türk İş’e bağlı sendikalar arasında en kitlesel Hava İş Sendikası oldu.

Belediye-İş Sendikası kortejinde sıklıkla “Yandaş sendika istemiyoruz” sloganları atıldı. Deri-İş kortejinde ise sıklıkla direnişte olan DESA, Kampana, Suni Deri işçileri için sloganlar atıldı. Yol-İş Sendikası ise “Devrim şehitleri ölümsüzdür” yazılı, Denizlerin ve Mahirlerin resimlerinin bulunduğu pankart açtılar. Türkiye Gazeteciler Sendikası ise aralarında Vedat Kurşun, Suzan Zengin, İbrahim Çiçek ve Ahmet Şık gibi tutuklu gazetecilerin fotoğraf fotoğrafları taşındı.

 

İzmir

Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlanan 1 Mayıs; İzmir’de de diğer senelere göre daha kitlesel ve coşkulu bir şekilde geçti.

Konak taşeron işçileri, Taşerona Karşı İşçi Dayanışma Derneği, DİSK, KESK, Türk-İş vd. sendikaların, çeşitli parti ve DKÖ’lerin, devrimci-demokrat-ilerici örgütlerin katıldığı 1 Mayıs’a bağımsız toplulukların da katılımı yoğunlukluydu. Konak Sümerbank ve Basmane kollarından gerçekleşen yürüyüşe başlanırken; BDP de demokratrik çözüm çadırından yürüyüşe başladı.  Bazı kurumlar da Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak garından toplanarak alana girdiler.

Biz de Partizan olarak “1 Mayıs emperyalizme, faşizme karşı ateştir. Bu ateş yaksın tutuştursun bütün alanları” ve 2 Şubat’ta Dersim’de şehit düşen 5 TİKKO gerillasının resminin bulunduğu “Kalbimize saplandı beş bıçak, kalbimiz daha güçlü çarpacak” yazılı pankartlarla katıldık.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da diğer kurumlarla beraber saat 10.30’da Eski Sümerbank önünde toplandık. Geçen yıla göre daha kitlesel olan kortejimiz belli eksikliklerine rağmen coşkusuyla ve disipliniyle iyi bir duruş sergiledi.

Yürüyüşte “Yaşasın 1 Mayıs, biji yek Gulan”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak”, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya” vb sloganlar atıldı. Dersim’de 5 gerillanın şehit düşmesinin hüzün ve haklı gururun da verdiği etkiyle yürüyüş boyunca “Beşler yaşıyor, Partizan savaşıyor”, “Kadınlar savaşı büyütüyor”, “Gerillalar ölmez, yaşasın halk savaşı” vb. sloganlar atıp; ajitasyon konuşmaları yaptık. Ayrıca Libya’daki saldırılara, güncel duruma, 1 Mayıs’ın önemine ve vetoya yönelik ajitasyonlar çekildi ve yine bunlara yönelik sloganlar atıldı.

YDG de; “Şifrelere, Geleceksizliğe, Baskılara, Örgütsüzlüğe karşı GelecekSizsiniz!” pankartı ile ve geçen seneye göre daha iyi bir katılımla alanandaydı. YDG kortejinde de liselilerin katılımı yoğunluktaydı.

Miting söylenen marşların türkülerin eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

 

Mersin

Mersin’de bu yıl 1 Mayıs Cumhuriyet alanında kutlandı. Sabah saatlerinden itibaren İstasyon önünde toplanmaya başlayan kitle, 11.00’de yürüyüşe geçti. Cumhuriyet alanında kitlenin sayısı 10 bini bulurken, coşkunun yeterince olmadığını gözlemledik. Biz ise 1 Mayıs’ta “Biji 1 Gulan, Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartımızla alandaydık. “Birlik Mücadele Zafer”, “Biji Yek Gulan, Yaşasın 1 Mayıs”, “1 Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak”, “Bedel Ödedik Bedel Ödeteceğiz” sloganlarını sık sık attık.

 

Denizli

Sömürünün, baskıların ve gözaltıların yoğunlaştığı bir dönemde 1 Mayıs’ı, egemenlere ve faşizme inat coşkuyla karşıladık. 1 Mayıs öncesinde Denizli ve Balıkesir’de eşzamanlı yapılan operasyonlara rağmen devrimcilerin ve emekçilerin alanları doldurmasını engelleyememiştir.

Seçim öncesi “emek”ten yana söylem tutturan sistemin tescillenmiş faşist partileri 1 Mayıs coşkusunu da rant haline getirmeye çalışmış ancak yine teşhir edilmekten kurtulamamışlardır. Daha düne kadar torba yasalarla emekçilerin üzerinde ki sömürüyü arttıran, grev yapan işçileri “deli gömleği giymek”le itham eden, patron yanlısı sendikalar kurup emekçilerin sendikal mücadelesini engellemeye çalışan faşist partiler, alanları dolduran milyonlarca emekçiden seçim öncesi gereken cevabı almışlardır.

Denizli’de de 1 Mayıs, diğer yıllara oranla kitlesel olarak kutlanmış ve yaklaşık 3 bin kişi bu coşkuya ortak olmuştur. 1 Mayıs günü belediye önünde toplanan sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri kortejler halinde Ulus Caddesine yürüyüş gerçekleştirdi. Biz de Denizli YDG olarak kendi pankartımızla kortejlerde yerimizi aldık.Yürüyüş boyunca  “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Karadeniz Kürdistan savaşıyor Partizan”, “İşçi-köylü el ele demokratik devrime” vb. sloganları attık. Ayrıca diğer devrimci örgütlerle beraber “Yaşasın 1 Mayıs, biji Yek Gulan”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak” gibi sloganlar atıldı.

Alana geldiğimizde sendika temsilcilerinin konuşma yaptıkları esnada BDP ve CHP arasında gerginlik yaşanmış ve alanda “Katil CHP 1 Mayıs’tan defol” sloganları yükselmiştir. Ancak olaylar büyümeden engellenmiştir. Konuşmalar bittikten sonra halaylar çekilmiş, türküler söylenmiş ve kutlamalar alandaki gerginlikten dolayı 2 saat erken sona ermiştir.

 

Malatya

KESK’in düzenlediği miting, işçi ve emekçilerin Emeksiz Alt Kavşağı’nda, toplanmasıyla başladı. Burada biraraya gelen KESK, PSKAD, ÖDP, EMEP, ESP, Partizan, AYÖP ve YGS mağduru öğrenciler kortejler halinde Emeksiz Meydanına doğru yürüyüşe geçti. Geçen yıla göre kitlesel olduğu gözlenen miting çekilen halaylarla son buldu.

 

Antakya

1 Mayıs günü Doğuş Okulları önünde toplanan kitle, 1 Mayıs’ın yapılacağı Uğur Mumcu Bulvarına doğru yürüyüşe geçti. Her yıl olduğu gibi birçok sendika, dernek ve demokratik kitle örgütlerin katıldığı 1 Mayıs’ta Partizan da yerini aldı. Bu yılki kutlamaların geçen yıllara nazaran daha iyi geçmesini bekliyorduk, ancak yürüyüşün çeşitli kurumların gelmesi beklenmeden başlaması ile sanki “bir an önce olsun bitsin” deniliyordu. Bu yüzden de Partizan korteji ile bazı kortejler mitingin sonuna yetişmiştir.

Alana yetiştiğimiz zaman her yıl olduğu gibi kortejlerin selamlanması beklenirken kortej selamlanmamış hatta alanda hiç yokmuşuz izlenimi vermiştir. Bizim için 1 Mayıs sıradan bir basın açıklaması niteliği taşımıştır. Antakya Partizan olarak bu tutumu eleştiriyoruz ve önümüzdeki yıllarda bu durumların yaşanmamasını umuyoruz.

Partizan “Krizin faturasını, krizi yaratanlara ödeteceğiz! İşsizliğe, yoksulluğa, baskılara geçit vermeyeceğiz! Emekçi haklar örgütlenmeye!” pankartı arkasında yürüdü. Yürüyüş boyunca “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “İbo, Haydar Zülfikar namludadır iktidar”, “Gençlik dağlara, halkımız saflara, Partizanlara”, “İşçi köylü el ele demokratik devrime”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Sefagül, Nurşen, Gülizar, Fatma, Derya yoldaş ölümsüzdür” gibi sloganları atarak 1 Mayıs’ın kızıllığını selamladık. 1 Mayıs Grup Nidal’ın sahne almasıyla son bulmuştur. (Özgür Gelecek)