Anasayfa , Avrupa , Onbinler Anti-Kapitalist Sloganlarla 1 Mayısta Berlin’de Ayağa Kalktı!

Onbinler Anti-Kapitalist Sloganlarla 1 Mayısta Berlin’de Ayağa Kalktı!

berlin1BERLİN | 04-05-2014 | Her 1 Mayıs’ta Berlin ayağa kalkar. Bu yıl, daha 1 Mayıs öncesi Berlin-Wedding’de (30 Nisan) birkaç bin kişi anti-kapitalizm sloganı altında burjuva düzene karşı gür haykırışlarıyla sokakları inletti.

Bu 1 Mayıstan bir gün önceydi. 1 Mayısta ise iki ayrı temel yürüyüş yapıldı. Biri sendikaların önderliğinde yapılan, diğeri ise alman sol gruplarının önderliğinde artık gelenekselleşen devrimci 1 Mayıs kutlamalarıydı. Sendikaların önderliğindeki yürüyüş öğleden önce saat 10:00’da Hackescher Markta başlayıp Brandenburg kapısında bitti. Bizim ATİF olarak katıldığımız ve başta TKP/ML olmak üzere Türkiye devrimci hareketinin bir çok örgüt ve kurumlarının katıldığı yürüyüşte bizler bol miktarda almanca ve  türkçe kurumumuzun bildirisini dağıttık. Yürüyüşün hemen başında sendika ağalarıyla yer yüzünden uzunca bir gerginlik yaşadık. Bizi yürüyüşün en arkasında diğer Türkiyeli örgütlerin çoğunluğunun olduğu alana sürmek istediler ancak bizler buna direndik ve her zamanki kararlı tutumumuzla ortalarda durduğumuz yerden bir santim bile gerilemeyerek yerimizde kaldık. Sendika ağaları ve polisin bizi oradan çıkarma tavrına karşı çok sert tartışmalara girdik ve yerimizde tutunduk.

Yürüyüş başkacada bir olay ya da gerginlik olmadan devam etti ve sendikacıların konuşmalarından sonra bitti.

İkinci yürüyüş ise akşam saat 18:00’de Kreuzberg semtinde başlayan yürüyüştü. Bu yılkı yürüşe kitlesel katılım çok yüksekti. Yapılan tahminlere göre 25 bin cıvarında bir katılım sağlanmıştı ki bu şimdiye kadarki 1 Mayısların iki katı kadardı. Ne ki bu yürüyüşte de geçen yıl olduğu gibi beklenen çatışmalar, saldırılar olmadı. Ve hatta geçen yıla göre daha sakin geçen bir yürüyüş oldu. Gece saatlerine kadar yürüyüş devam etti. Polisle yer yer çatışmalar olmasına karşın bu yılkisi daha sakin geçen bir 1 Mayıs olarak tarihte yerini aldı.

2 Mayıs 2014

ATİF-BERLİN