Home , Avrupa , Ölüm zindanlarinda bulunan hasta tutsaklara sahip çıkalım!

Ölüm zindanlarinda bulunan hasta tutsaklara sahip çıkalım!

upotudakUPOTUDAK | 13 – 11 – 2013 | Faşizmin tarihi katliamlar tarihidir. Türk Devleti tarihi boyunca, hapishaneleri sürekli arka cephesi gibi korumuş ve korku alanları olarak kullanarak, topluma gözdağı vermeye çalışmıştır. Geçmişten günümüze dek,  hapishanelerde kurulan işkence tezgahlarında  binlerce insan katledilmiştir.  Bugün hapishanede bulunan yüzlerce ölümcül hasta tutsağın tedavilerinin engellenerek ölüme terk edilmesi, yeni katliamlara davetiye çıkartmaktır.

 AKP iktidarı, politik tutsakları teslim almak, kimliksizleştirmek ve kişiliksizleştirmek için, her türlü baskı ve yaptırımı uygulamaktadır. Bu baskı ve sindirme politikaların sonucu, 162’si ölümcül olmak üzere, toplam 544 politik hasta tutsak ölüme terk edilmiş durumdadır. Adalet Bakanlığı ve hapishane yönetimlerinin keyfi uygulamaları doğrultusunda, hasta tutsakların tedavisi engellenmektedir.

AKP’nin 11 yıllık iktidarı, başta işçi sınıfı olmak üzere, öğrenci, memur çiftçi, esnaf ve tüm ezilen kesimlere dönük uyguladığı, ekonomik ve “çok demokratik” politikaları ile bir yıkım tablosunu ortaya koymuş durumdadır. AKP “Demokratik” açılım yada “demokratikleşme” paketleriyle, toplumu kandırarak, toplumla dalga geçerek, yeni oyunlarını sergilemiş bulunmaktadır. 11 yıllık iktidarı döneminde topluma hiçbir yarar sağlamadığı gibi, baskı, anti-demokratik uygulamalar, göz dağı, korku ve tehditlerle toplum üzerinde bir karabulut gibi dolaşmaya başlamıştır.

Türkiye Hapishanelerinde, savunmasız tutsaklar üzerinde, her türlü yasak, her türlü insanlık dışı muamele, her türlü taciz (Elif Kaya örneğinde olduğu gibi), her türlü işkencenin yürürlükte olduğu, hak ihlalleri her gün çoğalarak devam etmektedır. Bunun en son örneklerinden biri olarak, Sincan 1Nolu F Tipi Hapishanesindeki tutsaklar, aylardır havalandırmalara kamera yerleştirilmesi saldırısıyla karşı karşıya kalmışlardır. Hücrelerin içini de görecek biçimde yerleştirilmeye çalışılan kameralar ile tutsakların özel yaşamlarına müdahale edilerek, sürekli takip, izleme ve taciz etme uygulamalarına tabi tutulmuşlardır.  4 Kasım 2013’de başlayan tutsakların direnişine karşı hapishane idaresi, bu defa çatılara kameralar yerleştirmiş,  7 Kasım 2013’de ise, bu saldırılar fiili saldırıya dönüşmüş ve 13 hücreye giren asker ve gardiyanlar, tutsaklara saldırarak, darp ederek, onları zorla tek kişilik hücrelere götürmüştür. Faşizmin tutsaklara yönelik bu alçakça saldırısını nefretle kınıyoruz. Hapishanelerde politik tutsaklara dönük, yaşanan bu saldırı ve vahşete karşı demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya ve hapishaneler sorununu, gündemde tutmaya çağırıyoruz.

  • Ağır hasta tutsaklar derhal serbest bırakılmalı ve tedavileri  yapılmalıdır.
  • Hücre içinde verilen tüm disiplin cezalarına son verilmelidir.
  • Baskı, işkence ve kötü muameleye derhal son verilmelidir.

             F-tipi Hapishaneler kapatılmalı,  politik tutsaklar serbest bırakılmalıdır.

UPOTUDAK-hasta tutsaklar bildirisi-