Anasayfa , Haberler , Kaybolan dilekçe Nihat Konak`ın üç yıllık özgürlüğüne mal oldu

Kaybolan dilekçe Nihat Konak`ın üç yıllık özgürlüğüne mal oldu

İSTANBUL | 14 nihat konak– 01 – 2014 | TKP/ML TİKKO yöneticiliği iddiasıyla tam 15 yıldır cezaevinde yatan Nihat Konak, 26 Aralık 2013 gününde şartlı tahliye olması gerekirken, hakkında disiplin cezası bulunduğu için bu hakkını kullanamadı. Cezaevinde kaybedilen dilekçe üç yıllık özgürlüğe mal oldu

Konak’ın Şubat 2017’ye kadar cezaevinde kalmasına yol açan disiplin cezası tam bir hukuk komedisini andırıyor. Cezaevi idaresine hakaret iddiasıyla kesilen cezaya yaptığı itiraz dilekçesi kaybedildi. Bu yüzden karar kesinleşti. Kesinleşen karara yaptığı itiraz ise, süresi dolmadığı halde, vaktinde itiraz edilmediği için geri çevrildi. Bu hukuksuzluklar dizisinin ardından Konak’ın üç yıl daha içeride kalması kesinleşti.

TKP/ML TİKKO yöneticiliği ve üyeliği iddiasıyla hapis cezasına çarptırılan Konak, 1999 yılından bu yana tutuklu bulunuyordu. Hesaplamaya göre 26 Aralık 2013’te tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun 29 Kasım 2013 tarihli yazısına göre 2008, 2010 ve 2011 yıllarına ait üç ayrı hücre cezasının bulunduğu ve bu yüzden şartla tahliyeden yararlanamayacağı belirtildi. Mevzuata göre, ‘şartla tahliye’den yararlanabilmesi için en çok iki cezasının olması gerekiyordu.

Bu cezalardan ilki 2008 yılında İran ’da Kürt tutuklulara destek için yapılan açlık grevinden sonra verilmişti. Bu cezaya itiraz eden mahkumlara, dilekçede kullandıkları ifadeler yüzünden ikinci bir ceza verildi. Bunun üzerine Konak ve üç arkadaşı dilekçelerini idare aracılığıyla göndererek; iki tutuklu ise kapalı zarfla İnfaz Hakimliği’ne ileterek, itirazda bulundu. Konak ve üç tutuklunun itirazı kaybolurken, diğer ikisi ulaştı. Dilekçesi ulaşan iki mahkum, 2012 yılında çıkan afla yeniden yargılanma olanağı elde etti ve on günlük disiplin cezasını iptal ettirdi.

Buna karşın Konak ve üç arkadaşının itirazı kaybedildiği için aldıkları ceza 12 Kasım 2008’de kesinlik kazandı. Konak da şikayetçi oldu. Fakat savcılık, 7 Nisan 2009’da kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti. Konak itiraz etti. Fakat “süresinde itiraz etmediği” için karar 12 Kasım 2013’te kesinleşti. Oysa itiraz süresi, 13 Kasım’da doluyordu. İnfaz Hakimliği de hukuka aykırılıkları incelemeden cezanın onanmasına karar verdi. Hukuk dışılıklar zinciri nedeniyle Konak, 26 Aralık 2013’te özgürlüğüne kavuşmayı hayal ederken, şimdi artık Şubat 2017’ye kadar gün sayacak..

(Haber: İSMAİL SAYMAZ  Radikal )