Anasayfa , Haberler , Ölüm orucu 238’inci gününde yaşamını yitiren Ebru Timtik son yolculuğuna uğurlandı

Ölüm orucu 238’inci gününde yaşamını yitiren Ebru Timtik son yolculuğuna uğurlandı

Haber Merkezi | 28.08.2020 |Ölüm orucu eyleminin 238’inci gününde yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik’in cenazesi, polis müdahalesine rağmen götürüldüğü Gazi Mezarlığı’nda annesinin yanına defnedildi.

“Adil yargılanma” talebiyle girdiği ölüm orucunun 238’inci gününde gözetim altında tutulduğu İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün yaşamını yitiren tutuklu Avukat Ebru Timtik için Gazi Cemevi’nde cenaze töreni yapıldı. Polis tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) cenazesi kaçırılan Timtik, Gazi Cemevi’ne getirildi. Cemevini ablukaya alan polis, avukatlar dışında kimsenin girmesine izin vermedi. Yurttaşların tepki göstermesi ve milletvekilleri ile polisler arasında yaşanan tartışmalar sonucunda gazeteciler hariç yurttaşların içeri girilmesine izin verildi.

Cemevinde yapılan törene, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, HDP il ve ilçe yöneticileri, Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İstanbul Barosu üyesi avukatlar, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın yakınları, Grup Yorum üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

TABUTUNA CÜBBESİ BIRAKILDI 

Cemevi bahçesinde sık sık “Ebru Timtik ölümsüzdür”, “Adalet istiyoruz alacağız”, “Aytaç Ünsal onurumuzdur” ve “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Timtik’in fotoğraflarının taşındığı törende, yakılan ağıtlar alanda duygusal anlara neden oldu. Kızıl bayrağa sarılan Timtik’in tabutuna avukatlık cüppesi ve karanfiller bırakıldı.

‘BAYRAĞI YÜKSELTECEĞİZ’

Cemevi morgunda olan Timtik’in cenazesi bahçeye çıkarıldığı sırada marşlar okundu. Burada saygı duruşunda bulunarak, Nazım Hikmet Ran’ın “Güneşi içenlerin türküsü” şiirinden dizeler okundu. Burada kısa bir konuşma yaşan ÖHD üyesi Sinan Zincir, Timtik’in kendilerine bıraktığı mücadele bayrağını yükselteceklerini söyledi.

‘HERKES İÇİN ADİL YARGILANMA İSTEDİ’ 

ÇHD Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan, Timtik’in yaşam dolu biri olduğunu ifade ederek, “Ebru ablayı size nasıl anlatırım bilmiyorum. O bize her zaman neşe dolu ve güleç yüzüyle gelirdi. Bedenini ölüme yatırdığında sadece kendi için adil yargılanma istemedi, aynı zamanda bu ülkenin tüm emekçileri ve halkları için adalet istedi. Biz onun bu talebini yerine gelmesi için mücadele etmeye deva edeceğiz” dedi.

‘ER YA DA GEÇ KAZANACAĞIZ’

Ölüm orucunda bulunan avukat Aytaç Ünsal’ın eşi avukat Didem Baydar Ünsal, “Bugün burada Ebru ablanın mücadelesine sahip çıkan, onu yaşatmak için gece gündüz demeden, yorulmadan, yılmadan mücadele eden arkadaşlarımız var. Sesimizi duyuyorlar, gözümüzün içine bakıyorlar, yüreğimizde ki acının, içimizde kopan fırtınaların farkındalar. Bizi yalnız bırakmayacaklarını biliyoruz. Bu mücadeleyi kazanacağız. Er ya da geç kazanacağız” ifadelerini kullandı.

POLİS MÜDAHALESİ

Timtik’in tabutu başında dualar okundu, deyişler ve sevdiği türküler seslendirildi. Ardından Timtik’in cenazesi kitlesel yürüyüşle Gazi Mezarlığı’na doğru yola çıkarıldı. Yürüyüşün başlamasından kısa bir süre sonra polis yolu kesti. Kitleye gaz bombası ve biber gazıyla müdahale eden polis cenazeyi kaçırdı. Ara sokaklara dağılan kitle bir süre sonra cenaze aracının etrafını çevirerek cenazeyi geri aldı ve İsmet Paşa Caddesi üzerinde yürüyüşe geçti.

Polisin ikinci müdahalesine rağmen kitle Gazi Mezarlığı’na kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi.

TABUTU KADIN AVUKATLAR TAŞIDI

Polisin ablukaya aldığı mezarlıkta Timtik’in tabutu cübbelerini giyen kadın avukatlar tarafından taşındı ve sık sık “Devrimci avukatlar onurumuzdur”, “Ebru Timtik ölümsüzdür”, “Halkın avukatları onurumuzdur” sloganları atıldı. Mezar başında yapılan saygı duruşunun ardından Timtik sloganlar eşliğinde vasiyeti üzerine annesi Fatma Timtik’in yanına defnedildi. Defin işlemi boyunca polis helikopterinin alçak uçuş yapması dikkat çekerken, sürekli sirenler çalındı. Polisin bu tutumuna da yurttaşlar sloganlarla tepki gösterdi.

CENAZE TÖRENİ SONRASI MÜDAHALE

Cenaze töreninin ardından mezarlıkta dağılan kitleye polis tekrar müdahale etti. Ara sokaklara dağılan kitle, polise karşılık verince kısa süreli arbede yaşandı. Polis müdahalesinde Eser Çelik adlı bir yurttaş gözaltına alındı. (MA)