Anasayfa , Avrupa , Pınar Selek : Mücadele edeceğim

Pınar Selek : Mücadele edeceğim

pinarSTRASBOURG |27-01-2013 | Müebbet hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek, hukuk mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

Mısır Çarşısı’ndaki patlama ile ilgili 15 yıl süren mahkeme süreci sonunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek, tartışmalı karara karşı hukuk mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

Fransa’nın Strasbourg kentinde basın toplantısı düzenleyen Selek, karar karşısında büyük bir şok yaşadığını kaydederken, “Ülkeme dönmek için mücadele edeceğim” dedi.

1998 yılındaki patlamanın ardından suçlanan ve 2 yıl boyunca hapis yatan Selek, bilirkişi raporunda patlamanın büyük olasılıkla tüp gaz kaçağından meydana geldiğinin belirtilmesi üzerine serbest bırakılmıştı.

Selek hakkında daha önce mahkemenin verdiği iki beraat kararı, Yargıtay tarafından bozulmuştu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, son duruşmada, tutuksuz yargılanan Pınar Selek’in “Devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak” suçunu düzenleyen 765 sayılı eski TCK’nın 125. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

İnsan hakları örgütleri, Selek hakkındaki suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu vurguluyor.

‘Karanlık zamanlara dönülüyor’

İstanbul’daki karar davasını izleyen Alman gazeteci-yazar Günther Wallraff da Pınar Selek’in Strasbourg’da düzenlendiği toplantıya katıldı. Wallraff, “Bu, siyasi amaçlı bir davaydı ve en karanlık zamanlara yeniden dönülüyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi. PEN Yazarlar Derneği’nin Almanya şubesi de davadan çıkan kararla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “PEN, Türkiye’nin bir hukuk devleti olup olmadığına ilişkin yoğun şüphe uyandıran bu mahkeme kararını şiddetle protesto etmektedir”denildi.

Pınar Selek’in babası Alp Selek, yargılamayı bir ”hukuk skandalı” olarak nitelendirerek, “Bu kararın temyizi var” ifadelerini kullandı. Selek, mücadeleyi hiçbir şekilde aksatmayacaklarını belirtirken şunları söyledi:

”Avrupa halkı, parlamentosu, üniversitesi kararın hukuk dışı olduğunu biliyor. Durumu bizim kadar bilen bir Avrupa, Pınar’ı bu adamlara teslim etmez hiçbir şekilde. Böyle de bir korkumuz yok. Burada sonuna kadar mücadele ederek, bu insanların yaptıkları hukuk dışı işleri takip edeceğiz.” (DW)