Anasayfa , Avrupa , Öğrenciler Hollanda’da Okulları İşgal Etti

Öğrenciler Hollanda’da Okulları İşgal Etti

UTRECHT | 01 – 02 – 2010 | Hollanda’da öğrenciler çeşitli şehirlerde bulunan üniversite ve yüksek okulları işgal etti. Temel öğrenci yardımının kesilmesi planlarını protesto eden öğrenciler Utrecht, Amsterdam, Rotterdam ve Nijmegen şehirlerinde işgaller gerçekleştirdi. ‘Eğitim Hakkın için Savaş’ pankartı ise dikkat çekti.

Utrecht’te yüzü aşkın öğrenci sabah 7’de Utrecht Üniversitesinin yönetim binasını işgal etti. Amsterdam ve Nijmegen’de ise öğrenciler Amsterdam Üniversitesi ve Radboud Üniversitesinde işgaller gerçekleştirdi.

Genel talepler

Protestolar hükümetin öğrenci bursunu kaldırıp, kredi formunda öğrencilere sunma planlarını protesto eden öğrenciler, aynı zamanda, okul yönetimlerin bu planı desteklemelerini protesto ediyorlar. Üniversite platformu (VSNU) eğitimde kapsamlı kısıtlama planları ve bunun parçası olan ödeneklerin krediye çevrilmesi planını desteklediklerini açıklayarak, kime taraf olduklarını açık bir biçimde göstermişti.

Öğrenciler ise Üniversite Yönetimlerinin, VSNU platformunun söylemlerini ret etmelerini istiyor. VSNU, söylemlerinin arkasında olduklarını yineledi. Tek sözde argüman ise, elde edilen paranın tekrardan eğitime yatırılması olarak belirtiliyor.

Utrecht

Utrecht’li öğrenciler Üniversite girişini sandalye ve masalarla kapatarak barikat kurdu ve çalışanları dışarda bıraktı. Öğrenciler binanın 3 katına dağıldılar ve binaya ‘İşgal edildi’, ‘Öğrencilere daha fazla söz hakkı’, ‘Temel Öğrenci Ödeneğini Kurtar’ yazılı pankartlar astılar. Öğrenciler yaptıkları açıklamada daha fazla söz hakkı verilmesini ve kaldırılmak istenen bağımsız Üniversite gazetesi Ublad’ın da yayına devam etmesini talep ettiler.

Amsterdam

Amsterdam Üniversitesinin Oudemanhuispoort’taki kolej salonu da işgal edildi. Buradaki öğrenciler işgallerin ne kadar süreceğinin belli olmadığını belirttiler.

Nijmegen

Radboud Üniversitesini de işgal eden öğrenciler burada temel ödeneğinin kaldırılma planlarının öğrencinin geleceğiyle oynamak anlamına geldiğini söylediler. Nijmegen de aynı zamanda öğrenciler yürürlüğe konulmak istenen bağlayıcı tavsiye kararına da karşı çıkıyorlar.

Rotterdam

Erasmus Üniversitesinde 11.30 sularında işgal edilerek ‘İşgal edildi’, ‘Öğrenci Ödeneğini kaldırmak mı? Hiç sanmıyorum!’ pankartları asıldı. Burada da öğrenciler okul yönetiminin hükümetin eğitim alanındaki kısıtlamalarına karşı çıkmasını istiyorlar.

Delft

Delft Teknik Üniversitesinde işgal gerçekleşmese de, merkezi salona kısıtlamalara karşı pankart açıldı. Yerel Öğrenci birliği VSSD, kısıtlamaların özellikle 2 yıl süren master bölümlerinde büyük sorun yaratacağı endişesinde olduklarını açıkladı.

Sendikalar destekliyor

Merkezi Öğrenci Sendikası LSVb işgallerin kendileri tarafından düzenlenmediğini, ama hepsini desteklediklerini açıkladı. Aynı zamanda ülkenin en büyük işçi sendikası Abvakado FNV, öğrencilerin taleplerini desteklediklerini açıkladı. FNV, son yıllarda yapılan kısıtlamalarla iş olanaklarının azaldığını, öğretmen ve araştırmacılarının kalitesini gerilettiğini savunarak, eğitimde kısıtlama değil, yatırım yapılmasını savundu.

Eğitim Bakanı Plasterk ise kısıtlama planlarını araştıran komitelerin sonuçlarının Mayıs ayında çıkacağını söyleyerek, ilginç bir şekilde, ‘herkes için ulaşılabilir, yüksek kalitede eğitim sağlamalıyız’ dedi.