Anasayfa , Avrupa , ATİK-UPOTUDAK; “Politik Tutsaklara Özgürlük”

ATİK-UPOTUDAK; “Politik Tutsaklara Özgürlük”

HABER MERKEZİ|07.03.2023|ATİK-UPOTUDAK, 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde binlerce insanın düşüncelerinden dolayı tutsak edilip, ağır işkencelere maruz kaldığını bildirdi ve politik tutsaklara özgürlük istedi.

‘Politik tutuklular ordusu yaratılıyor’

Açıklamada birçok ülkede mevcut sistemin yarattığı krizler sonucu yönetenler ile yönetilenler arasındaki çelişkilere dikkat çeken UPOTUDAK, birçok ülkede binlerce insanın düşüncelerinden dolayı tutsak edilip, ağır işkencelere maruz kaldığını belirterek, şu ifadeleri kaydetti:

“Her yıl 18 Mart uluslararası politik tutsaklar gününde, dünyanın birçok ülkesinde binlerce insanın düşüncelerinden dolayı tutsak edilip, ağır işkencelere maruz kaldığının gerçekliğiyle karşı karşıya kalmaktadır. Çünkü mevcut sistemdeki kriz her geçen gün yoğunlaşıyor. Bunun sonucunda da yönetenler ile yönetilenler arasındaki çelişkiler giderek daha da derinleşmektedir. Bundan dolayı, dünyanın pek çok ülkesinde toplumsal muhalif güçlere yönelik saldırılar da artıyor. Sistemi eleştiren, tepkisini çeşitli eylem ve etkinliklerle dile getirenlerin üzerindeki baskı yeni yasal düzenlemelerle artıyor. Mevcut güvenlik yasaları, toplantı ve gösteri yasaları ve temel hakları belirleyen diğer birçok yasa her geçen gün sertleştiriliyor.

Birçok ülkede toplumsal muhalefet güçleri, sistemin bu saldırılarına karşı sokak eylemleri, işçi ve köylü grevleri, doğayı savunan etkinliklerle giderek daha güçlü direnişler örgütlüyor. Sonuç Dünyanın dört bir yanında yüz binlerce insan ağır işkenceler altında hapsediliyor, hapishanelere kapatılıyor. Bunlara her gün yenileri eklenerek adeta bir politik tutuklular ordusu yaratılıyor.”

‘Hapishanelerdeki koşullar giderek ağırlaşmaktadır’

Açıklamanın devamında tüm ülkelerde hapishane koşullarının giderek daha da ağırlaştığını söyleyen UPOTUDAK, “Tecrit koşulları ve yıllarca süren hapis cezaları insanlara ağır bedeller ödetmektedir. Ayrıca tüm hapishanelerde tutsaklar sistematik olarak ağır işkencelere maruz kalmaktadır. Özellikle hapishanelerde korona pandemisine karşı önlem alınmaması nedeniyle zaten sağlık sorunları olan birçok tutsak giderek daha ciddi hastalıklarla karşı karşıya kaldı. Birçok uluslararası kampanyaya rağmen ağır sağlık sorunları olan tutsaklar tahliye edilmemekte ve adeta ölüme terk edilmektedir” dedi.

‘Tutsaklara düşman hukuku uygulanmaktadır’

Sistemin hapishanelerde politik tutuklulara yönelik düşman hukuku uyguladığını, kendisinden olmayan, kendisi gibi düşünmeyen ve sisteme karşı direnenlerin düşman olarak görüldüğünden dolayı her türlü saldırı, baskı, işkence ve katliama maruz kaldıklarının altını çizen UPOTUDAK, “İran’da olduğu gibi, çok ülkede politik tutsaklar düşman görüldüğü için idam cezası ile cezalandırılmaktadır.

Devrimci mücadelenin öncülerine yönelik özel uygulamalar her geçen gün artıyor. İran’da kitlesel ayaklanmanın ardından binlerce kişi hapsedildi ve ağır işkencelere maruz bırakılmaktadır. Peru’da yaşanan darbeyi kınayan kitlelere yoğun saldırılar sonucunda birçok insan hayatını kaybetmiş, yüzlerce gösterici göz altına alınarak tutuklanmıştır. ABD’de Siyah Panter hareketinden Mumia Abu-Jamal, Filistinli özgürlük direnişçileri, Fransa’da uzun yıllardır tutsak edilen Georges Abdallah ve Ahmad Saadat, Hindistan’da Dr. GN Saibaba, Kürdistan Özgürlük Hareketi lideri Abdullah Öcalan ve Türkiye cezaevlerinde on binlerce politik tutsağa ağır koşullar dayatılmaktadır” ifadelerini kaydetti.

‘Avrupa ülkelerinde de saldırılar artmaktadır’

Açılamada Avrupa ülkelerindeki hapishanelerde de yerli ve göçmen devrimcilere yönelik saldırıların arttığını aktaran UPOTUDAK, şu ifadelere yer verdi:

“Avrupa ülkelerinde yerli ve göçmen devrimcilere yönelik saldırılar yoğunlaşmaktadır. Özellikle Almanya, Fransa başta olmak üzere birçok ülkede çıkartılan yeni yasalarla, emperyalist kapitalist sistemi eleştiren ve karşı mücadele eden güçlere sokak eylemlerinde saldırılmakta, toplu tutuklanmakta ve uzun yıllara hapishanelerde tutuklanmaktadır. Almanya anayasanın 129 a ve b bendine dayanarak, göçmen devrimcilerin kendi ülkelerindeki faşist baskıya karşı mücadele ettikleri için uzun yıllara varan hapis cezaları verilmektedir. Özellikle Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimciler en çok bu saldırıya maruz kalmaktadır. Şu an onlarca devrimci Almanya hapishanelerinde tutulmaktadır.”

‘Tutsakların sesini alanlarda duyuralım’

Aıklamanın son kısmında hapishanelerde yaşanan insan hakları ihlallerine karşı, Avrupa’da kamuoyu yaratmak için tüm yerli ve göçmen örgütleri duyarlı olmaya ve tutukluların sesini sokaklarda haykırmaya çağıran UPOTUDAK, tüm politik tutsaklara özgürlük istedi.

Uluslararası sempozyum

Öte yandan 18 Mart 2023 tarihinde Stuttgart’ta UPOTUDAK tarafından Uluslararası Politik Tutsaklar Günü’ne ilişkin uluslararası bir sempozyum gerçekleşecek.