Anasayfa , Köşe Yazıları , ‘ÖSO’nu AL DA GİT!’ – Çetin Çetin

‘ÖSO’nu AL DA GİT!’ – Çetin Çetin

Astana’da yapılan görüşmelerde ”Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması” kararının alınmasının ardından Rusya öncülüğünde İran ve Türkiye’nin katılımıyla Soçi’de üçlü bir zirve gerçekleştirildi.

Bu zirvede alınan en önemli karar önümüzdeki günlerde ”Suriye’deki tüm kesimlerle bir araya gelinecek olan bir ulusal kongre gerçekleştirilecek” olması. Yapılacak bu kongreye PYD’nin katılması da gündemde.

Üçlü Soçi zirvesinin düzenleyicisi ve sahibi konumundaki Rusya PYD’yi bir şekliyle bu ulusal kongreye katmaktan yana. Bunu açık açık da belirtiyor. Rusya Ortadoğu politikasında özellikle de Suriye politikasında PYD’le birlikte Rakka operasyonunu gerçekleştiren ve RTE’nin tüm karşı çıkmalarına/çırpınmalarına rağmen her türlü teknik ve silahlarla donatan ABD’ye Kürtleri kaptırmama siyasetini yaşama geçirmek için çabalıyor.

Soçi zirvesine katılan RTE’de PYD’nin yapılacak olan Suriye ulusal kongresine katılmaması için bilinenleri tekrar etmekten öteye gitmeyen cümleler sarf etti. ”Milli güvenliğimize kast eden terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklemesin. Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı çeteyi meşru aktör olarak göremeyiz”. Yani kendilerinin kırmızı çizgilerini bir kez daha vurgulamış oldu. Üstü kapalı olarak. Ama ne yazık ki bir zamanlar BOP’un eş başkanı olmakla şişinen/böbürlenen RTE’yi kimse artık ciddiye alıyor. Daha düne kadar Emevi camiinde namaz kılmaktan dem vuran RTE’nin Suriye siyaseti çökmüş görünüyor. Yani bu anlamda Ortadoğu’da, özellikle Suriye’de de kaybedenin RTE ve AKP’nin politikası olduğu görülüyor.

Şimdiye değin ”Kati Eset” değişini dilinden düşürmeyen RTE’nin Soçi zirvesinde Şam yönetimini yani Beşar Esad’ı tanıdığı görülüyor. Bu tanımayla da yapılacak olan ulusal kongreyle Beşas Esad’ın iktidar kalmasını garantilediği görülüyor. Diğer yandan PYD’i sürekli ”terör örgütü” olarak niteleyen ve onlarla bir araya gelmenin/görüşmenin sözünü dahi ettirmeyen RTE ve AKP yönetimi yapılacak ulusal kongreyle PYD ile aynı masaya oturacağı Soçi zirvesiyle bir gerçeklik kazanmış bulunuyor.

Bu konuda açıklama yapan PYD eş başkanı Şahoz Hasan ”Soçi’de düzenlenecek kongreye davet edildik, katılacağız” dedi. Ve bununla yetinmeyerek Cenevre’de yapılacak BM Suriye oturumuna da katılacaklarını açıkladı. Yani daha düne kadar PYD’ye ”terör örgütü” diyerek ver yansın eden RTE ve AKP yönetimi PYD’le masaya oturma durumuna düşürülmüştür.

RTE Soçi’de, üçlü zirvede masaya oturmuştur. Ama o masadan yengi ile değil yenilgiyle ayrılmıştır/kalkmıştır. Zirvenin kazananı değil kaybedeni olmuştur.

Yenilgi gerçekliğine bir madde daha ekleyebiliriz: Rusya yakın br gelecekte Esad yönetimiyle Rojava kantonlarını barıştırabilir. PYD ile Şam yönetimini bir masaya oturtabilir.

”Putin’e burnuna kaptıran kurtulamaz” değişinin gerçekliğe dönüştüğüne tanıklık ediyoruz desek yanılmış olmayız. Rus’un uçağını düşürüp efelenmenin sonuçlarını kestiremeyenlerin düştüğü hazin durumlara tanık oluyoruz…

İki emperyalist güç arasında Vietnam’da yapılan görüşmelerde de varılan mutabakatta ”Suriye’de İŞİD’e karşı savaştan başka savaş olmayacak”. İŞİD’in dışında kalan bütün sorunlar savaşla değil uzlaşma/anlaşma yöntemleriyle çözülecek. Ne Suriye Şam yönetimi QSD ile olan sorunlarını ne de QSD Suriye Şam yönetimiyle sorunlarını savaşla/silahla çözmeye kalkmayacak. İŞİD’in dışında hiçbir konuda silah ve savaş söz konusu olmayacaktır.

İşte burada RTE’nin Afrin ve Rojava hesapları da suya düşüyor. Kürt halkı Suriye’de elde etmiş olduğu kazanımların vermiş olduğu moralle siyasi ve diplomatik alanında önemli mevziler kazanacak ve RTE köşeye sıkıştırılacak.

Zaten epey uzun bir süredir RTE ve AKP’si izledği politikalarla bölgenin dışına düşmüştü. Söz konusu bu Vietnam mutabakatıyla da bölgenin dışına itilmiş oluyor. Yakın bir süreçte Vietnam mutabakatında belirtildiği gibi bağımsız birleşik bir Suriye’nin oluşturulması için RTE’nin Türkiye’sinin işgal ettiği Cerablus ve El Bab’dan çekilmesi de kaçınılmaz olarak gündeme gelecek.

Önümüzdeki kısa bir süreçte Rusya’nın öncülüğünde gerçekleşecek olan (Suriye’deki bitin güçlerin katılacağı) Suriye ulusal kongresinde RTE ile Beşar Esad’ın oturmalarına da tanık olacağımız günler yakındır.

Görüşme masasında sorunlar tartışılırken Esad’ın aklına, RTE’nin Mersin’de çiftçi bir vatandaşla tartıştığında söyledikleri ”artistlik yapma lan! Ananı al da git” aklına gelip de RTE’ye

ÖSO’nu al da git!

Der mi? DER!