Home , Haberler , Ölüm Değil Yaşam İçin, Militarizme Hayır Paneli Gerçekleşti

Ölüm Değil Yaşam İçin, Militarizme Hayır Paneli Gerçekleşti

HAMBURG |18.03.2018| Hamburg’ta ‘‘ Ölüm Değil Yaşam İçin, Militarizme Hayır ! ’’ başlıklı Yeni Kadın’ın örgütlediği panel gerçekleşti.  Sendikal mücadele icerisinde bulunan Meryem Çağ , yazar Gülfer Akkaya , Yeni Kadın temsilcisi Hülya Onur ‘un katıldığı panel açılış konuşması ile başladı.Duyurusu ve hazırlıkları aylar önce başlatılan etkinlik saat 14 ‘te Atif Hamburg dernek lokalinde  başladı.

İlk söz hakkı Meryem Çağ alarak ‘‘Dün Hannover’de Newroz’a katıldığını geçen sene Amed Newroz etkinliğindeydim’’ diyerek katılımcıların ve konukların Newroz’unu kutladı.  Emekçi kadınların iş hayatında emek sürecinde ki rolüne vurgu yaptı. Genel olarak sömürü sisteminde ki kadın örgütlülüğünün önemine değindi.  Son süreçte Ohal ve KHK’larla işinden olanların durumuna vurgu yaptı. Güncel bir süreç olan Ohal ve KHK’lara karşı mücadelede bulunduğu sendika KESK’in mücadelesinden örnekler vererek aktarımda bulundu.

‘‘Alevilikte kadın erkek eşittir, Alevilerde değil’’             

İkinci söz hakkı yazar Gülfer Akkaya’nındı. Yazar Akkaya dinsel ve tarihsel süreçlerde kadının mücadelesine değindi. Birçok dinde kadın – erkek eşitliği olmadığını söyleyen Akkaya, Alevilik inancında , felsefesinde bu eşitliğin olduğunu ama alevilerde olmadığını söyledi. Ana tanrıçaların dönemine değinen Akkaya erkek egemen sistemden önce kadının doğurgan olması sebebi ile daha üstün bir noktada olduğunu ana tanrıçaların doğurganlığı ile diğer tanrıları doğurduğunu tarihsel ve mitolojik  olarak açıklamalarda bulundu. Bilimsel temeli Sümerler döneminden ele alarak gelindiğinde kadının rolü ve mücadelesine vurgular yaptı.Alevilik inanışının kadınlar açısından diğer kitaplı dinlere göre ve kitapsız dinlerin bir çoğuna göre olumluluk içerdiğini vurguladı.

“Rojava, Şengal, Kobani ve Efrin Öz Savunmadır“

Son söz hakkını Yeni Kadın temsilcisi Hülya Onur aldı. Onur ,sözlerine panelistlere ve katılımcılara teşekkür ederek başladı. Etkinliği Yeni Kadın’ın farklı şehirlerde yaptığını vurguladı. Bu etkinliği 8 Mart Dünya emekçi kadınlar günü vesilesi ile birçok alanda örgütlendiğini belirtti. Devamında erkek egemen sisteme değindi. Güncel sıcak gelişmeler , savaşın olduğu Efrin , Rojava , Şengal bölgelerinde kadınların mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Militarizmin savaş politikalarında kadınların yaşadığı katliamlara dikkat çekti. Işid , Al Nusra , Al Qaide ve Öso çetelerinin kadın bedenine yönelik saldırılarını örneklerle aktardı. Buna karşın Rojava ‘da yaşanan kadın öncülüğünde ki mücadeleye ve direnişe değinerek bunun bir öz savunma olduğunu vurguladı. Erkek egemen sistemde görünmeyen emek üzerine ve kadınların karşılaştığı şiddete karşın bilinçlenmek ve farkındalık yaratılması gerektiği vurgulandı. Yakın süreçte yaşanan kadın cinayetlerine ve uğradıkları şiddete örnekler verildi. Bunun yanında mevcut politikanın sadece kadınlar üzerinde değil , çocuklar üzerinde de benzeri sorunları doğurduğunu vurguladı. Bu sorunlara karşın kadınların örgütlü güçlü durması ve öz savunma noktasında bilinçlenmesi gerektiği vurgulandı. Kadın beyanının esas alınması noktasında  da kurum içi tartışmalarla ilerleme kayıt edildiği bu noktalarda bilincin ve ufkun daha geniş olması gerektiğine değindi. Sözlerini Efrin direnişiyle ve bu direnişle dayanışma amaçlı 2 aydır Avrupa’da ki eylemlere vurgu yaparak bitirdi. Bu eylemlerde Türkiye ve T. Kürdistan’ındaki katliamlara karşı alanlarda yer almayan Alevi örgütlerinin yöneticilerini eleştirdi. Birçok alevi kurumu ile de ilişkisi olduğunu söyleyen Onur ,‘‘Alevi kurumları 2 aydır sokakta yok. Bunun vebali Alevi kurumlarının yöneticilerinin üzerindedir’’dedi.

Panele 10 dakika ara verildi.Soru ve düşünceleri için katılımcılara söz hakkı verildi. Son olarak toparlama bölümü ile beraber etkinlik sonlandırıldı.