Home , Avrupa , Nürnberg’te Görkemli 1 Mayıs

Nürnberg’te Görkemli 1 Mayıs

NÜRNBERG |01.05.2021| Sınıf kavgamızın şanlı günü 1 Mayıs, pandemi yasaklarına rağmen görkemli bir şekilde kutlandı.

Nürnberg’de 1 Mayıs herzaman  iki farklı  organizasyonla kutlanıyor. DGB’nin organize ettiği etkinlik ve Otonom grupların organize ettiği Devrimci 1 Mayıs. Sarı sendikalar 1 Mayıs kutlamalarını iptal edince Nürnberg Demokratik Güçbirliği ve Nürnberg Devrimci Cephe(Bir-Kar, ATİF işçi komisyonu, Arbeiterbund für den  Wiederaufbau der KPD,  Jugendorganisation FDJ) birlikte organize kararı aldılar.

Haftalardır süren hazırlıklardan sonra bugün bir yılın emeğini sokaklara yansıttılar. Sabah saat 10:00’da Aufsessplatz meydanında toplanan yüzlerce kitle bayrakları ve pankartlarıyla alanı kızıla boyadılar. Güçbirliği bileşenleri ortak pankart hazırlayarak yürüyüşe katıldılar. Yarım saat süren konuşmalardan sonra yürüyüşe geçen kitle günün önemine ilişkin sloganlarla sokakları inletti. 300 civarında ki kitle DGB sendika binası önünde durarak konuşmalara devam etti.

ATİF adına yapılan konuşmada;“Paris Komünün 150 yıllık öğretisiyle, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününü selamlıyoruz“ diyerek başlayan konuşma devamla „pandeminin esas sorumlusu, yiyeceklerimizin genini değiştiren, sularımızı ve çevremizi kirleten, doğayı katleden, eğitime ve sağlığa değil silahlanmaya devasa bütçe ayıran emperyalist-kapitalist sistemlerdir. Doğayı, sağlığı, eğitimi, demokratik hak ve özgürlükleri  günden güne yok eden bu sistemlerdir.

Emperyalistler dünyanın bir çok yerinde yeraltı ve yerüstü zenginlikleri için bölgesel savaşlar vermektedirler. Bu savaşlardan en yoğunu Ortadoğu’da yaşanmaktadır. Emperyalistlerin çıkarını koruyan faşist Türk devleti aynı zamanda kendi çıkarları için bir savaş politikası yürütmektedir. Boğaziçi öğrencilerine, HDP’ye, HDP’lilere, Ezidilere, Alevilere, Kürtlere, Devrimci ve Sosyalistlere karşı uyguladığı  saldırı ve baskı politikaları hâlâ devam etmektedir. Bu faşist politikalara karşı tek çare tek umut birlikte mücadele etmektir.

Türkiye ve Türkiye Kürdistanın’da onlarca ötgütün biraraya gelerek oluşturduğu Birleşik Mücadele Güçleri ve Avrupa’da oluşturulan Avrupa Demokratik Güçbirliği  birlikte mücadele için önemli bir adımdır. Bu adımı  büyütmek, faşizmi yıkıp özgürlüğe yürümek hepimizin görevidir“ diyerek,  bütün ülkelerin işçileri ve ezilen halklarını birleşmeye çağırdı.

DGB önündeki kısa aradan sonra tekrar yürüyüşe geçen kitle Devrimci 1 Mayıs alanına sloganlarla girdi. Binlerce genç kitlenin coşkuyla karşıladığı buluşma son yılların en görkemli 1 Mayıs mitingine sahne oldu.  Üç bine yakın kitlenin katıldığı miting ve yürüyüşe, polislerin olağanüstü önlem aldığı görüldü. Saatlerce süren yürüyüşün sonunda etkinlik büyük bir coşkuyla sona erdi.