Anasayfa , Avrupa , NO PASSARAN! Faşist PEGİDA’ya Geçit Yok!

NO PASSARAN! Faşist PEGİDA’ya Geçit Yok!

vs_nopegida1VILLINGEN-SCHWENINGEN | 14 – 01 – 2015 | 2014 Ekim ayından bu yana özellikle Dresden’de başlayıp giderek farklı şehirlerde eylemler düzenleyen ırkçı – faşist PEGİDA hareketi, Villingen’de de 12.01.2015’te saat 18.30’da Münster Platz’da bir eylem düzenleyeceğini açıklamıştı. Villingen – Schwenningen’de PEGİDA’nın ilk kez gerçekleştireceği bu eylemin, görkemli bir karşı duruş ile geri püskürtülmesi oldukça önemli idi. ATİF, YDG, ADHK, MLPD, Antifaşist Organizasyon Villingen – Schwenningen, DKP olarak bir araya geldik ve PEGİDA’nın eylem örgütlediği yerde ama onlardan bir saat önce başlamak kaydıyla biz de eylem yapma kararı aldık. Ancak toplantıda yerli ve göçmen sol örgütlerin dışında DGB, kiliseler, SPD vb. partilerin de yer aldığı ikinci bir protesto eyleminin daha saat 18.00’de başlatılacağını öğrendik. İki eylemin birleştirilmesi noktasında uğraşıldı ise de bazı kaygılardan kaynaklı bu mümkün olmadı. Sonuçta yarım saat arayla başlayan iki ayrı protesto eyleminin yapılmasında karar alındı.

Pazartesi akşamı saat 17.30’da yerli ve göçmen devrimci örgütlerin organize ettiği eylem yerinde kitle toplanmaya başladı. Eylemin ilk saatlerinde 300 – 350 civarında kitle toplandı. Saat 18.00’e yaklaştığında ikinci eylem alanı için de insanlar toplanmaya başladı ve 1000 – 1300 civarında insan da bu alanda toplanınca yoğun bir polis gücü, her iki eylem alanını da kontrol altında tutmaya başladı. Saatler 18.30’u gösterdiğinde PEGİDA toplanmaya başlayınca kitlenin güçlü protesto sloganları ile karşılaştılar. Polis PEGİDA taraftarlarını koruma altına alabilmek için, devrimci güçlerin önünde barikat oluşturdu.

Eylemin sürdüğü saat 20.00’ye kadar, polisin devrimci – demokratların bulunduğu topluluğa karşı kameraya çekme, sözlü sataşma vb prokatif tavırlara girerken, PEGİDA’nın yaptığı provakasyonlara gözyuman tavrı gözlerden kaçmıyordu.

PEGİDA’nın eylemi karşısında, kitlenin, kararlılığı ve coşkusu umutları büyütüyordu. Etkili soğuk havaya rağmen kitle kararlılıkla alandan ayrılmayıp coşkulu sloganlarını haykırmayı sürdürünce, saat 20.00’ye doğru PEGİDA taraftarları alanı terk etmek zorunda kaldı. PEGİDA’nın alandan ayrılmasından sonra, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da Villingen – Schwenningen’de ırkçı – faşist hareketlere karşı tavizsiz olunacağının altı çizilerek eyleme son verildi.