Anasayfa , Haberler , “Newroz Coşkusuyla Yerel Seçimlere!”

“Newroz Coşkusuyla Yerel Seçimlere!”

2014_Newroz2İSTANBUL |25-03-2014 |  Bu yıl Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından örgütlenen İstanbul Newroz Mitingi’nde milyonlar sokaklara aktı. Zeytinburnu Kazlıçeşme’de gerçekleşen mitingde alan sarı-kırmızı-yeşile boyanırken milyonlar “Öcalan’a Özgürlük” çağrısında bulundular.

Sabah erken saatlerden itibaren alana gelişler başladı. Yol boyunca konvoylar oluşturan halk, sloganlar eşliğine alana yürüyüşlerini sürdürdüler.

Ateşlerin yakıldığı alan, Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan, Beritan, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya posterleriyle süslendi. BDP, HDP, YPG ve Öcalan flamaları taşınan mitingde, ilerici devrimci birçok kurum da alandaki yerlerini aldı.

Partizan kitlesi de alana Abdi İpekçi Spor Salonu önünde toplanarak gitti. “Di Şexsê Berkin De Ji Bo Hemû Zarokên Qetilkirî Agirê Newrozê Gur Bikin” pankartı arkasında birleşen Partizan kitlesi “Kürt ulusuna özgürlük halk savaşıyla gelecek”, “15’inde bir fidan Berkin Elvan”, “Newroz pîroz be”, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya” sloganları attılar.

Mitinge, HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar, BDP ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, HDP İstanbul milletvekili Levent Tüzel, Serkan Torun’un babası Niyazi Tosun, Berkin Elvan’ın ailesi ile BDP, HDP, ESP yöneticileri ve Sendika temsilcileri de katılanlar arasındaydı.

 

“Barış verilmez, mücadeleyle alınır”

Newroz programı şehitler adına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından ilk konuşmayı  HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Şamil Altan ve Arife Çınar yaptı. BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül ise Kürtçe bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmalarda genel olarak Abdullah Öcalan’ın mesajına değinilerek, mesajın “Barış verilmez, mücadeleyle alınır” anlamına geldiği yorumları yapıldı ve Newroz’un tarihsel anlamı anlatıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel yaptı. Tüzel konuşmasında, HDP’nin halkın umudu olduğunu belirterek, AKP iktidarının şirazesinin kaydığını ve hırsızlığa-yolsuzluğa battıklarını söyledi.

 

“Artık mücadele etme, kararlı durma zamanı”

HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar ise birer konuşma yaparak yerel seçimler sürecine dair değerlendirmelerde bulundular.

Pınar Aydınlar konuşmasında, İbrahim Kaypakkaya’nın Kürt Ulusal Mücadelesine dair söylediklerinin geçerliliğini koruduğunu belirterek “Bizimki gibi ülkelerde tarih iki türlü yazılır, ya ayakkabı kutularında işçinin emekçinin haklarını-emeklerini sömürenler, kadın bedeni üzerinden inkar politikaları üretenler gibi, ya da bizler gibi barikatlarda, alanlarda, meydanlarda yiğitçe dövüşerek direne direne kazanacağız diyenlerin tarihidir” dedi.

Daha sonra ise mikrofonu alan Sırrı Süreyya Önder ise konuşmasında, Yenikapı’da mitingde olan Başbakan’ın kasaları doldurarak halkın emeğini çaldığını ifade edip “Yedikleri her haram lokmanın hesabını kusturana kadar sormak için geliyoruz” dedi. Devletin yıllarca sürdürdüğü baskı ve asimilasyon saldırında tüm sistem partilerinin bir olduğunu ve Gezi’de Ethem’i, Medeni’yi, Berkin’i ve diğerlerini katlettiğini belirterek “Bu zalimlerden hesap sormadan ellerimiz yakalarından inerse yediğimiz içtiğimiz haram olsun” dedi.

Konuşmasında seçimleri kazandıkları zaman halka karşı işlenen tüm suçlara karşı duracaklarını belirten Önder “hala gidip hükümetle konuşalım, ormanları kesmesinler diyorlar. Biz halkımızla, iş makinelarımızla bu zalimlerin önüne barikat kuracağız. Yüreği yeten, parası yeten gelebilecek mi? Bir ağaç kesebilecek mi?” cümlelerini kullandı.

 

2014 Newroz2“Hırsızı yakalamışsanız, oy vermeyin, cezasını verin”

Mitingde son konuşmayı BDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Konuşmasında bu yılki Newroz’un yerel seçim sürecine denk geldiğini belirten Demirtaş “Zalimleri sandığa gömeceğiz” dedi. HDP-BDP’nin belediyecilik algısını her yere yaymaya çalıştıklarını belirten Demirtaş, “belediyecilik inşat yapma faaliyeti olsaydı, belediye başkanı seçmeye gerek yoktu. Memleketin en iyi müteahhidini ihale ile getirirsiniz. Hepimizden daha iyi inşaatçılık yapar onlar” şeklinde konuşarak kendi belediyeciliklerinin yerel demokrasiyi, katılımcılığı ve yerel barışı hedeflediğini vurguladı.

HDP’nin %50 kadın adayla çalıştığını belirten Demirtaş, doğaya, emeğe, çevreye saygılı belediyecilik anlayışını sahiplendiklerini belirterek “onlara sesleniyorum. Yazıktır size, birbirinizle kavga etmeyin. Siz kardeşsiniz. Üç parti (AKP-CHP-MHP)’de tek partidir. Bu kadar birbirinize zulm etmenize gerek yok. Birleşin, beraber seçimlere girin. Karşınızda biz yalnız tek olacağız. Bir bakın şunların haline. Aralarında hırsız olmayan var mı? Ya paralarımızı çalmışlar. Ya kimliklerimizi çalmışlar. Ya inançlarımızı çalmışlar, ya geleceğimizi çalmışlar, ya çocuklarımızı çalmışlar. Hepsi hırsız bunların. Hırsızlara karşı tek bir alternatif var, Halkların Demokratik Partisi” dedi.

Cemaat-AKP gerilimine de değinen Selahattin Demirtaş “Şimdi eminim ki Başbakan Yenikapı’da Cemaat’e verip veriştiriyor.11 yıllık suç ortağısınız, ne yaptınızsa beraber yaptınız. Şimdi yeni ortaklıklar kuruldu, Cemaat Halk Partisi. Şimdi alanlardan Cemaat’e oy istiyor. Ben merak ediyorum kaç tane alevi kardeşim Cemaat’e oy verecek?” dedi.

Konuşmasını oylara sahip çıkma çağrısıyla sonlandıran Selahattin Demirtaş’ın ardından; Rojava’dan katılımcıların da olduğu Newroz mitinginde Rojava hükümeti Cizîre Kanton yöneticileri de katılarak Kürtçe bir konuşma yaptılar.

İçlerinde İdris Demir, MKM kadın grubu ve İlkay Akkaya’nın da olduğu birçok sanatçı Kürtçe, Türkçe ve Lazca türküler söylediler.

Kutlamalar devam ederken sahil yolu üzerine kurulan polis barikatı gören yolu trafiğe kapattı. Yol üzerindeki AKP ve Erdoğan pankartlarını kesen kitle pankartları ateşe vererek yola barikat kurdu. İlerleyen saatlerde polis barikatına taşlarla saldıran kitle ile polis arasında kısa süreli gerginlikler yaşandı. Kutlamaların sonuna gelmesi ile polis TOMA’larla saldırdı. Polisin Kazlıçeşme alanına girmesi ile kutlamalar sona erdi.