Home , Haberler , Van’da binler idamlara karşı sınıra yürüdü

Van’da binler idamlara karşı sınıra yürüdü

vanVAN |04-11-2013 |İran rejiminin son iki hafta içinde üç Kürt siyasi tutsağı idam etmesine yönelik tepkiler büyüyor. Van’da binlerce kişi sınır hattına yürüyerek, İran rejimini protesto etti ve idamlara son verilmesini istedi.

İran’da Hasan Ruhani’nin Cumhurbaşkanlığı’nda son iki hafta içinde 3’si siyasi tutsak olmak üzere 16 Kürdün idam edilmesine karşı protesto eylemleri yayılıyor.  Bugün Van’ın Özalp ilçesinde düzenlenen bir mitinge binlerce kişi katıldı.

 

Ellerinde Batman’da 2 Kasım günü bir Kürt gencinin hayatını kaybettiği saldırıya karşı “Katil Hüda-Par Kürdistan’dan defol” yazılı bir döviz ile            “ İran’daki idamlar cezasız  kalmayacaktır” yazılı dövizler  taşıyan eylemcilere,  BDP Van Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Özdal Üçer, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van İl Eşbaşkanları Musa İtah, Figen Yaşar,  Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz , BDP Özalp İlçe yöneticileri de katıldı.

Özalp’taki miting için Van’dan da yüzlerce araçlık bir konvoy eşliğinde büyük bir kitle geldi.  Mitingde ilk konuşmayı yapan BDP Van İl Eşbaşkanı Musa İtah,  İran’ın Kürtlere yönelik vahşetinin arttığını söyleyerek, idamları kınadı.

İtah, “Kürtlerin mücadelesi 4 parçada sürüyor. Öldürmekle, infaz etmekle Kürtleri sindireceklerini sanıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar Kürt halkı özgürleşecektir“ dedi.

Mitinge katılan BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk ise,  İran’ın Kürtleri yağlı urganlarla katletmeye devam ettiği tepkisinde bulundu. Son bir  yılda İran’da katliam düzeyinde idamların gerçekleştiğini kaydeden Tuğluk,  son bir hafta içinde yapılan gerçekleşen onlarca idama dikkat çekti.  26 Ekim’den bu yana 16’sı Kürt olmak üzere en az 40 kişi İran genelinde idam edildi. Bunların 3’ü Kürt siyasi tutsaklardan oluşuyor.

İRAN İDAM CUMHURİYETİ

8 Kürt tutuklunun idamının  onandığını ve bunlardan birinin de bugün sabah saatlerinde idam edildiğini belirten Tuğluk,  halen en az 25 Kürt siyasi tutsağın ölüm koridorlarında olduğunu kaydetti.

İran’ın tehdit, şantaj ve korku yaymak için bu idamları gerçekleştirdiğini söyleyen Tuğluk, “Kimi zaman siyasi nedenlerle, kimi zaman kaçakçılık yaptıkları gerekçesiyle İran bir yılda 76 Kürdü infaz etti. İran bir İslam Cumhuriyeti değil İdam Cumhuriyeti’dir. Devletlerin insanları idam etme hakkı yoktur. İdam vahşettir, idam insanlık suçudur“ dedi.

Tuğluk’un konuşmasının ardından miting sona erdi.