Anasayfa , Avrupa , Neuchatel'de Halk Sandık Başına Gitti

Neuchatel'de Halk Sandık Başına Gitti

secimsandigiNEUCHATEL | 07 – 04 – 2009 |  İsviçre’nin Neuchatel kantonunda 5 Nisan Pazar günü kantonun 5 bakanını ve 115 milletvekili için halk sandık başına gitti. Seçim sonuçları solun ezici coğunluğu sağlaması ile sonuçlandı. Beş bakan için hiç bir parti kullanılan oyların yüzde ellisini alamadığı için seçillemedi.

Bakanlar kurulu  için halk 26 Nisan’da  ikinci turda yine sandık başına gidecek. Yapılacak  ikinci turda en cok oy alan 5 kişi seçilecek. Alınan sonuçlara bakıldığinda yine 3 sol 2 tane sağcılardan seçilecek.

Milletvekili coğunluğu sol partilerde

115 milletvekiliden oluşan kanton, meclisin dağılımı ise şöyle ; İsvicere isci partisi (POP) 6+2 =8, Yeşiller, 10+4= 14; Solidarite 2 ; Sosyalist Parti 36; Toplam 60 vekil sol blokta, 55 tanede  sağ partiler aldi. Sonuclara bakıldığında, İşçi partisi ve yeşiller oylarını arttırdı. Aşırı sağcı parti (UDC) ise oy kaybına uğradı sonuçlardan sonra büyük bir hayal kırıklığı yaşadılar.

Kürtler’de  Aday Gösterdi

Neuchatel kantonunun La chaux de fonds şehrinde İşçi partisi listesinde kürt yurtseverlerin, İTİF, devrimci ve demokartların desteklediği kürtlerin adayı Cemile Ergişi ilk üç yedeklere girmeyi başardı. Burada şu sonuc çıkıyor. Önumuzdeki dönem daha iyi bir organize ile seçilme şansı çok yüksek.

Hatirlanacağı gibi 2008’de yapılan belediye seçimlerinde La chaux de fonds da kürt ve Türkiyeli göçmenlerin adayı Esma Aris belediye meclisine seçilmişti yine. Le locle şehirde kürt asıllı Canan Keklik de belediye meclisine girmişti.