Anasayfa , Dünya , NATO, Güney Avrupa’da da saldırganlık sınırlarını genişletiyor

NATO, Güney Avrupa’da da saldırganlık sınırlarını genişletiyor

montenegro-karte-02Saldırganlık , kendi sınırlarını aşıyor. Dünyanın en büyük suç örgütü NATO, Yugaslavya’nın paramparça  edilmesi sonrasında bir büyük satranç hamlesini kendi küçük ama starteji konumu önemli bir Güney Avrupa ülkesinde, Montenegro’da (Karadağ) hazırlamaktadır.

Yugoslayya’nın bölünmesinden sonra, uzun süre Sırbistan ve AB arasında kararsız salınan bu minicik ülkenin NATO tarafından feth edilmesi sonrasında şu ana kadar Hırvatistan, Arnavutluk ve Kosova’ya büyük yığınak yapan ve ciddi askeri altyapı kuran ABD, zincirin eksik halkasını tamamlamış olacaktır.

NATO, Karadağ’ı ittifakın 29’uncu üyesi olmaya davet etti.

Konuyla ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,’Bu, çok güzel bir ittifakın başlangıcı’ ifadesini kullandı.

NATO, Rusya’nın karşı yöndeki çağrılarına rağmen Karadağ’ı, ittifakın 29’uncu üyesi olması için davet etti. Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikinci gününde, eski Yugoslavya cumhuriyetlerinden Karadağ ile üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar alındı.

montenegro-karte-03Üye devletlerin temsilcilerinin alkışları arasında yapılan duyuruda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bu, tarihi bir karar. Bugün hem Karadağ hem Batı Balkanlar hem de NATO için güzel bir gün. Bu karar, çok güzel bir ittifakın başlangıcı” dedi. Karadağ, aylar sürebilecek katılım sürecinin ardından ittifakın 29. üyesi olacak.

Arnavutluk ve Hırvatistan’ın 2009 yılında katılımının ardından NATO’nun Balkan ülkelerinden birine yaptığı bu ilk davete, Rusya’nın karşı olduğunu biliniyor.

 

Kaynak (AA)