Anasayfa , Avrupa , Nazi karşıtı direnişin öncü ismi Moltke yaşamını yitirdi

Nazi karşıtı direnişin öncü ismi Moltke yaşamını yitirdi

LONDRA | 06 – 01 – 2010 | Almanya’da 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi karşıtı direnişinin önde gelen isimlerinden Freya von Moltke yaşamını yitirdi. 98 yaşındaki Von Moltke’nin 1960’tan bu yana yaşamını sürdürdüğü ABD’deki evinde geçen cuma günü öldüğü belirtildi.

BBC’nin haberine göre, Almanya’da Nazi karşıtı hareketin tanınmış isimlerinden Von Moltke, 1944 yılında Adolf Hitler’e yönelik başarısız bombalı suikast girişimini destekleyen grubun üyeleri arasındaydı.

Almanya’nın Köln kentinde 1911 yılında dünyaya gelen Freya Deichmann, 18 yaşında tanıştığı Helmuth James Graf von Moltke ile 1931 yılında evlendi. Çift evlenmelerinin ardından hukuk fakültesinden mezun oldu, ardından da 1932 yılında Berlin’e taşındı.

Başından itibaren Hitler rejimine muhalif bir tutum izleyen Helmuth James Graf von Moltke, Berlin’de uluslararası hukuk üzerine yaptığı çalışmalarını sürdürürken Yahudiler ve Nazizmin diğer kurbanlarına yardım etti.

1935’te Nazi partisine katılması zorunluluğu getirdiği gerekçesiyle yargıç olmayı reddetti. Almanya’da zorunlu askerlik yasası uyarınca 1939’da uluslararası ve savaş hukuku uzmanı olarak orduya alınan Helmuth James Graf von Moltke, bu görevden ziyade kendini savaş tutsaklarının ve sivillerin durumunu iyileştirme yönündeki çalışmalara adadı. Ardından da Von Molke çifti, evlerinin olduğu bölge olan Kreisau’dan esinlenen “Kreisau Çevresi” adıyla bilinen Nazi karşıtı direniş örgütünün kurucuları arasında yer aldı.

Grup, 1943 yılında daha sonra tarihe Hitler’e suikast düzenlemeye çalışan kişi olarak geçen Albay Claus von Stauffenberg ile temasa geçer. 20 Temmuz 1944’teki Hitler’e yönelik bombalı suikast girişimi başarısız olur. Ocak 1944’te Helmuth von Moltke, Gestapo tarafından tutuklanır, 1945 yılında idam edilir.

Savaştan sonra Freya von Moltke iki oğluyla birlikte Güney Afrika’ya taşınır. Sosyal görevli olarak çalışan Freya von Moltke, 1956’da Almanya’ya döner. Freya von Moltke, Kreisau Çevresi grubuyla ilgili kitaplar yayımlar. 1960 yılında ise ABD’nin Vermont eyaletine taşınır ve Nazi döneminde kaçan Profesör Rosenstock-Huessy ile birlikte yaşamaya başlar. Huessy’nin 1973’te ölümüyle kendini erken yaşta yitirdiği kocası Helmuth von Moltke’nin anılarını yayımlamaya adar.

ANF