Home , Dünya , NATO gemileri mültecileri ölüme terk etti: 62 ölü

NATO gemileri mültecileri ölüme terk etti: 62 ölü

LİBYA | 09 – 05 – 2011 | NATO ve Avrupalı savaş gemilerinin Akdeniz’de yardım sinyallerine cevap vermeyerek 62 Afrikalı mülteciyi ölüme terk etti. 16 gündür açık sularda kalan gemi, İtalyan sahil güvenliği, bir askeri helikopter ve NATO askeri gemileriyle kontağa geçmeyi başarmıştı.

Guardian gazetesinin haberine göre kadın, küçük çocuk ve siyasi mülteciler olmak üzere 72 yolcu taşıyan tekne, İtalyan adası Lampedusa’ya ulaşmak için Mart sonlarında Libya’dan yola çıkmıştı. Yardım çağrıları yapılması ve alarm verilmesine rağmen, kurtarma operasyonu başlatılmamış.

16 gün açık sularda kalan mültecilerin açlık ve susuzluktan öldüğü belirtiliyor. Kurtulan yolculardan bir tanesi yaşanan insanlık dramını ‘Her sabah uyandığımızda yeni ölü cesetler buluyorduk, bunları 24 saat gemi tutup, sonra denize atıyorduk. Son günlerde kendimizi kaybettik, herkes ya ölüyor ya da dua ediyordu’ sözleriyle anlattı.

Uluslararası Deniz Hukuku, askeri birimler dahil tüm gemilerin yakındaki teknelerinden yardım çağrılarını cevaplamak ve mümkünse yardım sunmayı zorunlu kılıyor. Mülteci hakları savunucuları ise olayla ilgili soruşturma talep ederken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, ticari ve askeri gemiler arasında daha sıkı işbirliği çağrısında bulundu.