Anasayfa , Avrupa , AİHM: Şiddet İçermeyen Slogandan Tutuklama Olamaz

AİHM: Şiddet İçermeyen Slogandan Tutuklama Olamaz

STRAZBURG | 09 – 06 – 2010 | AİHM, TKP/ML Örgütü lehine slogan attıkları için tutuklanan dört kişinin başvurusunda Türkiye’yi 24 bin TL manevi tazminata mahkum etti; “Demokratik bir toplumda sarsıcı düşünceler de tolere edilmeli” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kasım 1999’da TKP/ML Örgütü lehine slogan atarak örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan Ercan Gül, Deniz Kahraman, Zehra Delikurt ve Erkan Arslanbenzer‘in başvurusunda Türkiye’yi i tazminat ödemeye mahkum  etti.

AİHM, dün (8 Haziran) açıkladığı kararında, fade özgürlüğünü ihlal etmekten kusurlu bulduğu Türkiye’nin her bir başvuru sahibine üçer bin avro (yaklaşık 6 bin TL) tazminat ödemesine hükmetti.

AİHM: Şok eden düşünce de hoşgörüye tabi

AİHM, yasal eylemler sırasında atılan sloganlarda şiddete atıf yapılmadığını vurgulayarak, demokratik ve çoğulcu bir toplumda şok eden ve rahatsız eden düşüncelerin de hoşgörüyle karşılanması gerektiğini bildirdi.

AİHM, verilen cezaları ve izlenen prosedürü “orantısız” buldu ; başvuruculara toplam 12 bin avro (yaklaşık 24 bin TL) manevi tazminat ödenmesine karar verdi ; ikiye karşı beş oyla da ifade özgürlüğü hakkının hukuka aykırı şekilde ihlal edildiğine hükmetti.

Slogana üç yılı aşkın hapis

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polislerce gözaltına alınan dört kişinin, gözaltında bulundukları üç gün boyunca hukuki yardım hakkından yararlanmalarına izin verilmemeişti.

Bu sürenin sonunda savcılığa çıkarılan bu kişiler, söz konusu örgütle bağlantıları konusunda sorgulandılar. Örgütle bağlantıları olduğunu yönündeki iddiaları reddeden başvurucular, eyleme katıldıklarını kabul ettiler. İkisi, sendika üyesi olarak eylemde yer aldığını açıkladı.

Üç hafta sonra savcılık Zehra Delikurt’u, “örgüte üye olmak”, diğer kişileri de “yasadışı slogan atarak örgüte yardım etmek”  ile suçladı. Eylemde yasadışı örgüt lehine slogan attıldığı, şüphelilerin evlerinde örgüte ait yayınlar bulunduğu ileri sürüldü. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), her dört kişiyi de « örgüte yardım ve yataklık etmekten üç yıl dokuz ay hapse mahkum etti. Yargıtay da, cezaları Nisan 2001’de onandı.

Ceza Yasası’nda (TCK) değişikliğe gidilmesi üzerine dosya Ağustos 2003’te yeniden açıldı. Haziran 2004’te DGM’lerin kaldırılması üzerine dosyaya Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi baktı. Delikurt tahliye edildi ; diğer üçü Terörle Mücadele Yasası uyarınca 10’ar ay hapse mahkum edildi. İki şüpheli karara itiraz etti. (EÖ/TK)