Anasayfa , Avrupa , Mülteci Kamplarını Bombalayan Üç Nazi Gözaltına Alındı

Mülteci Kamplarını Bombalayan Üç Nazi Gözaltına Alındı

İSVEÇ |04.02.2017| İsveç’te polis, sığınmacı kamplarını ve sol bir grubun lokalini bombalayan üç Naziyi  gözaltına aldı. İsveç Direniş Hareketi üyesi olduğu belirtilen Naziler son üç ay içinde Göteborg ilindeki 2 sığınmacı kampı ve Syndikalistler adlı gurubun lokaline bomba atarak cinayete teşebbüse ve insanlara tehlike oluşturan eylemler yapmakla suçlanıyorlar.

Geçtiğimiz yılın 11 Kasım günü Göteborg il merkezinde bulunan Syndikalist’lerin lokali bombalı saldırıya uğramıştı. 5 Ocak günü Vestra Frölunda semtinde bulunan bir sığınmacı kampına bombalı saldırıda bulunuldu. Saldırıda bir kişi ağır yaralandı. Polis, İsveç Direniş Hareketi içinde lider posizyonunda bulunan bir  Naziyi 20 Ocak günü bombalama eylemleri gerçekleştirdiği şüphesiyle gözaltına aldı.

ÜÇ BOMBALAMA ARASINDA BAĞLANTI VAR

25 Ocak günü sığınmacıların yerleştirildikleri Lilleby Camping’deki bir karavanın arkasına yerleştirilmiş bir bombaya rastlandı.  İsveç Güvenlik Polisi, üç olay arasında bağıntı olabileceğinden hareketle her üç bombalama olayını birlikte soruşturmaya başladı.

Polis, bombalama olayına karıştığından şüphelendiği 23 yaşındaki bir Naziyi Çarşamba günü Göteborg’de gözaltına aldı. Dün de İsveç’in kuzeyinde 50 yaşlarındaki bir ırkçı daha bombalama olayına karıştığı suçlamasıyla göz altına alındı.

Savcı Mats Ljungqvist, bombalama olayına karışan üç kişi arasında ilişki olduğunu ve tamamının İsveç Direniş Hareketi üyesi olduğunu söyledi. Saldırılarda kullanılan bomba düzeneklerinde  benzerlikler olduğuna da dikkat çeken Ljungqvist, “Yerleştirilen üç bombadan ikisi patladı. Birinci patlamada şans eseri kimse ağır yaralanmadı veya ölmedi. Ama ikinci bombanın patlaması sırasında bir kişi ağır yaralandı. Eylemlerin üçü de oldukça ciddi. Bundan dolayı bu üç olayı aydınlığa kavuşturmak için çok güç ve kaynak harcıyoruz” dedi.

TERÖR SUÇUNDAN YARGILANABİLİRLER

Şimdilik örgütü değil kişileri soruşturduklarını ve bu kişilerin İsveç Direniş Hareketi üyeleri ya da eski üyeleri olduklarını bildiklerini söyleyen Ljungqvist, bombalama eylemini gerçekleştirenlerin soruşturmanın derinleşmesi sonucu terör suçundan yargılanabileceklerini ifade etti.

Kuzey Direniş Hareketi’nin İsveç’in yanı sıra Norveç, Danimarka, İzlanda ve  Finlandiya’da da örgütlenmesi bulunuyor. Finlandiya Polisi,  İskandinavya’nın en tehlikeli ve saldırgan ırkçı grubu olarak kabul edilen  Kuzey Direniş Hareketi’nin yasaklanması için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor. (Kaynak: Evrensel)