Anasayfa , Avrupa , Mülhousen–Altkirch AKM’de 8 Mart Semineri

Mülhousen–Altkirch AKM’de 8 Mart Semineri

|10.03.19|Mülhousen| Altkirch AKM’de 9 Mart günü Yeni Kadın temsilcisinin, “8 Mart’ın tarihçesi ve günümüzde 8 Mart, görünmeyen emek” üzerine sunduğu seminer ilgi ile dinlendi.

Saat 15.00 te Altkirch AKM’de gerçekleştirilen 8 Mart etkinliği, AKM kadın kolu başkanının yaptığı selamlama ve saygı duruşuna çağrı ile başlatıldı. Kadın kolu başkanı, seminer için davet edilen Yeni Kadın temsilcisini kitleye tanıttıktan sonra sözü kendisine verdi.

Yeni Kadın temsilcisi, katılan kitleyi selamlayıp kendisini oraya davet ettikleri için teşekkür ettikten sonra, kitleye hitaben “8 Mart sizin için ne ifade ediyor?”, “Neden 8 Mart’ta başka bir gün değil?”, “Dünya Kadınlar Günü’mü, yoksa Dünya Emekçi Kadınlar Günü’mü?” gibi sorular yönelterek, onları tartışmaya dahil edip interaktif bir tartışma yöntemi ile başladı programına… Sonrasında onlardan gelen cevapları da içine katarak aynı soruları kendisi yanıtlayarak başladı seminer sunumuna…

Devamında toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadının görünmeyen emeğinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile bağına giriş yaptıktan sonra, yine kitleye hitaben “Esnek çalışma sisteminde neden daha çok kadınlar çalışıyor?”, “Esnek çalışma sistemi anlatıldığı gibi gerçekten biz işçilerin yararına bir çalışma metodu mu?”, “Esnek çalışma sisteminin yaygınlaştırılmasında kadınlar nasıl bir rol oynuyor olabilir?” vb. sorularla kitleyi interaktif bir tartışma içine çekti. Konulara ilişkin katılımcıların düşüncelerini aldıktan sonra, katılımcıların düşüncelerinden de örneklemeler yaparak, esnek çalışma sisteminin özellikle kadın işçiler açısından nasıl bir tuzak olduğunu ve kadınlar üzerinden nasıl yaygınlaştırıldığını anlattı.

Akabinde erkek katılımcılara hitaben; “Yeni bir iş başvurusu yaptığınızda size ne gibi sorular soruluyor ve hangi belgeler isteniyor?” diye sorup cevabı aldıktan sonra, kadın katılımcılara dönerek; “sizin yeni bir iş başvurunuzda ne gibi sorular soruluyor ve hangi belgeler isteniyor?” diye sorarak kadınların da cevaplarını aldı. Bu soru ve cevaplardan yola çıkarak toplumsal rol dağılımının ve cinsiyet eşitsizliğinin nedenlerini, niçinlerini anlatarak sistemin toplumun beyinlerini teslim almak için başvurduğu yöntemler içinde yarattığı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden nasıl yararlandığını ve bu durumun sistemin ömrünü nasıl uzattığını anlattı…

Kadınların tarihler boyu verdiği mücadelelerden anlattığı örneklerle birlikte, bugün 100 lü günleri sürdüren Leyla Güven’in açlık grevinin, Flormar’daki işçi kadınların 297 gün boyunca fabrika kapısı önünde sürdürdükleri direnişin, Türkiye ve içinde yaşadığımız Avrupa coğrafyaları başta olmak üzere dünyanın birçok coğrafyasında son yıllarda yaygınlaşan işçi grevlerinin, kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarına yönelik verilen mücadelenin, kadın mücadelesindeki anlam ve önemi, bugün 8 Mart’ın ne anlama geldiğini ve bizlere düşen görevlere vurgu yaparak sunumunu bitirdi.

Kısa bir aradan sonra Yeni Kadın temsilcisi, soru ve düşüncelerini almak için sözü tekrar katılımcılara verdi. Akabinde gelen soruları cevaplayıp toparlayarak sözlerini sona erdirdi.

AKM Kadın Kolu Başkanı söz alarak, “Önce Yeni Kadın temsilcisi arkadaşımıza, emeklerinden dolayı teşekkür ederken, sizlere de katıldığınız ve kattıklarınız için  teşekkür ederiz… Bir dahaki etkinliklerde buluşmak üzere…” diyerek etkinliği bitirdi.